Wil je meer online boeken lezen-(www.lodiplanting.com)

Wil je ook meer online boeken lezen? Mensen maken te weinig tijd voor het lezen van een goed boek. Maar wat is een goed boek? En hoe maak je er tijd voor vrij? In dit artikel vertel ik je hoe ik nu minstens 15 boeken per maand lees zonder tijd te verliezen!

Hoe kun je meer online boeken lezen?

Als je meer online boeken wilt lezen, dan heb je meerdere opties. Laat ons eens kijken naar deze mogelijkheden.

Optie 1. Cursus snellezen

Een mogelijkheid om meer te lezen is om een cursus snellezen te volgen. Een dergelijke cursus helpt vaak, maar hier staat meestal ook een flinke prijs tegenover. Tijdens zo’n cursus leer je boeken digitaal of al scannend te lezen op basis van een aantal trucs. Hierdoor pik je die dingen op die voor jouw interessant of relevant zijn.

Optie 2. Tijd anders besteden

Een andere manier om meer online boeken te lezen is door tijd te ruilen. Veel mensen kijken ’s avonds televisie of hebben andere hobby’s. Als deze mensen, die graag meer zouden willen lezen, die tijd zouden omruilen voor tijd om te lezen, dan zouden zij zo een boek per maand meer kunnen lezen.

Optie 3. Ga vaker op vakantie

Deze optie is flauw. Maar ik hoor heel vaak dat mensen meer lezen op vakantie, dan wanneer zij niet op vakantie gaan. Dit is ergens wel logisch. Als je graag leest, dan is dit het moment waarop je er tijd voor maakt of kunt maken. Je hebt dan vaak geen zorgen of prioriteiten gerelateerd aan werk.

Hoe ik van 1 boek naar 15 boeken per maand ging

Stel dat je een cursus snellezen volgt, vaker op vakantie gaat en je tijd anders gaat besteden, dan weet ik zeker dat je meer boeken leest dan anders. Maar wat zijn meer boeken? Laat ik je vertellen hoe ik van maximaal 1 boek per maand naar minimaal 15 boeken per maand ben gegaan én dat terwijl ik vroeger niet eens van lezen hield.

Ik las vroeger niet graag

Vroeger las ik niet. Niet omdat ik niet kon lezen, maar omdat ik het totaal niet graag deed. Het was ook de schoolse verplichting. Elk boek dat we verplicht moesten lezen om er vervolgens een samenvatting van te maken, werd vakkundig van het internet geplukt. Tegenwoordig lees ik gemiddeld 15 boeken per maand. Allemaal digitaal.

Meer lezen is een gewoonte aanleren

Gewoonten aanleren en onderhouden is makkelijker gezegd dan gedaan. Je vervalt namelijk telkens weer in oude gewoonten. Dit geldt zeker zo als je continu onderweg bent zoals ik. De tijd die je dan in een vertrouwde omgeving bent, moet je er gebruik van maken. Dat is de reden waarom ik me de afgelopen weken heb toegelegd om meer te schrijven en meer te lezen.

Meer lezen is actie ondernemen

Welke tactiek of applicatie je ook gebruikt, je moet in eerste plaats meer of sneller willen lezen. Ik schreef al eerder dat ik graag meer lezen en meer schrijven aan mijn ochtendritueel zou willen toevoegen. Dus heb ik hier actie voor ondernomen. Mijn ochtendritueel ziet er nu als volgt uit:

  • Opstaan om 6:15 (zonder snoozen).
  • 10-15 minuten mediteren met de applicatie HeadSpace.
  • Dan ga ik een uur afzien bij CrossFit Antwerpen of lopen als ik in het buitenland vertoef.
  • Vervolgens eet ik mijn fruitontbijt met havermout.
  • Dan neem ik een snelle douch en kleed ik me aan.
  • Hetgeen dan volgt is 400 woorden schrijven én een boek lezen via Blinkist.
  • Meestal verplaats ik me dan naar een koffiebar waar ik in de ochtend aan de meest belangrijke taak werk.

Blinkist laat je sneller lezen

Met dit in je achterhoofd is het logisch dat ik iets nieuws uit probeer. Zo lees ik elke dag een nieuw boek. Ik doe hier gemiddeld zo’n 15 minuten over. Op Blinkist vind je namelijk meer dan 1000 samenvattingen van bestselling non-fictie boeken. Meer nog. De mensen van Blinkist voegen ook concrete actiepunten toe. Zo kun je meteen aan de slag gaan met de nieuw verkregen informatie. Tot slot vind je aan het einde telkens andere aanbevolen boeken. Zo kun je blijven lezen!

Wat doe je met de nieuw verkregen kennis?

Na het lezen van het boek, of de samenvatting daarvan, doe ik twee dingen. Zo bepaal ik of ik het hele boek wil lezen. Heel af en toe gebeurt net namelijk dat ik echt word gepakt door de schrijver, het onderwerp of de methodiek die wordt beschreven. Het tweede wat ik doe is het belangrijkste actiepunt uit het boek opschrijven.

Blinkist behandelt de belangrijkste actiepunten

Blinkist is iets fantastisch. Ik maak nu ongeveer een maand gebruik van Blinkist en eerlijk gezegd: ik kan al niet meer zonder! Blinkist is de ideale oplossing voor mensen die meer non-fictie boeken willen lezen in minder tijd. Al merk ik wel dat het opschrijven eigenlijk niet voldoende is, om de voor mij belangrijkste informatie uit het boek te verwerken. Daarom moet ik (van mezelf) het actiepunt ook worden geïmplementeerd.

Wat is jouw manier om meer of sneller te lezen? Laat je reactie na in de comments!

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.