Hoe ga je om met tegenslag- (www.lodiplanting.com)

Hoe kun je omgaan met de klappen die je krijgt?

Lodi Planting Inspiratie 4 Comments

Hoe kun je omgaan met de klappen die je krijgt? Het leven gaat niet altijd zoals gepland. Zelfs de meest positief ingestelde persoon krijgt wel eens een klap te verduren. Maar het verschil tussen iemand die positief en iemand die negatief is ingesteld, is hoe de klap wordt verwerkt. In dit artikel leg ik uit hoe ik met dergelijke klappen omga.

Een klap is abstract en iets individueel

Omgaan met de klappen die je krijgt is natuurlijk iets abstracts. Een klap wordt individueel bepaald. Een klap kan dus werkelijk alles zijn. Dit gezegd zijnde worden klappen vaak verwoord als omgaan met verlies: iemand die sterft, einde relatie of iets vervelend dat is gebeurd. Omgaan met verlies is iets lastigs. Iets beladen.

Je hebt altijd een keuze

Zelfs als je het (van ver) ziet aankomen, blijft verlies iets moeilijks om mee om te gaan. Afscheid nemen, in alle betekenissen, is niet leuk. Ook niet als je het op een nette manier hebt kunnen doen. Maar hoe vervelend of moeilijk de klap ook is, je hebt een keuze hoe je hier mee omgaat.

Omgaan met de klappen die je krijgt: positivisme versus negativisme

Er is altijd de keuze. Zo kun je bij de pakken neer gaan zitten, je verloren en eenzaam voelen of je kunt het beste er van maken. Niet alles wat slecht is of slecht lijkt, blijft per definitie ook slecht. Dit gaat op voor verschillende niveaus van het leven. Is het glas halfvol of halfleeg? In feite is dit het essentiële verschil tussen positivisme en negativisme.

Wat is je invloed?

Hiermee beweer ik overigens niet dat je niet triestig mag zijn, je verloren en/of eenzaam voelen noch dat je niet (eventjes) bij de pakken mag neerzitten. Maar laat het tijdelijk zijn. In de meeste gevallen heb je namelijk geen invloed op dergelijke zaken, beslissingen of gebeurtenissen. Dan wordt het vechten tegen de bierkaai en dat win je nooit.

Maak er het beste van!

Dus ongeacht het voorval en ongeacht jouw invloed, je zal er het beste van moeten maken. Het leven gaat door. Veel mensen vinden dit moeilijk. En vaak is het dat ook, maar wellicht vind je troost in deze gedachte. Misschien helpt het jou ook om iets te verwerken. Misschien ook niet.

Hoe maak je er het beste van?

Er zijn mensen die geloven dat alles gebeurt voor een reden. Veel van deze mensen geloven in het bestaan van een hoger wezen. Het andere deel van deze mensen geloven in zichzelf. Toch in die mate dat zij zelf instaan voor het waarom en hun invloed op de situatie vergroten. Ik behoor tot die laatste categorie.

Deuren sluiten en deuren openen

Hoewel ik niet godsdienstig ben opgevoed, geloof ik ook dat alles gebeurt voor een reden. Dit gedachtengoed heeft consequenties. Net dezelfde als wanneer ik wel godsdienstig opgevoed zou zijn. Echter dit verhaal gaat niet over het geloven in een hoger wezen. Het gaat wel over deuren openen en deuren sluiten.

Het leven is Ying en Yang

Bij elke deur die er sluit gaat er nieuwe deur open. Dat is het positieve inzien van moeilijke of minder leuke situaties. Een periode waar ik momenteel middenin zit en waarbij leuke en minder leuke momenten elkaar in rap tempo afwisselen. Maar dat is het leven: een aaneenschakeling van mooie en lelijke momenten. Ying en Yang tegelijkertijd.

Mensen komen en gaan

Mensen komen en gaan. Dit is in de letterlijke betekenis zo. Maar ook in de figuurlijke betekenis komen mensen en vertrekken zij weer. Naar schijnt verander je om de zeven jaar van vrienden (uitzonderingen daargelaten). De reden dat mensen komen en gaan in de figuurlijke betekenis, heeft vaak te maken met je eigen pad. Mensen veranderen en ontwikkelen zich. Gelukkig maar!

Bewandel jouw eigen pad

Het kiezen of bewandelen van een ander pad is soms ook een reden om een punt achter een jarenlange relatie te zetten. Check. Mijn relatie is, buiten mijn zonde van invloed om, na 5 jaar stopgezet. Onze dromen komen niet meer overeen. We hebben niet meer hetzelfde doel voor ogen én we hebben de idee dat we hierbij in elkaars weg staan.

Verdien geld in 3 stappen

Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?

Er is geen goed of slecht

Dan kun je twee dingen doen. Je kunt wanhopig blijven volhouden met een niet-werkbare vriendschap als mogelijk gevolg. Of je kunt er een gezamenlijk een punt achter zetten en hopen dat de vriendschap in tact blijft. Welke keuze je ook maakt, de keuze heeft impact. Impact op je eigen leven, op die van elkaar en op de omgeving.

Klappen ga je, net als ik, vroeg of laat krijgen. De kunst is dan om snel neer te vallen en op je eigen tempo weer recht te staan. Hoe ga jij met klappen om?

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

Comments 4

 1. De klappen die ik kreeg te verwerken afgelopen 10 jaar is niet normaal. Eerst mijn ontslag in 2003, met een opzegtermijn van 9m. Nadien tweedekansonderwijs gevolgd, ASO diploma behaald in 2007, geslaagd. Tussen die periode 2 kinderen bijgekregen. Maar inmiddels ben ik NU alleen, gescheiden van mijn vrouw (we waren net nog geen 20 jaar samen gehuwd), want ons huwelijk was misschien niet perfect, maar welke is dat wel?
  Dus gescheiden, 4 kinderen moeten achterlaten, terug bij mijn moeder gaan wonen, geen geld, geen spaargeld, advocaat moeten nemen voor de scheiding, kan het nog erger, ja ik ben 48 jaar en zoek nog steeds naar een VASTE job om aan mijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen.. maar ondertussen werk ik met dagcontracten af en toe voor een interimbureau, gezellig, leven niet.. Ik ben teleurgesteld in de maatschappij, die volgens mijn inzicht veel te veel gefocust is op winstbejag en geen rekening houdt met mensen die niet meer kunnen werken, wel willen werken, maar worden uitgesloten om weet ik wat voor reden. Altijd zoeken ze (de werkgevers) een reden om mijn geen vaste job aan te moeten bieden, telkens zo goedkoop mogelijk..(zeg ik dan tegen mezelf). Probeer maar eens om op die manier te overleven met 500 € werkloosheid in de maand.

  Ik heb deze week geprobeerd om een week van positief denken te integreren (via affirmaties) in mijn denken, maar heb nog niet veel positiviteit van ondervonden, integendeel veel negatieve berichten, van sollicitaties, vechten met mijn gedachten, telkens komen er wel weer spanningen boven die mijn gedachten weer naar de negatieve kant opsturen en die mijn angst voor de toekomst willen verpestten.

  Ik bestudeer nu de kracht van het (positieve) denken, maar zit nog in een groeifase van welke stappen ik allemaal moet zetten om het stoppen van mijn wanhopige toestand.

  Groeten Marino

  1. Post
   Author

   Wauw, knap Marino hoe je zo’n verhaal durft te delen en hoe je er mee omgaat. Ik heb geen idee hoe het moet zijn voor jou noch hoe het aanvoelt. Wel weet ik dat het bijzonder dapper is om hier openlijk over te durven spreken.

   De kracht van positief denken zorgt (niet direct) voor positieve uitkomsten, maar veel eerder hoe je reageert op zaken die je houding en gedrag kunnen aantasten. Dat je probeert positief te denken, ook als je negatieve berichten krijgt, zal duidelijker worden mettertijd. Volhouden is dus de boodschap hoe lastig en moeilijk het ook is.

   Is er een manier waarop ik je kan helpen?

 2. Hallo Lodi,

  Het spijt me te lezen dat je relatie beëindigd is en leef met je mee. Ik vind het een mooie blog want een topic waarover weinig wordt verteld in sociale media. We moeten toch altijd onze sterke kant laten zien of niet?

  Hoe ik met klappen omga? En ja, ik heb er al een mooie portie van gehad in het leven… Dat is eerst schaamteloos helemaal zwelgen in zelfmedelijden en verdriet. De ervaring heeft me geleerd dat als je dat niet eerst doet, je het langer meedraagt. En daarna vertrouwen op mezelf om niet bij de pakken te blijven zitten en een plan uitwerken om iets aan de situatie te verhelpen. En het motto is dan ook op dat moment: “als je valt, raap dan iets op maar sta terug recht”. Het is soms keihard maar ik heb er al veel uit geleerd. En het heeft me zeker niet sterker gemaakt maar wel gevoeliger.

  En Marino, het spijt me te lezen dat jij momenteel in zo’n dalmoment zit in je leven. Ik wens je heel veel sterkte toe om hier door te komen.

  1. Post
   Author

   Dank je wel voor je reactie, je medeleven en je input Christine. Op sociale media wordt inderdaad te vaak alleen de leuke dingen getoond. Maar zoals blijkt uit jou en Marino’s reactie is het leven niet alleen rozengeur en maneschijn.

   Wat ik mooi vind om te lezen (en te horen) is dat iedereen, op het eerste zicht, een andere manier van verwerken heeft. Maar op één of andere manier komt het altijd neer op jouw motto: raap jezelf weer op en ga weer verder. Soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Dit hangt ook af van het leed dat je hebt meegemaakt.

   Als ik voor mezelf spreek, dan heb ik het een plek kunnen geven. Zoals ik al schreef in het artikel: bij elke deur die er sluit gaat er een ander open. Zonder deze gebeurtenis zou ik nooit kunnen gaan overwinteren in Zuid-Amerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *