Gewoontes aanleren en onderhouden (www.lodiplanting.com)

Gewoontes aanleren en onderhouden. Het is weer makkelijker sinds ik terug in België ben. Hier ben ik zeer blij om. Maar hoe komt het dat ik verviel in oude (ongezonde) gewoontes? En wat kan ik hier aan doen?

Nieuwe versus oude gedragingen

De afgelopen maanden ben ik druk geweest met het aanleren en inpassen van nieuwe gewoonten, het aanscherpen van mijn ochtendritueel en het bijsturen van mijn perfecte dag. Al moet ik eerlijk zeggen dat het een continu ontwikkelproces is. Het proces hierachter is namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt, maar nu pluk ik hier, vooral in de ochtenden, de vruchten van. Dat was tenminste zo totdat ik bijna 4 weken in Berlijn en Praag heb doorgebracht. Al mijn nieuw aangeleerde gedragingen verdwenen als sneeuw voor de zon.

Nieuw gedrag aanleren is moeilijk

Laten we in het begin beginnen. Nieuwe gewoontes aanleren is niet eenvoudig. Zo moet je ze persoonlijk en concreet maken, je moet ze belangrijk genoeg vinden, je moet je slechts op 1 gewoonte per keer focussen, je moet er de tijd voor nemen en je moet je laten stimuleren. Als je deze tips niet toepast, dan heb je 6 redenen waarom het aanleren van nieuwe gewoonten moeilijk is.

Waarom verval je in oude gewoontes?

Natuurlijk helpen deze tips bij het aanleren, maar bovenstaande tips toepassen is slechts het halve werk. Nu weet ik uit ervaring, dat ook het onderhouden van gewoontes niet eenvoudig is. Heb ik niet lang genoeg stil gestaan bij het aanleren? Of moeten we misschien moeten we een extra reden toevoegen. Iets in de trant van: iets nieuws aanleren in een andere omgeving is niet evident.

Nieuwe gewoontes in een nieuwe (andere) omgeving

Dit is tenminste mijn ervaring. Het continu onderweg zijn vergt zijn tol. In die zin dat goede gewoontes als koolhydraatarm en suikervrij eten, drie tot vier keer per week sporten, mediteren, enzovoort tijdens mijn vier weken in Berlijn en Praag verloren zijn gegaan. Niet omdat ik het niet wilde. Wel omdat het verdomd moeilijk is om dezelfde standaarden aan te houden in een andere omgeving.

Nieuwe versus oude omgeving

Het omgekeerde is ook waar. Als je weer terug bent in je vertrouwde omgeving, dan pik je deze goede gewoontes weer op. Meer nog, ik voeg zelf nieuwe items toe aan mijn ochtendritueel. Dit ritueel heeft trouwens wel virtuele klappen gekregen de afgelopen weken of zelfs maanden. Mijn nieuw of aangepast ritueel is als volgt:

  • Opstaan om 6:15 zonder te de wekker opnieuw af te laten gaan.
  • 15 minuten mediteren met de applicatie HeadSpace.
  • Dan ga ik een uur afzien bij CrossFit Antwerpen.
  • Vervolgens eet ik mijn fruitontbijt met havermout terwijl ik rustig de kranten doorlees.
  • Dan neem ik een snelle douch en kleed ik me aan.
  • Meestal verplaats ik me dan naar een koffiebar waar ik in de ochtend aan de meest belangrijke taak werk (en die ik de avond ervoor heb bepaald).

Gebruik je tijd slim en efficiënt

Nu ik weer in België ben, wil ik graag nog twee dingen toevoegen aan mijn ochtendritueel: ik wil meer lezen en ik wil meer schrijven.

1. Ik wil meer lezen

Het eerste ding wat ik graag zou willen toevoegen is meer lezen. Ik vind dat ik nu namelijk te weinig lees. In die zin dat mijn leeslijst met te lezen boeken elke dag groter wordt en ik de vrije tijd in mijn agenda als sneeuw voor de zon zie verdwijnen. Dat vind ik zonde. Een boek lezen zie ik namelijk als kennis opdoen en ik doe graag kennis op.

2. Ik wil meer schrijven

Het andere ding wat ik graag aan mijn ritueel zou willen toevoegen is meer schrijven. Ofwel, het ad random opschrijven van 400 woorden. Dat is ongeveer 1 A4. Ik denk dat ik door dagelijks te schrijven enerzijds een betere schrijver word en anderzijds eenvoudiger mijn hoofd en gedachten kan structureren.

Heeft één van jullie ervaring met het dagelijks opschrijven van zaken? En hoe onderhoud jij je goede gewoonten als je in een andere omgeving, bijvoorbeeld op vakantie, vertoeft? Graag je reactie!

[x_prompt type=”left” title=”Verdien geld in 3 stappen” message=”Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?” button_text=”Ontvang de 3 stappen!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.