5_dingen_die_ik_heb_geleerd_als_digital_nomad

De afgelopen twee maanden heb ik in Thailand gezeten. Het was mijn ultieme test als Digital Nomad. Ik had Thailand om een aantal redenen gekozen. Een van de redenen was de aanwezigheid van vele andere, meer ervaren, Digital Nomads. De 5 dingen die ik van hun heb geleerd, behalve dat tijd en afstand relatief zijn, lees je in dit artikel.

1. Je hebt structuur nodig

Tijdens het reizen kom je continu in contact met allerlei verleidingen. “Kom je niet mee naar …?”. “Ga je mee een pintje drinken?”. “Toe Lodi, het is onze laatste avond hier!”. Om deze verleidingen te weerstaan heb je karakter nodig. Echter vroeg of laat breek je en laat je je in met deze verleidingen. “Hoe erg kan een avondje stappen op een woensdag nu zijn?”. “Ik kan altijd nog overmorgen mijn werk doen!”.

Daarom vraagt het combineren van werken en reizen tegelijkertijd behalve karakter vooral ritme, rustmomenten en misschien wel een degelijke structuur. Het is immers veel eenvoudiger om je structuur als excuus te gebruiken. Mijn ervaring leert me tenminste dat mensen meer respect tonen van zodra je het waarom en hoe uitlegt dan simpel zegt dat je niet mee kunt, wilt of gaat.

Kortom ik geloof dat structuur nodig is, nog meer dan dat je van thuis uit of een koffiebar werkt, om je werk te doen, deadlines te halen en (eigen) projecten op te leveren.

2. Je wilt in Euro’s worden uitbetaald

Ik ben een aantal “Digital Nomads” tegen gekomen die Engels aan het lesgeven waren. Vaak was dit voor hun het laatste redmiddel om niet naar huis te moeten gaan, maar indirect betekende dit het einde van hun nomadenleven. Meestal lag hier een gebrek aan structuur aan de grondslag.

Als leraar Engels, werkend in een bar of eender andere welke lokale baan, word je uitbetaald in de lokale munt. Dit betekent dat je meestal voldoende krijgt om een leuk leven te leiden op de plek waar je bent. Maar dit betekent ook dat sparen om je reis te vervolgen onmogelijk is.

Kortom je werkt het liefst voor klanten thuis zodat je in Euro’s wordt uitbetaald en de lokale munt kunt uitgeven. Op deze manier kun je, afhankelijk waar je bent, met meer geld terugkomen dan dat je was vertrokken. Vergeet ook niet dat je minstens 1000 EUR per maand nodig hebt.

3. Je krijgt nieuwe aanvragen om samen te werken

Om de continuïteit van mijn reizen te waarborgen moet je ook van op afstand kunnen prospecteren, offertes mogen maken en uiteindelijk nieuwe klanten werven. Uit mijn gesprekken met andere Digital Nomads bleek dit terecht mijn grootste zorg. Het spreekwoord luidt immers: uit het oog is het hart.

Doordat je niet meer, of toch minder makkelijk, kunt netwerken, naar events kunt gaan en face-to-face een koffie kunt drinken, moet je andere manieren vinden om voor het werven van nieuwe klanten. Ik geloof sterk in contentmarketing en wellicht heb ik geluk gehad of misschien heb ik op voorhand voldoende geïnvesteerd in mijn netwerk, want ik heb meerdere offertes mogen maken en nieuwe klanten mogen verwelkomen.

Kortom je bent zo goed als je laatste opdracht en mond-tot-mond is de beste reclame die er is.

4. Je kunt met minder dan 10 kilogram reizen

Ik dacht dat ik met mijn 10 kilogram in de “grote rugzak” en de laptop en camera in de kleine rugzak een “light traveler” was. Het tegendeel is eerder waar. Ik ben Digital Nomads tegen gekomen die slechts met een dagrugzak rondreisde. 13 kilogram in totaal is dus te veel aan gewicht.

Geloof me, ik wil zeker niet alles in een dagrugzak proppen, maar nu heb ik dingen meegenomen die ik niet hebt gebruikt, niet nodig heb gehad of te vervangen waren door een goed systeem. Denk hierbij aan een cloud-systeem dat als back-up dient voor al je documenten, foto’s en gegevens. Neem een kleine compact camera mee in plaats van een spiegelreflexcamera als je sporadisch foto’s neemt. Een (regen)jas draag je niet, want als het regent in Thailand dan schuil je, en koud is het er niet. Overal waar je slaapt zijn handdoeken en dekens voorzien. Dit zelf meenemen is dus een aanslag op je gewicht. Enzovoort, de lijst is oneindig. En blijkt dat je alsnog iets bent vergeten of wel graag mee had genomen, dan is het vaak goedkoper om dit in het land ter plaatse aan te kopen.

Kortom je kunt perfect in luxe reizen met minder dan 10 kilogram. Of anders gezegd met nog minder gewicht kom je ook perfect toe in een zonnig land als Thailand. Bekijk ook mijn wishlist.

5. Je moet een realistisch dagbudget stellen

Je kunt een reis nog zo goed in detail plannen, maar in de praktijk kom je altijd onvoorziene omstandigheden tegen. Je ontmoet namelijk mensen met wie je een speciale band hebt, je hoort verhalen over plekken die je wel of niet had opgenomen op je route of er gebeurt onverwachts iets vervelends.

De oplossing lijkt dan om alles op zijn loop te laten en de dingen ter plekke uit te zoeken, mee te gaan in avonturen met mensen die je net hebt ontmoet en je dagbudget bij te stellen. Echter het omgekeerde is meer waar. De oplossing ligt juist in je huiswerk beter doen, er achter te komen wat je uit je trip wilt halen en vervolgens de spontane plannen in die richting te sturen.

Kortom je moet voldoende flexibel zijn, maar wel met mate. Anders ben je een ongeleid projectiel, mis je uiteindelijk de plekken die je leuk gevonden zou hebben en kom je ver boven je dagbudget uit.

Conclusie

Wat ik zeker meeneem naar mijn volgende werkreis (ja, er komt een volgende!) is (1) dat ik elke dag minstens 2 tot 4 uur werk ongeacht de omstandigheden, (2) dat ik minstens even goede afspraken maak met mijn klanten, (3) dat ik bestaande en nieuwe klanten meer in het zonnetje moet zetten door bijvoorbeeld een referral systeem op te zetten, (4) dat ik minder dan 10 kilogram aan spullen meeneem inclusief laptop en (5) dat ik mijn huiswerk beter moet doen en toch maar een enkeltje koop in plaats van een retourtje!

Ben jij ook een Digital Nomad? Laat dan jouw leerpunten achter, zodat ik en andere startende nomaden hiervan kunnen leren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.