Ondernemers met een startup vormen onze huidige wereld. Startups zijn de economische motor van een land. Startups stimuleren innovatie en creëren nieuwe banen. Toch kiezen weinig studenten voor deze optie. Hoe komt dat?

Een klassieke en stabiele carrière

Veel hogeschool en universitaire studenten kiezen voor een klassieke en stabiele carrière bij meestal grotere organisaties. Dit trekt aan omdat ze dan weten dat ze goed worden betaald en in een uitdagende werkomgeving terecht komen. Wat indirect misschien ook meespeelt is dat ze het sollicitatieproces, vanuit hun studies, reeds kennen. Een laatste factor dat mogelijk meespeelt is dat hun medestudenten vaak een soortgelijke carrière willen starten.

De aantrekkingskracht van grote bedrijven

Als de student niet zelf (on)bewust kiest om bij een grotere organisatie te starten, dan helpen de acties van deze organisaties. Grote organisatie investeren massa geld in het rekruteringsproces, (valse) beloftes en vaak ook in hun employer branding. Een sexy merk zijn voor studenten garandeert immers voldoende instroom waardoor bedrijven de beste studenten kunnen aantrekken voor hun functies/posities. Iets waar ik op een HR kennisplatform al vaker over heb geschreven.

Gouden handboeien

Van zodra de student zijn of haar oerdegelijk contract heeft ondertekend is het voor de student lastig om de organisatie ooit nog te verlaten. Ook al vind je de taken of je collega’s niet leuk. Hetzelfde geldt voor het switchen van een groot bedrijf naar een kleiner of middelgroot bedrijf. Een reden hiervoor is dat de werkende student gewend is geraakt aan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast zoeken deze bedrijven vaak mensen met andere competenties.

Hoe start je een startup?

In vergelijking met grote bedrijven rekruteren startups vaak vanuit hun persoonlijke netwerk of vissen zij in de vijvers van kennissen en vrienden. Als dit waar is en je wilt bijdragen aan de economie van een land, de innovatie van een product of dienst, en/of het heft in eigen hand nemen, dan zal je jouw eigen startup moeten bouwen. Maar hoe begin je hieraan?

man_op_macbookpro

De voorbereiding is een leerschool

Elke startup begint met een goede voorbereiding. Alles begint met een idee. Dit idee moet worden uitgewerkt en dat betekent vaak maanden hard werken, weinig slapen en veel frustraties. Zelfs met de beste voorbereiding loopt het nooit zoals gepland. Dat is nu ook net het leuke aan ondernemen. De ene keer pluk je de vruchten van je harde werk en de andere keer blijf je gefrustreerd en verbouwereerd achter. Dit is dan een leermoment.

  1. Doe je marktonderzoek

Voordat je jouw vaste job opgeeft om aan je startup te bouwen moet je je goed voorbereiden. Dit betekent in de praktijk vaak dat je jouw idee moet onderzoeken. Is er een markt voor? Hoe groot is de markt? Wat verwachten potentiële klanten?

  1. Bouw je online identiteit

Als je denkt dat er markt voor is, dan registreer je jouw domeinnaam, maak je een website (of laat je er één bouwen vanaf 999 EUR) en maak je een professioneel e-mailadres aan.

  1. Vertel je idee aan iedereen die je vertrouwt

Het enige dat je dan nog rest is het vertellen van je idee aan jouw familie, vrienden, kennissen, oud-collega’s, … kortom iedereen die je vertrouwt met jouw idee. De idee hiervan is niet om feedback te krijgen op je idee (al kan dat soms interessant zijn), maar wel eventuele co-founders, medewerkers en investeerders aan boord te krijgen.

Startup versus freelancing

Hoewel er een overlap is met bovenstaande elementen, is het creëren van een startup iets anders dan freelancer worden. Al zal je in beide situaties een aantal barrières moeten overwinnen. Ik heb het hier niet over het creëren van de juiste mindset of het durven opstarten van je eigen bedrijf. Wanneer je een startup wilt creëren dan kom je ook andere barrières tegen.

Barrières bij het creëren van je startup

Wellicht de grootste barrière is het vinden van een startkapitaal. Een andere grote barrière is het vinden van de juiste mensen voor je startup. Daarom ook dat je jouw naaste mensen moet vertellen over je idee. Behalve het kapitaal en de mensen is ook de locatie van je startup van belang. Elke locatie of regio kent een andere focus en de focus van de regio moet overeenkomen met de focus van je startup.

Nog niet klaar voor een startup?

Stel dat je het (nog) niet aandurft om een sprong in het diepe te maken. Stel dat je (nog) niet klaar bent om aan jouw droom te bouwen. Dan is jouw urgentie om je eigen ding te doen, als freelancer of in een startup, nog niet groot genoeg. Hier is niets mis mee zolang je een job uitoefent die je voldoening geeft. Deze voldoening kan zich uitten op verschillende individuele niveaus.

Ga je op maandag met tegenzin naar je werk? Ontdek dan de drie stappen, zodat je ook geld kunt gaan verdienen met datgene wat je het liefste doet.

[x_prompt type=”left” title=”Verdien geld in 3 stappen” message=”Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?” button_text=”Ontvang de 3 stappen!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

Mening van Lodi Planting

De nadruk van dit artikel ligt op het creëren van je eigen startup. Ik weet hier heel weinig van aangezien ik een freelancer ben. Maar de onderliggende gedachten boeit me enorm. Ook in mijn omgeving zie ik veel studenten/mensen kiezen voor een traditionele carrière waarin ze niet gelukkig zijn. In plaats van actie te ondernemen blijven zij standvastig vasthouden aan de illusie van werkzekerheid.

De idee om een startup te creëren of freelancer te worden om op die manier bij te dragen aan de economie van een land is erg Amerikaans. Ik vind dat voor die weg moet kiezen omdat je zelf iets wilt bouwen, omdat je geen zin meer om voor iets of iemand anders te werken of (voeg je eigen reden in!). Elke reden is een goede reden om jouw leven te gaan leiden zoals je die wilt leven.

Dat je dit best niet onbezonnen doet is een advies dat ik mee kan geven. De afgelopen twee jaar heb ik genoten van extreme vrijheid, maar ben ik ook drie keer van richting veranderd. Op zich is hier niets mis mee. Maar als ik mijn voorbereiding beter had gedaan, dan had ik met terugwerkende kracht sneller succes gehad. Succes vertaal ik dezen als voldoende geld verdienen met datgene wat ik graag doe en wat ik goed kan.

Het resultaat vind je op mijn (nieuwe) website. Ik ben een professionele blogger die (startende) freelancers leert bloggen zichzelf te profileren met 1 blog per week zodat zij nieuwe klanten krijgen.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.