geld_digital_nomads

Hoeveel geld heb je als Digital Nomad per maand nodig om te kunnen reizen en leven?

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) 4 Comments

Het korte antwoord is: $1000 per maand. Veel Digital Nomads geven dat namelijk als richtlijn. Zij leven duidelijk op een ‘shoestring’. Hier is uiteraard niets mis mee (integendeel), maar met $1000 per maand beperk je wel jouw werkbestemmingen en jouw sightseeing opties. Lees je mee welk bedrag ik meer realistisch vind en waarom.

$1000 per maand versus €1000 per maand

Digital Nomads die $1000 per maand als richtlijn meegeven hebben ergens wel gelijk. Je kunt perfect de wereld rondreizen met dit bedrag. Indien je echt wilt kom je zelfs met minder toe. Maar als je mij zou vragen hoeveel geld je per maand nodig hebt om te doen wat je het liefste doet, dan zou ik zeggen dat ik €1000 per maand het absolute minimum vind. En probeer maar eens voor dat bedrag maar eens thuis te leven!

3 redenen waarom €1000 EUR p. m. meer realistisch is

Om je levensstijl als Digital Nomad te kunnen bekostigen heb je minimaal €1000 per maand nodig. Tenminste dat heb ik geleerd tijdens mijn test in Thailand. Ik leg je uit waarom.

 1. Werk vanuit je favoriete werkbestemming(en)

Er zijn tal van fantastische werkbestemmingen voor Digital Nomads. Jij droomt waarschijnlijk ook van één of meerdere speciale plek(ken). In het kader van doen wat je het liefste doet moet je jouw favoriete werkbestemming kunnen kiezen zonder dat je nauwlettend naar je huidige budget moeten kijken. Dan is het met €1000 per maand net iets makkelijker naar te bereizen.

 1. Hang de toerist uit

Eenmaal op je favoriete plek aangekomen moet je ook de toerist kunnen uithangen. Zeker als je voordien nog nooit op die plek bent geweest. Misschien wil je wel dingen van jouw bucket list strepen en was dat de reden waarom je juist die werkbestemming hebt gekozen. Maar wat je ook onderneemt. Eén van de belangrijkste kenmerken van elke toeristische activiteit is dat ze geld kost.

 1. Leef een kwalitatief leven

Zuidoost Azië wordt vaak (terecht) bij de goedkopere opties voor Digital Nomads geschaard. Maar als je hier behalve de toerist uithangen ook nog een kwalitatief leven wilt hebben dan kom je moeilijk toe met $1000 per maand. Laat staan hoe het in andere regio’s van de wereld is.

Mag het onsje meer zijn, meneer/mevrouw?

Meer geld is niet altijd beter, maar in dit geval houd je best rekening met €1000 per maand. Anders beperk je jezelf in je keuzemogelijkheden. Met €1000 per maand kun je naar je favoriete plek waar je een relatief goed leven kunt leiden. Ook kun je met dat bedrag veel toeristische hoogtepunten zien.

“Eén van mijn doelen voor 2015 is het realiseren van €25.000 als jaarinkomen. De helft van dit bedrag is voor het bekostigen van mijn levensstijl. De andere helft is om te kunnen sparen.” – Lodi Planting

Daar staat tegenover dat je wellicht niet alles kunt doen wat je wenst. Ik denk bijvoorbeeld aan de combinatie elke dag op restaurant eten met een PADI duikcursus. Maar dat kun je thuis ook niet. Toch niet met €1000 per maand. Zoals altijd moet je kiezen wat je het liefste wilt.

Wat lijkt jou een realistisch bedrag? Of wat is jouw financiële richtlijn? Ik lees het graag in de comments!

Comments 4

 1. Dag Lodi, erg interessant en inspirerend! Dank je! Waar logeer jij als digital nomad? Waar werk je zodat je online kan? Veel succes bij het realiseren van je droom voor 2015, en hoop je binnenkort in Malaga te ontmoeten! Groeten, Katrin Van de Water

  1. Post
   Author

   Hi Katrin,

   In Thailand heb ik voornamelijk in éénpersoonskamers in hotels en hostels gelogeerd. Soms op fantastische plekken aan de zee en soms ergens ver weggestopt in een stad. De luxe varieerde ook, maar aan een bed heb ik meestal voldoende. In Thailand is er in principe altijd wifi dus zolang dat er is kan ik werken. Ik heb dus veel in koffiebars, lobbies van hotels/hostels en 1 dag in een coworkingplek gewerkt. Malaga staat gepland voor eind februari en dan gaan we een koffie drinken! Leuk!

   Groetjes terug!

 2. Pingback: Hoe kun je als Digital Nomad €1000 per maand verdienen? Tips voor het vergroten van je omzet. - Lodi Planting - Doe elke dag wat je het liefste doet!

 3. Pingback: Hoe kun je als Digital Nomad €1000 per maand verdienen? Tips voor het inperken van je kosten. - Lodi Planting - Doe elke dag wat je het liefste doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *