Word jij de volgende Batman?

Doen wat je het liefste doet betekent én daar voor worden betaald is het mooiste wat er is, maar tegelijkertijd zo moeilijk om te bereiken. Waarom dat zo is en wat je er aan kunt doen lees je in dit artikel.

Jobcrafting in een ideale wereld

In het artikel jobcrafting is een non-discussie in een ideale wereld legde ik uit dat er twee manieren zijn om naar het begrip jobcrafting te kijken. Afhankelijk van je perspectief kun je jobcrafting als iets goed of slechts zijn. Ik bekijk het positief omdat je dan wordt ingezet op je talenten. In andere woorden, dan word je betaald om dingen te doen die je graag doet en waar je goed in bent.

Makkelijker gezegd dan gedaan

In de praktijk blijkt dit vaak moeilijker dan gedacht. Je botst op weerstand in de vorm van zekerheid of iets dergelijks. Zo kan het zijn dat je jouw mindset (langzaamaan) moet veranderen. Het kan ook zijn dat geen idee hebt wat je graag doet of dat je niet weet waar je goed in bent. Laat staan dat je een vermoeden hebt hoe je daar geld mee kunt verdienen. En zo zijn er nog honderden voorbeelden te bedenken waarom je op weerstand botst.

Pleidooi voor loopbaanbegeleiding

Daarom schreef ik het pleidooi voor loopbaanbegeleiding. Jobcoaches of netwerken van jobcoaches zijn meestal in staat om je bij dergelijke moeilijke vragen een antwoord te formuleren. Zij bieden professionele ondersteuning aan en gebruiken bewezen methodieken die je hierbij kunnen helpen. Gelukkig is de negatieve connotatie rond coaching aan het verdwijnen en wordt het een verplicht ‘iets’.

Een job uitoefenen als je er niet voor betaald zou worden?

Een van de vragen die mij hielp bij het uitzoeken van mijn droombaan was: zou ik de job blijven uitoefenen als ik er niet voor betaald zou worden? Ga maar na wat jij zou doen met een miljoen euro belastingvrij. Als je onmiddellijk besluit om je huidige job op te zeggen, dan zit je nu niet op je plek. Er zijn maar weinigen die meteen resoluut antwoorden dat ze een ideale baan elke dag moeten uitvoeren. Je bent dus niet alleen.

Wat deed je graag als kind?

Een andere vraag die mij hielp in mijn zoektocht was achterhalen wat ik graag als kind deed. Veel coaches gebruiken deze vraag overigens. De idee hierachter is simpel. Als kind had je geen last van beperkende overtuigingen. Je fantasie liep over en je kon daadwerkelijk iedereen zijn (bijvoorbeeld Batman of een prinses) en alles worden. Veel van deze denkbeelden zijn in de loop der tijd veranderd, maar het speelgoed waar je als kind graag mee speelde is dat vaak niet. Hierin schuilen dus antwoorden die je kunt gebruiken in jouw queeste.

Zo zijn er natuurlijk nog honderden vragen te bedenken. Maar ik ben geen coach en heb de ambitie niet om een coach te worden. Ik vind het veel leuker om te prikkelen en uit te dagen. Welke vragen stel jij om jouw levensmissie en/of droombaan scherp te stellen?

Ben jij klaar om geld te verdienen met datgene wat je het liefste doet? Wacht niet langer. Start vandaag. Join the Movement.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.