inperken_kosten

Mijn doelen voor 2015 zijn bepaald en ik ben er klaar voor. In 2015 wil ik nog meer reizen terwijl ik werk. Hiervoor heb ik een minimaal een inkomen van €1.000 per maand nodig. In dit artikel beschrijf ik één van de strategieën die ik gebruik om doelen te halen: het inperken van kosten.

Strategieën om €1.000 per maand te verdienen

Om te kunnen werken vanuit je favoriete werkbestemming, de toerist uit te hangen en een kwalitatief leven te leiden heb je elke maand minstens 1000 EUR nodig. Een logische vervolgvraag is dan: hoe verdien je minstens €1000 per maand? Er zijn twee strategieën die je hierbij kunnen helpen. De tweede strategie is het vergroten van je omzet. Maar het heeft geen zin om te dweilen met de kraan open. Daarom is de eerste strategie het inperken van je kosten.

Hoe perk je jouw kosten in?

De meest eenvoudige manier om €1000 per maand te verdienen is om je kosten in te perken. Het inperken van kosten staat niet per definitie gelijk aan elke eurocent vier keer omdraaien voordat je hem uitgeeft. Maar om je kosten in te perken verlagen moet je weten wat je vaste kosten en je variabele kosten zijn. Een aantal tips.

  1. Noteer al jouw vaste en variabele kosten

Om je kosten te kunnen verlagen moet je weten welke kosten je maakt. De eerste stap is daarom het noteren van al jouw vaste en variabele kosten. Dit geldt zowel voor je zakelijke als persoonlijke uitgaven. Vaste kosten zijn kosten die maandelijks terugkomen en waarvan het bedrag vrijwel elke keer hetzelfde is. Voorbeelden zijn huishuur/hypotheek, auto en elke abonnementsvorm. Behalve vaste kosten heb je ook variabele kosten. Dit zijn de kosten waarvan het bedrag telkens weer verschilt. Voorbeelden hiervan zijn de supermarkt, je GSM rekening enzovoort. Maak de lijst zo gedetailleerd mogelijk.

  1. Plak bedragen op al jouw vaste en variabele kosten

Als je weet wat jouw vaste en variabele kosten zijn, dan moet je achterhalen welke bedragen hier maandelijks en/of jaarlijks tegenover staan. Het afgelopen jaar heb ik al mijn uitgaven bijgehouden. Dankzij deze consequente manier van noteren wist ik waaraan ik maandelijks, en dus ook jaarlijks, mijn geld aan uitgaf.

Het bijhouden van bonnetjes en het noteren van je uitgaven is een nieuwe gewoonte. Elke nieuwe gewoonte vraagt tijd om aan te leren. Maak daarom de gewoonte om al je uitgaven meteen op te schrijven in het document wat je hiervoor gebruikt. Ik zette alles in een Excel-sheet.

  1. Neem acties om je kosten te verlagen

Nu je weet wat jouw vaste en variabele kosten zijn en welke bedragen hier tegenover staan kun je acties bedenken om je kosten te verlagen. Hoewel de vaste kosten vaak noodzakelijke kosten zijn, kun je nagaan of je jouw leven niet op een andere manier kan inrichten. Heb je echt zo’n groot appartement/huis nodig? En met betrekking tot de variabele kosten zijn er ook tal van kritische vragen te stellen. Moet je echt in die dure supermarkt je boodschappen doen? Wil je echt de solden doen? De kritische vraag die je jezelf voor elke aankoop zou moeten stellen is: heb ik dit product/dienst echt nodig en draagt het bij aan het leven dat ik wil leiden?

Werkt dat (ook) voor jou?

In de maand voordat ik ging testen of ik kon reizen en werken tegelijkertijd had ik al eens een maand zonder dak boven mijn hoofd geleefd. Dit was me toen goed bevallen dat ik in Thailand had besloten dit voor onbepaalde tijd te blijven voortzetten. Met als gevolg dat ik heel mijn persoonlijke en zakelijke leven hier nu op heb gefocust.

Bovenstaande stappen in combinatie met mijn overtuiging, dat toegang tot bezit voldoende is, hebben mij hierbij geholpen. Het resultaat is dat mijn vaste (verplichte) kosten nu 150 EUR per maand zijn. Ik betaal 50 EUR per maand voor het gebruik van een opslagruimte van 1m bij 1,5m bij 3m waar al mijn spullen staan opgeslagen. Daarnaast betaal ik 100 EUR per maand voor mijn virtueel kantoor. Daar staat tegenover dat er werk is om mijn variabele kosten terug te dringen.

“Leven als een Digital Nomad is het stellen van prioriteiten” – Lodi Planting

Kortom ik heb geen eigen appartement of huis en dat is mijn bewuste keuze. Tussen mijn reizen door logeer ik bij vrienden en familie in ruil voor een gevulde koelkast. De praktijk leert me dat ik ook vaak wordt ingezet om op te passen of te koken. Jouw (slaap)bank aanbieden mag altijd. Dus als je heel graag reizen en werken wilt combineren, dan moet keuzes maken!

Het verlagen van je kosten klinkt in theorie een stuk eenvoudiger dan het in de praktijk is. Maar ik geloof oprecht dat het te maken heeft met prioriteiten stellen. Tegelijkertijd ben ik aan het experimenteren om kosten nog verder terug te dringen. Daarom luister ik graag naar jouw tips? Wat doe jij om je kosten in te perken?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.