Kosten_bijhouden

Kosten bijhouden is een manier om geld te verdienen met datgene wat je het liefste doet. In dit artikel deel ik hoe ik door mijn kosten bij te houden winst maakte.

Hoe word je winstgevend?

Iedereen wil meer geld overhouden dan dat ze uitgeven. Dit geldt zeker voor (startende) ondernemers. Het antwoord is simpel. Als je meer geld verdient, dan dat je uitgeeft, dan ben je winstgevend. Hierin schuilen twee tactieken: de kosten verlagen en de omzet vergroten. Het verhaal begint echter bij het nagaan hoeveel geld je nodig hebt.

Hoeveel geld heb je nodig?

Als Digital Nomad heb je ongeveer 1.000 EUR per maand nodig om te overleven. Dit geldt voor landen met een lagere kosten om te leven dan België en Nederland. Maar hoeveel geld heb jij nodig? Wat kost je huidige levensstijl? Wat zijn jouw essentiële benodigdheden?

Je kosten verlagen

Het verlagen van kosten wordt vaak onderschat terwijl het de meest eenvoudige manier is om meer geld over te houden. Het is tevens een belangrijke vaardigheid als je geld wilt gaan verdienen met datgene wat je het liefste doet. In die zin dat het veel eenvoudiger is om iets op te bouwen als je kosten minimaal zijn.

In mijn geval is dat zeker zo. Als je de wereld wilt rondreizen terwijl je werkt, dan is het niet slim om veel vaste kosten te hebben. Al het geld dat je kwijt bent aan vaste kosten in je woonplaats of voor je zaak, is geld dat je niet kunt uitgeven tijdens je reizen. Afhankelijk van hoeveel geld je verdient, kun je dus minder leuke dingen doen.

Je kosten bijhouden

Om je kosten te verlagen zal je jouw kosten moeten bijhouden. Elke cent die je uitgeeft moet je opschrijven. Doe dit voor minstens 1 maand. Zo krijg je een redelijk idee waar jij allemaal geld aan uitgeeft. Op basis hiervan kun je categorieën als voeding, vervoer en vaste kosten maken. Met dit in je achterhoofd kun je op lange termijn ook evoluties zien in je uitgaven.

Zelf houd ik al mijn kosten al meer dan 4 jaar bij. Hierdoor weet ik precies waarop ik kan besparen. Zelf maak ik een onderscheid tussen persoonlijke en professionele uitgaven. Binnen de professionele uitgaven heb ik zelfs een extra onderscheid gemaakt. Zo heb ik perfect zicht op de inkomsten en uitgaven van elk project én weet ik over een project zelfvoorzienend is. Is dat niet meer het geval, dan stop ik met het project.

3 redenen waarom je jouw uitgaven moet bijhouden

Als je geen zicht hebt op je uitgaven, dan is het veel moeilijker om te bepalen of én waaraan je jouw tijd gaat spenderen. Tijd is immers het meest kostbare in een leven. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om een kostprijs op jouw product of diensten te plakken. Tot slot kun je je niet verantwoorden, naar je klanten, je baas of jezelf, als je jouw uitgaven niet bijhoudt.

Natte vingerwerk of boekhouder?

De boekhouder (als je die hebt) heeft hier natuurlijk wel een zicht op, maar heb je dat zelf ook? Als je de uitgaven met de natte vinger bijhoudt, vergroot de kans op een faillissement. Als je de uitgaven zelf (ook) netjes en adequaat bijhoudt, vergroot je de kans op jouw winstgevendheid. Het bijhouden van je uitgaven is dus een must.

Het bijhouden van je uitgaven is even belangrijk als je in loondienst bent. Als werknemer heb je ook doelen en wensen. Deze zijn vermoedelijk gelieerd aan geld. Om als werknemer dus voldoende geld over te houden voor je dromen, moet je ook je uitgaven bijhouden. Anders zal je geen geld kunnen verdienen met de dingen die je graag doet.

Winst maken klinkt misschien nu nog ver weg. Maar in plaats van je omzet proberen te vergroten, moet je eerst je kosten verlagen. Wat ga jij hier aan doen?

De conclusie is simpel: als je geld wilt overhouden met de job van je leven, dan zal je minder moeten uitgeven dan dat je verdient. De tactieken die hierbij kunnen helpen, zijn wellicht minder simpel maar wel degelijk de moeite waard! Zet vandaag je eerste stap in de richting van je nieuwe leven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.