Minimalisme (www.lodiplanting.com)

We hebben te veel nutteloze spullen. Kijk maar eens op je eigen zolder of in je eigen kelder. Wat doe je met deze spullen en hoe voorkom je dat je jouw zolder opnieuw vult met dergelijke spullen? Ik neem je letterlijk mee in mijn rugzak. Ben je er klaar voor?

Ik leef uit een rugzak.

Als ik tegen mensen zeg dat ik geen vaste woning heb, dan kijken ze meestal stom verbaasd. Als ik tegen dezelfde mensen zeg dat ik uit een rugzak leef, dan weten ze niet meer hoe ze moeten kijken. Meestal verzacht ik zelf meteen de opmerking door te zeggen dat ik een ruimte huur waar ik mijn spullen heb opgeslagen. De reactie is dan vaak: “ah gelukkig”.

Maar, wat is geluk?

Ik interpreteer geluk op een hele andere manier dan de meeste mensen. Ik ben blij met het weinige bezit dat ik heb. In mijn rugzak heb ik geen plek voor dingen die ik af-en-toe nodig heb of voor dingen die fijn-zijn-om-te-hebben. Ik koop, net als steeds meer mensen, veel liever ervaringen dan bezittingen om een waardevol leven te leiden. Al begrijp ik heel goed dat een waardevol leven net zo abstract is als geluk.

Bezit versus ervaringen

Begrippen als hypotheek, vaste lasten en hoge onkosten schrikken mij af. Niet omdat ik schrik heb van geld, noch om geld te verdienen, maar wel omdat het mij vastzet. In die zin dat daardoor moeilijker wordt om rond te reizen en laat dat net de essentie zijn van een Digital Nomad. Ik vind (op dit moment) niets mooier dan over de wereld kunnen werken in combinatie met nieuwe dingen leren en ontdekken.

Consumeren versus consuminderen

De moeilijkheid in deze discussie, is de constante schreeuw naar meer en beter. Ofwel de Westerse consumptiemaatschappij. Goed is niet langer goed genoeg en kopen, kopen en kopen is het devies. Tijdens één van mijn reizen, feitelijk mijn eerste échte naar Australië in 2008, heb ik het boek Affluenza gelezen. Het punt dat ik hieruit heb onthouden is dat consumeren een ziekte kan zijn en kan leiden tot ongelukkigheid.

Hoeveel ruimte heb jij fysisch nodig?

Als ik dan naar de spullen in “mijn hok” (de ruimte die ik huur) kijk, dan weet ik zeker dat ik meer dan de helft daarvan niet (meer) nodig heb. Oftewel, ik heb te veel rotzooi bij elkaar gekocht. Dit impliceert ook dat de ruimte die ik nodig heb kan worden gehalveerd en dat betekent concreet, dat al mijn bezittingen in een ruimte van 0,75m x 0,75m x 3m zouden passen. Past jouw fysisch leven in zo’n ruimte?

Wat is jouw trigger om in actie te schieten?

Het afgelopen jaar heb ik geëxperimenteerd met de self-storage ruimte van Shurgard. Hier was ik zeer tevreden over. Totdat zij eenzijdig besloten om hun prijzen met 20% te verhogen zonder enige vorm van meerwaarde. Toen ik hen confronteerde met deze absurditeit vertelde ze me dat ze hier weinig aan konden doen. “Het kwam van hogerop”, dat was hun antwoord. Mijn inziens is dat geen antwoord en daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe leverancier om de proef op de som te nemen.

Minimalisme: hoe kun je meer leven met minder

Het moment dat ik van box veranderde is natuurlijk niet letterlijk het moment waarop ik minimalisme leerde kennen. Als je uit een rugzak leeft (letterlijk!), dan leef je natuurlijk al redelijk minimalistisch. Maar de laatste tijd sprongen mij artikelen in het oog die over minimalisme gaan. Hoe kun je meer doen en leven met minder? Een vraag die ik, in het kader van effectiviteit en efficiëntie, zeer interessant vind.

Wat vind jij van een deeleconomie?

Spullen delen maakt ook onderdeel uit van de economie en is ook een vorm van minimalisme. De groep van mensen die hierin geloven groeit elke dag. Kijk ook maar eens naar dienten zoals Spotify, Cambio (autodelen) of samenhuizen. Dit zijn allemaal succesverhalen. Misschien draait het in de toekomst niet meer om het hebben van iets, maar wel om de toegang hebben tot iets.

Hoe ik mijn bezit halveerde

Terug naar de spullen. Wat heb ik gedaan om mijn bezit te halveren? Ik heb mijn ruimte bij Shurgard leeg gemaakt en alle dozen met spullen mijn handen laten passeren. Alles wat ik het afgelopen jaar niet heb aangeraakt of aan heb gedacht werd aan één kant gelegd. Alles wat ik wel wilde bewaren aan de andere kant. Vervolgens heb ik alles weer in dozen gedaan en ben ik beginnen rondrijden.

Nutteloze spullen kosten geld, maar brengen ook geld op

Met de boeken ben ik eerst naar de Slegte gereden. Hier heb ik alle boeken laten op taxeren op hun waarde. De boeken die zij over wilde nemen, heb ik aan hun verkocht. Hier was ik in positieve zin over verrast. Een halve doos boeken bracht me 60 EUR op. Een mooi bedrag voor een lekker etentje. Met de boeken die zij niet over wilde nemen, reed ik naar De Kringloopwinkel. Hier heb ik tevens alle andere spullen in goede staat afgegeven. Iedereen content.

Ben ik hypocriet?

Maar goed, wellicht ben ik niet de juiste persoon om dit allemaal op te schrijven. Ik typ dit verhaal immers van mijn nieuwe MacBook Air. Ik telefoneer met een Iphone 6 Plus en ik heb onlangs een nieuwe noise cancelling headset gekocht. Langs de ene kant neem ik dus actief deel aan het consumeren. Tegelijkertijd kijk ik naar mijn hok en zeg ik dat ik met de helft minder toekom.

Heeft jouw volgende aankoop een doel?

Het verschil is dat ik boven genoemde tools dagelijks gebruik om mijn werk te kunnen doen. Elk van deze tools is aangekocht met een specifieke reden en doel. Zo is de MacBook Air licht in gewicht en ideaal om mee te nemen in mijn rugzak. De Iphone 6 Plus dient niet alleen voor het bellen, of de eigen hotspot, maar ook om al mijn foto’s mee te nemen (en dat scheelt ook weer in gewicht en ruimte!). En de headset gebruik ik om productiever te zijn op de locaties en plekken waar ik werk. Denk aan publieke ietwat rumoerige koffiebars en coworkingplekken.

Een tip die ik je wil meegeven is: denk voortaan eerst na voordat je iets koopt. Dit is lastig, op meerdere fronten, onder meer omdat je continu wordt geprikkeld door meerdere boodschappen. En als je dan iets (of nog iets) wilt kopen, zorg dan dat je voldoende geld hebt. ;-)

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.