Blijf jij je job uitoefenen als je hier niet betaald voor zou worden- (www.LodiPlanting.com)

Blijf jij werken als je hier niet betaald voor zou worden? Veel mensen blijven hun job uitoefenen omdat dit geld oplevert. Niet omdat ze de job graag doen. Uiteraard hebben we allemaal (zelfs ik!) rekeningen te betalen, maar wat zou je het liefste doen?

Doe jij wat je het liefste doet?

Het stellen van een vraag als doe jij elke dag wat je het liefste doet? is wellicht absurd gezien de tijdsgeest waarin we leven. Mensen worden massaal ontslagen, de burn-outs rijzen de pan uit en weinigen durven nog te fantaseren. Fantaseren over wat ze zouden doen met 1 miljoen belastingvrij.

Werkzekerheid is een illusie

Dat is zonde, want in dezelfde tijdsgeest is werkzekerheid slechts een illusie. Anno 2015 is niemand meer zeker van zijn baan en dat vraagt een sterke mindset. Dat mensen dit vooralsnog anders zien heeft vaak te maken met hun opvoeding, de rol van de samenleving en andere aangeleerde overtuigingen. Toch blijven veel mensen in hun vastgeroeste baan zitten omdat dit de rekeningen betaald en niet zozeer omdat ze daar kunnen doen wat ze het liefste doen.

Durf je niet te switchen?

Het gouden kooi principe is één van de redenen waarom mensen denken niet kunnen switchen. Het woordje denken is hier cruciaal, want de meeste mensen kunnen wel maar durven niet te veranderen. Zij zijn bang voor het onbekende. Ze weten niet wat hen te wachten staat als zij de figuurlijke sprong in het even figuurlijke diepe maken.

Twijfel is het hetgeen je tegenhoud

Iets bewust wel of niet doen heeft te maken met het stellen van prioriteiten. Hoe graag wil je iets? Daar kun je over twijfelen. Niemand kan zonder enige voorbereiding de sprong in het diepe maken. Er zijn te veel onzekere variabelen die de twijfel toelaten of versterken.

‘Het enige wat mij nu nog kan stoppen op het pad die ik bewandel onderweg naar succes is mijn eigen twijfel’. – Fresku

Deze zin is glashelder en bevat zo veel waarheid. Twijfel is een factor die je tegenhoud om te doen wat je het liefste doet. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je minder gaat twijfelen?

Investeer in je zelfkennis

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Het ontbreken van die kennis leidt tot twijfel en bijbehorend uitstelgedrag. Hoe weet je immers wat je het liefste doet? Hoe weet je waar je goed in bent? En als je een antwoord op de vorige twee vragen kan formuleren, dan wil je misschien weten hoe je er geld mee kunt verdienen?

Het stappenplan bestaat uit lijstjes

In feite zijn dit de stappen volgen van het stappenplan, maar in de praktijk spreek ik liever over lijstjes. Ik loop zelf met vier lijstjes rond. De eerste twee lijstjes worden hierboven al toegelicht (wat doe je graag en waar ben je goed in). Wat mensen vaak vergeten zijn de twee andere lijstjes: wat vind je niet leuk en waar ben je niet goed in?

Kracht uit het negatieve

Antwoorden op deze vragen bieden evenveel zelfkennis dat je puur en alleen te focussen op het positieve. Meer nog, misschien haal je wel meer kracht uit het negatieve. In de praktijk is het vaak eenvoudiger antwoorden op dingen die je niet goed kan of niet graag doet. Dat is ook de reden dat dergelijke vragen door coaches bij loopbaanbegeleiding worden gesteld.

Een andere functie van de lijstjes

Inmiddels ken ik mijn lijstjes van buiten. Dat maakt dat ik mezelf steeds beter ken. Toch gebruik ik de lijstjes nog bijna maandelijks. De lijstjes dienen nu als graadmeter om een bepaalde taak wel of niet uit te besteden. Niemand wil namelijk de dingen doen die hij of zij niet graag doet. Daarom dat ik momenteel ook mijn ervaringen met VA’s opschrijf in een e-boek.

Dus zet jouw prioriteiten juist. Wat wil je echt graag in het leven? Op basis daarvan kun je jouw lijstjes maken en durf je wellicht (op termijn) de stap te maken. Het leven is immers te kort om dat niet te doen!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.