Creatief_ondernemerschap

Creatief ondernemerschap of ambachtelijk ondernemen. Kun je hier rijk van worden? Ik deel graag mijn visie op de belangrijkste conclusies van het dossier.

Moet je rijk worden?

Neen, het gaat hier niet over creatief boekhouden. Het eerste wat de titel bij me oproept is: moet je als ondernemer wel rijk worden? Gaat het er niet om dat je iets kunt doen waar je goed in bent? Waarmee je voldoende geld verdient? Om de dingen te doen die je leuk vindt? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat je niet gelukkiger wordt, als je meer dan 75.000 Dollar per jaar verdient.

Gaat het over financiële rijkdom?

Je kunt opmerken dat je met dit bedrag al ‘rijk’ bent. Je kunt eveneens opmerken dat het niet over financiële rijkdom gaat. Door iets te doen wat je graag doet, waar je goed in bent en waar je geld mee verdient is ook een vorm van rijkdom. Hoe dan ook in het artikel gaat het wel degelijk over financiële rijkdom. Zo vraagt de trendwatcher Herman Konings zich af of de ambachten wel rendabel zijn.

3 redenen waarom jongeren kiezen voor ondernemerschap

Feit is dat we steeds langer moeten werken en dat jongeren steeds vaker kiezen voor creatief ondernemerschap. De idee hierachter ligt in het verlengde van iets doen wat je graag doet. Konings haalt ook nog drie andere redenen aan waarmee hij indirect bevestigt dat werkzekerheid een illusie is en dat tijd de meest kostbare factor is. Een derde reden is dat zij hun ambacht willen combineren met moderne technologie.

4 voorbeelden van jonge ondernemers

In het dossier komen 4 jonge ambachtelijke ondernemers aan het woord. De eerste haalt aan dat zelf iets creëren voldoening geeft. Tegelijkertijd zegt hij dat het niet eenvoudig is en dat hij al zijn spaargeld heeft geïnvesteerd. De tweede geeft twee interessante tips. Ga op café met andere zelfstandigen, dat levert meer op dan een infosessie bij de bank. Hij zegt ook dat je jouw boekhouder zorgvuldig moet kiezen. De derde ondernemer zegt dat je het niet mag romantiseren. Ondernemen is keihard werken. De vierde stelt dat je er niet alleen aan moet beginnen, omdat je de kar met zijn tweeën veel sneller in gang krijgt.

Ondernemen is niet voor iedereen

Het is leuk om dergelijke cases te lezen. Natuurlijk hebben ze gelijk. Maar ondernemen is niet voor iedereen. Of anders gezegd: niet ieder talent is ook een goede ondernemer. Alles valt of staat met je huiswerk doen. Is er voldoende markt voor jouw idee, product of service? Behalve je huiswerk is kennis van zaken een ander belangrijk item bij het opstarten van je eigen bedrijf. Daarnaast moet je in je achterhoofd houden dat cijfers niet alles zeggen.

Dit gezegd zijnde, je kan perfect geld verdienen met datgene wat je het liefste doet. Ondernemen kun je ook voor een stuk leren. Wil je dit ook? Sluit je dan aan bij de Movement.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.