3 dingen die Oktoberfest me leerde (www.lodiplanting.com)

Oktoberfest is de jaarlijkse hoogmis in München. Het is de jaarlijkse meetup voor iedereen die van veel bier, grote borsten en veel gezelligheid houdt. Oktoberfest stond al jaren op mijn bucket list. Dit jaar was ik erbij. Lees mijn ervaringen en lessen voor freelancers.

Bier, borsten en freelancen

Ik twijfelde nog om dit artikel de titel: “wat hebben bier en borsten te maken met freelancen?” mee te geven. Seks verkoopt namelijk. Maar de titel dekte de lading (pun intended) niet. De enige link tussen borsten, bier en freelancer is mijn trip naar Oktoberfest in München. Maar behalve dat ik het leuk heb gehad, heb ik er ook veel geleerd over freelancen.

  1. Stap uit je comfortzone

Elke freelancer moet vroeg of laat uit zijn of haar comfortzone stappen. Als startende freelancer heb je niet alles onder controle. Je weet niet alles. Je komt jezelf tegen. Je moet dingen doen die noodzakelijk zijn voor jouw freelance carrière. Dat heet persoonlijke ontwikkeling en voor mij één van de redenen waarom ik ben gaan ondernemen.

Het continu opzoeken van je eigen grenzen gebeurt ook op Oktoberfest. Hier moet je dingen doen die je niet gewend bent. Zo gebeurt het zelden dat ik mijn wekker zet om om 9u een eerste liter bier naar binnen te werken. Mijn maag slaat om als ik er aan terugdenk. Ook heb ik nooit gedacht dat ik de hele dag naar Duitse schlagermuziek kon luisteren. Wellicht gaan beide zaken hand-in-hand. ;) En dan heb ik het nog niet gehad over de Duitse taal die ik onmachtig ben.

Bier op Oktoberfest (LodiPlanting.com)

Maar zodra je uit je comfortzone stapt, gebeuren er fantastische dingen. Je leert nieuwe dingen over jezelf. Je maakt nieuwe vrienden. Soms voelt dat ongemakkelijk, maar dat is vaak alleen in het begin zo. De vruchten pluk je op langere termijn. Ik raad (startende) freelancers niet aan om elke ochtend dronken te worden. Wel om elke dag iets te doen wat buiten je comfortzone is.

  1. Kies kledij dat bij je past

Als freelancer is je voorkomen zeer belangrijk. Je bent je eigen merk. Dit betekent dat je telkens bewust moet zijn van je voorkomen. Van een creatieve freelancer wordt niet verwacht dat hij of zij in een driedelig kostuum verschijnt. Maar als een boekhouder een simpele spijkerbroek met t-shirt draagt, dan vormen we ons (on)bewust een beeld. Maar kan een boekhouder in spijkerbroek minder goed boekhouden?

Kledij zegt weinig over iemands capaciteiten. Toch dragen veel mensen kleren die conformeren aan de verwachtingen. Ik vind dat je moet dragen waar jij je goed in voelt. Je bent immers je eigen merk. Mij zal je daarom niet zo snel in een kostuum zien. Ook al wordt dit soms, bijvoorbeeld bij een koffieklets, wel verwacht. Soms is het omgekeerde even waar. Op Oktoberfest hoor je een lederhosen of een drindle te dragen.

Lodi Planting in Lederhosen (LodiPlanting.com)

Als mensen geen klant willen worden, omdat ik niet de juiste kledij aan heb (of omdat ze denken dat ik een alcoholist ben), dan behoren zij niet toe tot mijn ideale klant. Ik draag namelijk die kleren waar ik me goed in voel én die in mijn rugzak passen. Het plaatje moet kloppen. Als dit niet geval is, dan zal je via jouw personal brand nooit de klanten aantrekken die je wilt aantrekken. Ik zoek dus klanten die mijn lederhosen kunnen appreciëren. ;-)

  1. Durf te vragen

Oktoberfest is echt de jaarlijkse hoogmis in München. Elke slaapmogelijkheid is vaak al een jaar op voorhand volgeboekt. Last-minute beslissen dat je toch naar München reist, is daarom niet de meest voordelige oplossing. Tenzij dat je durft te vragen. Een kleine rondvraag op Facebook bezorgde me een gratis slaaplek, meetups met oude bekenden en uiteindelijk een fantastisch Oktoberfest op.

Alles begint met iets durven te vragen. Veel freelancers vragen niet om ze het niet durven. Soms hangt dit samen met iemands comfortzone. Soms weet men niet wat men exact moet vragen, aan wie men het moet vragen of waar men de vraag kan stellen. Mijn ervaring leert me echter dat al deze twijfels of bijkomende vragen bijzaak zijn.

Het stellen van een vraag aan eender wie helpt je veel meer, dan blijven tobben over de inhoud van de vraag. Hetzelfde geldt voor het voldoen aan alle randvoorwaarden. Ga maar na wat het ergste is wat er kan gebeuren. Vaak valt dit, afhankelijk van de vraag, heel erg mee. Stel als (startende) freelancer dus veel meer vragen.

Stel jouw vraag aan mij hieronder. Ik zal mijn best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Moest ik het antwoord niet weten, dan kan ik je wellicht in contact brengen met iemand die je wel kan helpen. Dat is toch waar het allemaal omdraait?

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.