Geld verdienen versus maatschappelijke meerwaarde. Waarom kan het niet allebei- (www.LodiPlanting.com)

Geld verdienen versus maatschappelijke meerwaarde. In intieme kringen is er een mooie discussie aan de gang. Een discussie over ondernemen, geld en zingeving. Heeft een organisatie bestaansrecht als het enige doel geld verdienen is? Moeten bedrijven geen maatschappelijke meerwaarde bieden?

Geld verdienen versus maatschappelijke meerwaarde

Deze discussie vind plaats in intieme kring, omdat praten over geld altijd iets mysterieus is. Niemand praat graag over geld. Tegelijkertijd zijn we allemaal even nieuwsgierig. Je wilt immers weten of je ten opzichte van je collega’s, vrienden en/of kennissen voldoende verdiend. Maar wat voldoende is, is een andere discussie. De discussie waar ik steeds vaker in verwoed raak gaat over geld verdienen in functie van maatschappelijke meerwaarde creëren.

Geld verdienen en maatschappelijke waarde creëren

Hebben bedrijven en/of ondernemers, die uitsluitend zijn ontstaan om geld te verdienen, minder bestaansrecht, dan bedrijven die iets teruggeven aan de maatschappij? Bedrijven die goed doen voor de wereld? Ray Hennessey, hoofdredacteur van het internetmagazine Entrepreneur.com, vindt van niet. Hij zegt dat alle ondernemers, een paar rotte appels uitgezonderd, sociaal bezig zijn en allemaal iets bijdragen aan het verbeteren van de maatschappij.

Geld verdienen is egoïstisch

Hij wordt bijgestaan door veel mensen. Maar hij wordt door minstens evenveel mensen uitgejouwd. Ik begrijp beide kanten van zijn verhaal. Met geld verdienen is zeker niets mis. Zelfs niet als dit, in eerste instantie, vanuit egoïstische redenen voortkomt. Zo wil ik ook voldoende geld verdienen om de dingen te doen die ik het liefste doe. Waar mijn inziens de discussie rond draait, is hoeveel is ‘voldoende’ en wat als je meer dan voldoende verdiend?

Maakt geld gelukkig?

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die elk jaar meer dan 75 duizend dollar verdienen niet gelukkiger zijn, dan mensen die dat bedrag niet verdienen. Maakt geld gelukkig? Ja, tot 75 duizend dollar per jaar. Maar wat zie je vaak in de praktijk. Mensen die meer verdienen willen alleen maar verdienen. Soms zelfs over de rug van een ander. De gezonde drang om geld te verdienen om de dingen te doen die je leukt vindt, verandert dan in hebzucht.

Mijn maatschappelijke meerwaarde

Hoewel ik niets heb tegen mensen die veel geld willen verdienen, hoop ik wel dat zij ook iets ‘nuttigs’ met dat geld gaan doen. Dat is hoe ik naar de wereld kijk. Ik wil het niet alleen goed voor mezelf voor elkaar hebben. Ik wil ook iets bijdragen of nalaten voor een betere wereld. Hoe ik dat wil doen in de pure betekenis van maatschappelijke meerwaarde, daar ben ik nog niet over uit. Eens te meer omdat ik zelf, en dat is weer egoïstisch, nog niet helemaal voor elkaar heb.

Geld verdienen versus spaarcenten

Ja, ik doe (bijna) elke dag datgene wat ik het liefste doe. En ja daar verdien ik geld mee. Maar het is pas sinds de laatste paar maanden, dat ik niet langer van mijn spaarcenten moet leven. Kortom ik verdien pas sinds kort voldoende om op het einde van de maand iets over te houden. Geld verdienen met datgene wat je het liefste doet is dus een proces van de lange adem.

Online cursus: geld verdienen met datgene wat je het liefste doet

De volgende professionele stap die ik wil maken, is het proces dat ik heb doorlopen, op te schrijven in een online cursus. Op deze manier wil ik jou ook helpen geld te verdienen met datgene wat je het liefste doet. Misschien is dat wel mijn maatschappelijke meerwaarde. Als mensen doen wat ze graag doen en daar geld mee verdienen, dan zullen zij meer gelukkig zijn. Dat is ook wat waard, niet?

Wil je ook geld verdienen met datgene wat je het liefste doet? Schrijf je alvast in voor de online cursus of abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief.

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.