Jobcrafting is een non-discussie (in een ideale wereld) (www.LodiPlanting.com)

Hoewel jobcrafting nog bij het grote publiek moet doorbreken, ontstaan er al barstjes in hetgeen als oplossing werd gebracht voor doen wat je graag doet. Is jobcrafting al afgeschoten voordat het is doorgebroken? Of zijn de argumenten verwaarloosbaar?

Wat is jobcrafting?

Wikipedia omschrijft jobcrafting als een manier waarop een medewerker zelf zijn baan herstructureert. Dit impliceert dat een medewerker kleine wijzigingen doorvoert om een meer positieve impact te creëren in de werkbeleving. Hierdoor kan hij de job een beetje meer naar zijn hand zetten en dat resulteert in een hogere motivatie, betrokken- en bevlogenheid en uiteindelijk ook tot betere bedrijfsresultaten.

Hoe je niet naar jobcrafting moet kijken

Het komt voor dat medewerkers, die overwegen om van baan te veranderen, jobcrafting als een laatste redmiddel gebruiken. Zij nemen het heft in eigen handen en hopen op deze manier hun baan meer naar hun hand te zetten. Slagen zij hier niet in dan zullen zij veranderen van baan. Zij doen hun job immers niet graag en waarom zouden ze dan blijven?

Hoe je wel naar jobcrafting moet kijken

Jobcrafting moet strategisch worden ingezet. Hiermee bedoel ik dat jobcrafting ingebed moet zijn in de bedrijfscultuur en dat de methodieken en processen hierop zijn afgestemd. In dat geval wordt jobcrafting als motivatiemiddel gebruikt. Wanneer het ook nog bewust wordt gecommuniceerd kan jobcrafting helpen bij het aantrekken en behouden van de juiste talenten. Kortom jobcrafting inzetten, zorgt ervoor dat mensen niet van baan (willen) veranderen.

De twee gezichten van jobcrafting

Jobcrafting laat dus twee gezichten zien. Aan de ene kant heb je het “veranderen van baan” kamp en aan de andere kant het “niet van baan veranderen” kamp. Het grote verschil zit hem in de pro-activiteit en de perceptie van een organisatie. Organisaties die jobcrafting niet strategisch inzetten zullen volgens mij eerder botsten op de conclusies van een nieuw Nederlands onderzoek.

Conclusies van Nederlands onderzoek

Het onderzoek laat de andere kant van jobcrafting zien. De onderzoekers stellen dat jobcrafting wel eens kan uitmonden in een ‘pretpakket’ voor de ene, terwijl de vervelende taken overgelaten worden aan de collega’s. Maar ze gaan nog een stap verder door te zeggen dat jobcrafting kan leiden tot een hogere werkdruk en zelfs een burn-out.

Jobcrafting en doen wat je graag doet

Niet bepaalt de geluiden waar je vrolijk van wordt. Maar stel dat het waar is. Stel dat het een bron van conflicten, stress en burn-out is, is het omgekeerde dan ook niet waar? Jobcrafting is er toch voor zorgen dat een baan leuker wordt. Als jobcrafting dus nodig is, dan impliceert dat eigenlijk dat de huidige job van die medewerker niet leuk is. Hij of zij doet dus niet wat hij of zij graag doet. Een ondernemer kan deze taken outsourcen. En jij?

Jobcrafting is ingezet worden of jezelf inzetten op je talenten

Volgens mij moeten we terug gaan naar de basis. Mensen moeten worden ingezet op hun talenten, de dingen die zij graag doen en waar zij goed in zijn. Hier moeten bedrijven goed voor betalen (en tal van andere activiteiten) zodat de medewerker niet eens overweegt om de organisatie te verlaten of van job te veranderen. En als men dat niet weet, dan moet er loopbaanbegeleiding aan te pas komen. Organisaties die hier in slagen of loopbaanbegeleiding inzetten, hebben mijlenver een voorsprong op hun concurrenten.

Jobcrafting is een non-discussie (in een ideale wereld)

Organisaties die jobcrafting en hun menselijk kapitaal dus echt strategisch gaan inzetten, maken van jobcrafting eigenlijk een non-discussie. Zij rekruteren op basis van attituden en zorgen ervoor dat het team over aanvullende competenties beschikt. Met zijn allen zorgen we ervoor dat alle taken naar behoren worden uitgevoerd, zodat iedereen hier voordeel van heeft. Het doel heiligt de middelen. Een WIN-WIN-WIN situatie dus.
Hoe kijk jij naar jobcrafing? Laat je reactie hieronder achter. Ben jij klaar om geld te verdienen met datgene wat je het liefste doet? Wacht niet langer. Start vandaag. Join the Movement.

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.