Spreken_voor_publiek_lodiplantingcom

‘Public speaking’ of gewoonweg spreken voor publiek in het Nederlands is verreweg de grootste angst van veel mensen. Is dat terecht of niet? En wat kun je doen om je angst te overwinnen? Bekijk de tips en lees ook hoe ik mijn angst voor spreken voor groepen heb overwonnen.

Spreken voor publiek: graag of liever niet?

Hoe comfortabel sta jij voor een groep van mensen? Heb je natte zweethanden of vind je het eigenlijk wel gaaf om te doen? Sommige mensen voelen zich dan als een vis in het water, maar voor de meeste mensen is spreken voor publiek verreweg de grootste angst. Angst om de presentatie niet tot een goed einde te brengen of überhaupt angst om iets te moeten zeggen voor een groep van mensen. Dat is doodzonde aangezien spreken voor een publiek ook mooie dingen teweeg kan brengen.

Hoe overwin je jouw angst om te spreken voor een publiek?

Spreken voor publiek is een vaak terugkerende gebeurtenis. Of je nu een presentatie moet houden, een vergadering bijwoont, een bedrijf runt of een sollicitatiegesprek hebt. Je kunt dus maar beter zo snel mogelijk je angst overwinnen, zodat je de vruchten van spreken voor publiek kunt plukken. Laten we kijken naar de manieren waarop je jouw angst om te spreken voor publiek kunt overwinnen.

Tip 1: je voorbereiding is de sleutel tot succes

Spreken voor publiek hoeft geen zenuwachtige gebeurtenis te zijn. Al zijn zelfs de beste sprekers en presentators soms zenuwachtig. Maar hun sleutel tot succes is hun grondige voorbereiding. Hoe beter je bent voorbereid hoe minder er kan misgaan. En zeg nu zelf: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Hoe beter jouw voorbereiding is, hoe meer gemeend en met vertrouwen jouw woorden uit je mond komen, hoe meer mensen je verhaal zullen geloven.

Tip 2: omarm je huidige vaardigheden

Iedereen heeft voldoende vaardigheden om te spreken voor een groep. Het enige verschil is dat sommige mensen hun vaardigheden vaker gebruiken. Hoe vaker je iets doet, hoe beter het je afgaat. Dit geldt voor alles, dus ook voor spreken voor een publiek. Als je angst hebt om te spreken voor een publiek, neem dan kleine stapjes. Ga voor je belangrijke presentatie, meeting of sollicitatiegesprek eerst een gesprek aan met een vriend of vriendin. Knoop een gesprek aan met iemand op straat. Of bekijk online video’s van mensen wiens spreekvaardigheden je bewondert. Puntje bij paaltje heeft spreken voor publiek alles te maken met zelfvertrouwen.

Tip 3: bewijs dat je verstand van zaken hebt

Uiteindelijk ben jij de expert ter zake. Dit geldt altijd en is in elke situatie zo. Het enige wat je moet doen om dit te ‘bewijzen’ is laten zien dat je verstand van zaken hebt. Dit doe je door iets op een rustige manier uit te leggen. Zelfs als je zenuwachtig bent, af en toe over je woorden struikelt of een stilte laat vallen, je publiek zal je kennis waarderen en blijven onthouden. En onthoud: hoe beter je voorbereiding, hoe beter je voordracht, presentatie, interview of zelfs je overtuigingsrede.

Hoe ik mijn angst voor spreken in publiek heb overwonnen

Ik herinner me nog die verplichte spreekbeurten op school. Daar stond ik dan alleen voor een groep mensen een verhaal te vertellen over iets wat me nauwelijks interesseerde. Met een knalrode kop haspelde ik woord na woord uit mijn mond. Mijn gedachten waren allang niet meer bij het onderwerp, maar ik fantaseerde alleen maar dat ik ver weg was. Oeps, vergeten mijn afbeeldingen te laten of iets rond te laten gaan.

Maak het een verplichting

Dergelijke situaties heb ik tot ongeveer mijn 20-ste levensjaar gehad. Toen besloot ik dat het genoeg was geweest. Ik wilde met meer zelfvertrouwen voor een groep van mensen durven staan. Aangezien ik toen studeerde was het vrij eenvoudig om dit te oefenen. Behalve de verplichte voordrachten was ik ook elke keer Chinese vrijwilliger. Niet om te slijmen bij de docenten, maar vooral om niet langer schrik te hebben om voor een groep te staan.

Start met ondernemen

Sinds twee jaar ben ik zelfstandig ondernemer en moet ik regelmatig spreken voor groepen. Elke keer is dit weer een beetje spannend, maar tegelijkertijd heb ik ook geleerd om er plezier in te hebben. Zo vind ik het leuk om mensen tijdens presentaties discussies aan te gaan omtrent stellingen of kritische meningen. Dat ik dit nu durf is alleen maar omdat ik bovenstaande tips telkens weer ten harte neem.

De idee van deze maand

Nu wil ik ook gaan spreken voor groepen om hen te inspireren rond bepaalde denkbeelden en ideeën: doen wat je graag doet, mensen inzetten op hun talenten, online branding en reizen en werken tegelijkertijd. De idee van deze maand (juni) sluit hier ook mooi bij aan. Ik ben bezig met het inrichten van een spreek-pagina op mijn site. Dus moest je mij willen inhuren voor een op-maat-gemaakte-presentatie rond één van bovenstaande onderwerp, dan mag je me altijd een berichtje nalaten. In alle andere gevallen hoop ik dat bovenstaande tips je helpen om je angst voor het spreken voor publiek te overwinnen.

Alle tips en opmerkingen zijn welkom in de comments hieronder.

Ben jij klaar om geld te verdienen met datgene wat je het liefste doet? Wacht niet langer. Start vandaag. Join the Movement.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.