Hoe neem jij beslissingen (www.lodiplanting.com)

Beslissingen nemen of keuzes maken doe je elke dag. Toch sta je hier niet altijd bij stil. Hoe komt dat? In dit artikel leg ik je uit op welke manier je beslissingen kunt nemen.

Ik typ dit artikel terwijl ik wacht op mijn vlucht naar Porto. Antwerpen wordt te koud en ik kies ervoor om voor onbepaalde tijd naar de zon te trekken. Porto is hierbij mijn eerste stop. De reden dat ik je dit vertel is niet om je ‘lekker te maken’. Wel om je te laten zien hoe ik, al dan niet bewust, beslissingen neem of keuzes maak.

Beslissingen nemen doe je elke dag

Het nemen van beslissingen is alledaags en doe je de hele dag door: van je kleur sokken tot aan je avondeten. De meeste van deze keuzes neem je onbewust. Het zijn dingen die op de automatische piloot gebeuren. Vaak zijn dit ook de keuzes waar weinig waarde aan wordt gehecht. In die zin dat het geen leven veranderende keuzes zijn.

Keuzes waar een waarde aan vasthangt

Dit verandert wanneer je moet beslissen wat je wil gaan studeren, wat voor werk je wilt gaan doen, waar je wilt gaan wonen, enzovoort. Deze keuzes zijn een stuk moeilijker. Dat komt omdat je veel meer waarde hecht aan deze beslissingen. Deze keuzes hebben (in)direct invloed op je leven. Het zijn bepalende factoren waar je door je omgeving over wordt aangesproken. Meer nog dan: “wat heb je lekker gekookt vandaag!”.

Tijd beïnvloed je keuzes

Een andere factor die een rol speelt bij het nemen van beslissingen is tijd. Tijd is iets wat de druk op het nemen van een beslissing of keuze erg bepaalt. Dit heeft zowel positieve als negatieve uitwerkingen. Sommige mensen werken zeer goed onder tijdsdruk anderen niet. Hier is geen sprake van goed of slecht. Hetzelfde geldt voor je keuzes.

Kiezen brengt nieuwe keuzes voort

Kiezen is verliezen luidt het spreekwoord. Tegelijkertijd brengt elke keuze weer nieuwe keuzes met zich mee. De manier waarop jij keuzes maakt of beslissingen neemt hangt, behalve het soort keuze, af van het type persoon dat je bent. De theorie omschrijft twee types van mensen: een denker en een doener.

Denker versus doener

Er bestaan natuurlijk meerdere types van mensen, maar in functie van dit artikel heb ik het over de denker en een doener. Een denker en een doener nemen allebei op een andere manier beslissingen. Volgens de theorie (Kolb) heeft dit te maken met leerstijlen. Waar de denker goed is in logisch denken en redeneren houdt een doener van experimenteren.

Leerstijl Kolb (LodiPlanting.com

 Afbeelding: http://www.persoonlijke-leerstijl.com/leerstijlen-van-kolb.html.

Impulsieve beslissing: de doener

De beslissing om te gaan overwinteren is vrij impulsief genomen. Impulsief in die zin dat het vrij snel is beslist. In principe heb ik geen enkel probleem met impulsieve beslissingen, maar soms is het ook fijn om eerst eens goed na te denken. Zo kun je de pro’s en contra’s tegen elkaar afwegen. Hierdoor zou je betere beslissingen moeten kunnen nemen.

Analytische keuzes: de denker

Maar sommige mensen blijven in het denkproces hangen. Zij over analyseren elk minuscuul detail waardoor de beslissing wordt uitgesteld. Mensen die zich hier in herkennen hebben er baat bij om (af en toe) meer impulsief te handelen. Op die manier komen zij in een actiemodus in plaats van continu na te denken. Deze modus helpt vervolgens om ook andere dingen gedaan te krijgen.

Ga op zoek naar de balans

Het meest ideale is natuurlijk een gezonde balans. Alleen deze balans is moeilijk te realiseren. Hoe weet je immers wanneer je wel of juist niet impulsief moet handelen? Hoe weet je wanneer je er eerst nog een nachtje over moet slapen? Een ding is zeker: je moet elke dag keuzes maken of er wordt voor je gekozen.

Mijn keuze: overwinteren in Zuid-Amerika

Drie weken, na mijn tegenslag, wacht ik op mijn vlucht naar Porto. Mijn eerste tussenstop richting Zuid-Amerika waar ik wil gaan overwinteren. Dit is dus een impulsieve beslissing geweest. Hoewel er een aantal dingen zijn geboekt of vastgelegd is het een idee zonder plan. Het enige dat ik op dit moment zeker weet is mijn huidig reisschema:

  • Porto (van 8/10 tot 5/11)
  • Madrid (van 5/11 tot 11/11)
  • Gran Canaria (van 11/11 tot 19/11)
  • Cruise met 150 digital nomads naar El Salvador (van 19/11 tot 26/11)
  • ?

De doener en denker in actie

Tot hier was het duidelijk de doener die beslissingen heeft genomen. De komende periode heb ik tijd om na te denken en zal ik de denker meer laten spreken. Want de beslissing om te gaan overwinteren, brengt weer andere keuzes met zich mee: waar ga ik naar toe? Hoe lang blijf ik weg? Wat neem ik mee? Wat ga ik doen? Waar ga ik slapen? Enzovoort.

Tips en suggesties

De idee van zo vrij te zijn vind ik heerlijk en beangstigend tegelijkertijd. Al weet ik zeker dat de synergie die op de cruise zal plaatsvinden de rest van mijn trip zal bepalen. Laat dit jou niet tegenhouden om jouw tips en suggesties voor de verdere invulling van mijn overwinterplannen te delen.

Al je tips en suggesties zijn welkom. Laat ze als reactie na.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.