Blijf jij je job uitoefenen als je hier niet betaald voor zou worden- (www.LodiPlanting.com)

Blijf jij werken als je hier niet betaald voor zou worden?

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling 4 Comments

Blijf jij werken als je hier niet betaald voor zou worden? Veel mensen blijven hun job uitoefenen omdat dit geld oplevert. Niet omdat ze de job graag doen. Uiteraard hebben we allemaal (zelfs ik!) rekeningen te betalen, maar wat zou je het liefste doen?

Doe jij wat je het liefste doet?

Het stellen van een vraag als doe jij elke dag wat je het liefste doet? is wellicht absurd gezien de tijdsgeest waarin we leven. Mensen worden massaal ontslagen, de burn-outs rijzen de pan uit en weinigen durven nog te fantaseren. Fantaseren over wat ze zouden doen met 1 miljoen belastingvrij.

Werkzekerheid is een illusie

Dat is zonde, want in dezelfde tijdsgeest is werkzekerheid slechts een illusie. Anno 2015 is niemand meer zeker van zijn baan en dat vraagt een sterke mindset. Dat mensen dit vooralsnog anders zien heeft vaak te maken met hun opvoeding, de rol van de samenleving en andere aangeleerde overtuigingen. Toch blijven veel mensen in hun vastgeroeste baan zitten omdat dit de rekeningen betaald en niet zozeer omdat ze daar kunnen doen wat ze het liefste doen.

Durf je niet te switchen?

Het gouden kooi principe is één van de redenen waarom mensen denken niet kunnen switchen. Het woordje denken is hier cruciaal, want de meeste mensen kunnen wel maar durven niet te veranderen. Zij zijn bang voor het onbekende. Ze weten niet wat hen te wachten staat als zij de figuurlijke sprong in het even figuurlijke diepe maken.

Twijfel is het hetgeen je tegenhoud

Iets bewust wel of niet doen heeft te maken met het stellen van prioriteiten. Hoe graag wil je iets? Daar kun je over twijfelen. Niemand kan zonder enige voorbereiding de sprong in het diepe maken. Er zijn te veel onzekere variabelen die de twijfel toelaten of versterken.

‘Het enige wat mij nu nog kan stoppen op het pad die ik bewandel onderweg naar succes is mijn eigen twijfel’. – Fresku

Deze zin is glashelder en bevat zo veel waarheid. Twijfel is een factor die je tegenhoud om te doen wat je het liefste doet. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je minder gaat twijfelen?

Investeer in je zelfkennis

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Het ontbreken van die kennis leidt tot twijfel en bijbehorend uitstelgedrag. Hoe weet je immers wat je het liefste doet? Hoe weet je waar je goed in bent? En als je een antwoord op de vorige twee vragen kan formuleren, dan wil je misschien weten hoe je er geld mee kunt verdienen?

Het stappenplan bestaat uit lijstjes

In feite zijn dit de stappen volgen van het stappenplan, maar in de praktijk spreek ik liever over lijstjes. Ik loop zelf met vier lijstjes rond. De eerste twee lijstjes worden hierboven al toegelicht (wat doe je graag en waar ben je goed in). Wat mensen vaak vergeten zijn de twee andere lijstjes: wat vind je niet leuk en waar ben je niet goed in?

Kracht uit het negatieve

Antwoorden op deze vragen bieden evenveel zelfkennis dat je puur en alleen te focussen op het positieve. Meer nog, misschien haal je wel meer kracht uit het negatieve. In de praktijk is het vaak eenvoudiger antwoorden op dingen die je niet goed kan of niet graag doet. Dat is ook de reden dat dergelijke vragen door coaches bij loopbaanbegeleiding worden gesteld.

Een andere functie van de lijstjes

Inmiddels ken ik mijn lijstjes van buiten. Dat maakt dat ik mezelf steeds beter ken. Toch gebruik ik de lijstjes nog bijna maandelijks. De lijstjes dienen nu als graadmeter om een bepaalde taak wel of niet uit te besteden. Niemand wil namelijk de dingen doen die hij of zij niet graag doet. Daarom dat ik momenteel ook mijn ervaringen met VA’s opschrijf in een e-boek.

Dus zet jouw prioriteiten juist. Wat wil je echt graag in het leven? Op basis daarvan kun je jouw lijstjes maken en durf je wellicht (op termijn) de stap te maken. Het leven is immers te kort om dat niet te doen!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

Een betere freelancer worden?

Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.

 

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

Comments 4

 1. Ik ontmoet wekelijks tientallen mensen die hun vaste job vaarwel hebben gezegd en doorgaans is men achteraf blij. Dat blijkt ook uit statistieken. Slechts 5% zou terug in loondienst gaan nadat ze als zelfstandige gestart zijn. Eén van de redenen is anders werken, een grotere vrijheid genieten, niet meer om alles goedkeuring te moeten vragen en als volwaardige gesprekspartner aanzien worden.

  Dat veranderen risico’s inhoudt en onzekerheid meebrengt, valt niet uit te sluiten. Heb je nu twijfels, omring je met mensen die vandaag de stap al wel gezet hebben? Zoek mensen die nu doen wat ze graag doen? Praat met hen en leer van hen.

  1. Post
   Author

   Dank je Michel voor je reactie. Klopt helemaal!

   Ook ik heb de stap naar zelfstandige statuut gezet en ik heb geen moment spijt gehad. Maar kiezen voor dit statuut is niet voor iedereen een oplossing en ook geenszins de bedoeling van dit artikel.

   Het gaat er mij dat mensen datgene gaan doen wat ze het liefste doen en daarvoor betaalt worden. In de praktijk betekent dit echter wel vaak dat men hiervoor zelfstandige moet worden. Bedrijven hinken soms nog wat achterop met hun processen en structuren.

 2. Ik ben fotograaf/kunstenaar en dat is misschien al voldoende statement om te stellen: ja ik zou mijn ‘job’ ook blijven doen zonder financiële beloning. Maar prioriteiten gaan wel verder dan een statuut, ik bekijk het in elk geval als het totaal van mijn wensen, dromen, mogelijkheden en overtuigingen. Wat ik heel graag wilde was bv een opleiding in kunst (check master is binnen) en verhuizen naar het buitenland (ook check!) verder maak ik tijd vrij voor rust en stilte, voor lange wandelingen met mijn honden en voor goede gesprekken met de mensen waar ik om geef. Tegelijk zijn mijn leven en werk 1 geheel. Ik ben altijd aan het werk, aan het schetsen, voorbereiden, schrijven, … of gewoon opmerkzaam zijn want inspiratie overvalt je nu eenmaal overal.

  1. Post
   Author

   Go Go Go Fenne!

   Mijn ervaring leert ook dat mensen met creatievere beroepen vaak JA antwoorden op de vraag uit de blog.
   Het zou echter mooi zijn moest iedereen volmondig JA zeggen op de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *