Hoe ga je om met tegenslag- (www.lodiplanting.com)

Hoe kun je omgaan met de klappen die je krijgt? Het leven gaat niet altijd zoals gepland. Zelfs de meest positief ingestelde persoon krijgt wel eens een klap te verduren. Maar het verschil tussen iemand die positief en iemand die negatief is ingesteld, is hoe de klap wordt verwerkt. In dit artikel leg ik uit hoe ik met dergelijke klappen omga.

Een klap is abstract en iets individueel

Omgaan met de klappen die je krijgt is natuurlijk iets abstracts. Een klap wordt individueel bepaald. Een klap kan dus werkelijk alles zijn. Dit gezegd zijnde worden klappen vaak verwoord als omgaan met verlies: iemand die sterft, einde relatie of iets vervelend dat is gebeurd. Omgaan met verlies is iets lastigs. Iets beladen.

Je hebt altijd een keuze

Zelfs als je het (van ver) ziet aankomen, blijft verlies iets moeilijks om mee om te gaan. Afscheid nemen, in alle betekenissen, is niet leuk. Ook niet als je het op een nette manier hebt kunnen doen. Maar hoe vervelend of moeilijk de klap ook is, je hebt een keuze hoe je hier mee omgaat.

Omgaan met de klappen die je krijgt: positivisme versus negativisme

Er is altijd de keuze. Zo kun je bij de pakken neer gaan zitten, je verloren en eenzaam voelen of je kunt het beste er van maken. Niet alles wat slecht is of slecht lijkt, blijft per definitie ook slecht. Dit gaat op voor verschillende niveaus van het leven. Is het glas halfvol of halfleeg? In feite is dit het essentiële verschil tussen positivisme en negativisme.

Wat is je invloed?

Hiermee beweer ik overigens niet dat je niet triestig mag zijn, je verloren en/of eenzaam voelen noch dat je niet (eventjes) bij de pakken mag neerzitten. Maar laat het tijdelijk zijn. In de meeste gevallen heb je namelijk geen invloed op dergelijke zaken, beslissingen of gebeurtenissen. Dan wordt het vechten tegen de bierkaai en dat win je nooit.

Maak er het beste van!

Dus ongeacht het voorval en ongeacht jouw invloed, je zal er het beste van moeten maken. Het leven gaat door. Veel mensen vinden dit moeilijk. En vaak is het dat ook, maar wellicht vind je troost in deze gedachte. Misschien helpt het jou ook om iets te verwerken. Misschien ook niet.

Hoe maak je er het beste van?

Er zijn mensen die geloven dat alles gebeurt voor een reden. Veel van deze mensen geloven in het bestaan van een hoger wezen. Het andere deel van deze mensen geloven in zichzelf. Toch in die mate dat zij zelf instaan voor het waarom en hun invloed op de situatie vergroten. Ik behoor tot die laatste categorie.

Deuren sluiten en deuren openen

Hoewel ik niet godsdienstig ben opgevoed, geloof ik ook dat alles gebeurt voor een reden. Dit gedachtengoed heeft consequenties. Net dezelfde als wanneer ik wel godsdienstig opgevoed zou zijn. Echter dit verhaal gaat niet over het geloven in een hoger wezen. Het gaat wel over deuren openen en deuren sluiten.

Het leven is Ying en Yang

Bij elke deur die er sluit gaat er nieuwe deur open. Dat is het positieve inzien van moeilijke of minder leuke situaties. Een periode waar ik momenteel middenin zit en waarbij leuke en minder leuke momenten elkaar in rap tempo afwisselen. Maar dat is het leven: een aaneenschakeling van mooie en lelijke momenten. Ying en Yang tegelijkertijd.

Mensen komen en gaan

Mensen komen en gaan. Dit is in de letterlijke betekenis zo. Maar ook in de figuurlijke betekenis komen mensen en vertrekken zij weer. Naar schijnt verander je om de zeven jaar van vrienden (uitzonderingen daargelaten). De reden dat mensen komen en gaan in de figuurlijke betekenis, heeft vaak te maken met je eigen pad. Mensen veranderen en ontwikkelen zich. Gelukkig maar!

Bewandel jouw eigen pad

Het kiezen of bewandelen van een ander pad is soms ook een reden om een punt achter een jarenlange relatie te zetten. Check. Mijn relatie is, buiten mijn zonde van invloed om, na 5 jaar stopgezet. Onze dromen komen niet meer overeen. We hebben niet meer hetzelfde doel voor ogen én we hebben de idee dat we hierbij in elkaars weg staan.

[x_prompt type=”left” title=”Verdien geld in 3 stappen” message=”Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?” button_text=”Ontvang de 3 stappen!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

Er is geen goed of slecht

Dan kun je twee dingen doen. Je kunt wanhopig blijven volhouden met een niet-werkbare vriendschap als mogelijk gevolg. Of je kunt er een gezamenlijk een punt achter zetten en hopen dat de vriendschap in tact blijft. Welke keuze je ook maakt, de keuze heeft impact. Impact op je eigen leven, op die van elkaar en op de omgeving.

Klappen ga je, net als ik, vroeg of laat krijgen. De kunst is dan om snel neer te vallen en op je eigen tempo weer recht te staan. Hoe ga jij met klappen om?

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.