Leren_budgetteren

Leren budgetteren is niet hetzelfde als geen dingen meer doen die je leuk vindt. Het is ook niet hetzelfde als een vrek worden. Leren budgetteren is wel beter omgaan met je vermogen.

Vergeet jezelf niet uit te betalen

Misschien wel de belangrijkste reden om je uitgaven bij te houden, is zodat je weet hoeveel je jezelf kunt uitbetalen. Hoewel dit bedrag per maand kan verschillen is het fijn te weten hoe je er financieel voor staat. Een gulden regel die je hierbij kunt gebruiken is: betaal jezelf 70% uit van de omzet die je vorig jaar verdiende en houdt 30% reserve voor belastingen en/of investeringen. 

Houd al je uitgaven bij

Je uitgaven bijhouden hoeft niet in een softwareprogramma of een fancy applicatie. Dit kan evengoed in een gratis Google Doc of Excel-sheet zijn. Maak een nieuwe blad aan voor elke maand. Zo heb je op het einde van het jaar een prachtig overzicht. Met dit overzicht kun je (investerings-) plannen maken voor het jaar er op. Zoals gezegd doe ik dit zelf al jaren en hiervoor gebruik ik een Excel-sheet. Ideaal.

Verminder je vaste kosten

De reden waarom je uitgaven gaat bijhouden, is om je (vaste) kosten uiteindelijk te verminderen. Hiervoor moet je je absolute noodzakelijkheden kennen. Hoeveel geld ben je kwijt voor je voeding, je woning en eventuele andere belangrijke zaken? Om uiteindelijk ook de dingen die te doen die je leuk vindt, al dan niet professioneel, moet je ongeveer het dubbele verdienen. Haal je dat niet? Dan is het wellicht tijd om je noodzakelijke kosten te verminderen. Moet je echt met de wagen rijden?

Voorzie een buffer

Alle dingen gaan nooit zo als verwacht. Daarom moet je een bedrag of percentage van je inkomen bewaren voor ‘just in case’ gevallen. Zo heb je een noodpotje met geld voor het geval dat je ziek wordt, je een maand niet kan werken, je hinder ondervindt van de economie, enzovoort. Mijn ervaring leert me dat 10% meestal wel voldoende is om deze onrustige periodes te overbruggen.

Leg prioriteiten in je uitgaven

Prioriteiten leggen in je uitgaven is een ander geheim van goed budgetteren. Wanneer je veel dingen nodig hebt of denkt nodig te hebben, dan is het slim om een lijst met mogelijke aankopen aan te leggen. Op deze manier kun je prioriteiten leggen in je aankopen. Wat heb je echt nodig? En wat kan nog even wachten? Je zal namelijk niet altijd alles op het moment zelf kunnen komen.

Zoek eenvoudige manieren om te besparen

Het maakt niet uit of je veel of weinig geld verdient. Er zijn altijd manieren om geld te besparen. Geld besparen leunt aan bij het bepalen van je prioriteiten en vaak bestaan er gratis of goedkope alternatieven dankzij technologische ontwikkelingen. Van grote dingen als het bezitten van een huis of een wagen tot zeer kleine dingen als het hebben van een televisie (versus Youtube), de nieuwste kleren of in mijn geval de koffies in een koffiebar.

Leg niet alles in één mandje

Het is nooit slim om op één paard te winnen. Jij bepaalt hoe je jouw centen wilt verdienen en dat mag op meerdere manieren. Maar waarschijnlijk vind je het al moeilijk om één manier te vinden om geld te verdienen met datgene wat je het liefste doet. Toch is het belangrijk om je inkomen of manieren van geld verdienen diversifieert. Denk hierbij aan een verscheidenheid en diversiteit van producten en services. Zo verdien je altijd iets. Van zodra je jouw eerste euro hebt verdiend, groeit je zelfvertrouwen en zal je automatisch aan andere manieren en opties gaan denken. Dat is ook één van de redenen waarom ik de ideeënbus ben gestart.

Hoe kijk ik naar deze tips?

Ze zeggen van Nederlanders vaak dat ze gierig zijn. Als je deze tips bekijkt, dan versterkt dat alleen maar de gedachte. Tegelijkertijd moet je keuzes maken. Ga je voor status-quo en doe je datgene wat iedereen doet of van je verlangt. Of ga je voor je dromen en creëer je de job van je leven. Iets (nieuws) opstarten vraagt tijd en energie. Maar als het echt aansluit bij jouw als persoon en je wilt het echt heel graag, dan is het het allemaal waard. Zelfs als je daarvoor een tijd lang op een beperkt budget moet leven.

Wat is jouw geheim inzake budgetteren? Op welke manier beperk jij je uitgaven tot een minimum. Deel jouw kennis hieronder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.