tips_voor_het_vergroten_van_je_omzet

Je weet dat € 1000 per maand het magische bedrag is voor deze unieke levensstijl. Een logische vervolgvraag is dan: hoe je minstens €1000 per maand kunt verdienen. Er zijn twee strategieën die je hierbij kunnen helpen. Strategie 1 is het inperken van je kosten. Strategie 2 is het vergroten van je omzet. In dit artikel een aantal tips voor het vergroten van je omzet.

Disclaimer: ik ga ervan uit dat je een freelancer (ZZP’er) bent. Je krijgt dus geen lijst van beroepen of activiteiten, maar wel een aantal persoonlijke tips.

Hoe verhoog je jouw omzet?

De meest eenvoudige manier om €1000 per maand te verdienen is om je kosten in te perken. Maar als je al je kosten heb ingeperkt, en je komt nog steeds niet aan de €1000, dan moet je op zoek naar manieren om je omzet te vergroten. Een Digital Nomad kan dit op meerdere manieren doen zonder dat zijn levensstijl of ideale werkdag in het gedrang komt.

“Hoe kan ik €25.000 per jaar verdienen met 4 uur per dag te werken?” – Lodi Planting

  1. Tips voor het verhogen van je tarief

De meest eenvoudige manier om je omzet te verhogen is het verhogen van je tarief. Het maakt hierbij niet uit of je per uur, per dagdeel of op projectbasis werkt. Je moet gewoon je prijs opvoeren. De vraag is echter of je bestaande klanten, maar ook je nieuwe klanten, dit gaan accepteren. Is je nieuwe prijs rechtvaardig? Marktconform? Hoewel het verhogen van je tarief de meest eenvoudige tactiek is, is het wellicht niet de meest aangewezen.

  1. Tips voor het vinden van meer klanten

Een andere manier om je omzet te verhogen is het vinden van meer klanten. Het gaat hier over klanten vinden in je land van herkomst. Je wilt jezelf immers laten uitbetalen in euro’s en niet in de lokale munt. Anders betekent het vrijwel het einde van je nomadenbestaan zo blijkt uit mijn gesprekken met andere Digital Nomads (linken wat ik heb ik geleerd in Thailand).

Maar hoe vind je nieuwe klanten als je continu onderweg bent? Zelf geloof ik heilig in de kracht van netwerken. Zowel online als offline. Ik houd ervan om mensen en bedrijven met elkaar te verbinden. Voordat ik de wereld als mijn werkplek beschouwde was ik regelmatig te vinden op verschillende fysieke netwerkbijeenkomsten. Ook tijdens mijn tussenstops wil ik weer Open Coffees en HR bijeenkomsten bijwonen. Om je netwerk waardevol te laten zijn moet je authentiek en oprecht communiceren en handelen. Het geven is het nieuwe krijgen en soms gebeurt dat je dan via via een nieuw contact krijgt doorgestuurd.

Een andere manier voor het vinden van nieuwe klanten is het inschakelen van een Virtual Assistant (VA). Een VA kan veel van je taken uithanden nemen waaronder het opstellen van mailings, het aanleggen van een database, telefonisch prospecteren enzovoort. Al deze taken dragen bij tot het vinden en krijgen van nieuwe taken. Op deze manier betaalt een VA zich zelf terug en zijn het zelfs wenselijke kosten.

Voor het vinden van nieuwe klanten helpt het, als Digital Nomad, enorm als je een lokaal aanspreekpunt en contactpersoon hebt. Iemand die je honneurs waarneemt als jij vanuit het buitenland werkt. Dit kan een VA zijn, maar vaak werken zij zelf ook vanuit verschillende locaties. Ik denk dus vooral aan zakenpartners of samenwerkingsverbanden met andere complementaire freelancers en/of bedrijven. Dit schept vertrouwen vooral voor diegene die jou nog niet (goed) kennen.

Bij het verhogen van je omzet kun je botsen op weerstand van (nieuwe) klanten en de tijd die gestopt moet worden in het vinden van nieuwe klanten weegt misschien niet op voor het bedrag/tijd dat ze afnemen. De meest wenselijke en blijvende manier om je omzet te vergroten is het diversifiëren van je aanbod. Het is namelijk altijd beter om op meerdere paarden te wedden en je minimale passieve inkomensstroom te verzekeren.

De truc voor Digital Nomads zit hem in het ontwikkelen van nieuwe producten. Producten zijn vaak eenvoudiger te vermarkten. Een goed product verkoopt zichzelf, zegt men. Als je daarentegen diensten aanbiedt, dan ruil je tijd voor geld. Zo kun je slechts een x-aantal klanten bedienen wanneer je maar 4 uur per dag wilt werken. Terwijl een product tijd kost om het te maken, moet je het nadien enkel nog onderhouden en/of van updates voorzien.

De producten die je ontwikkelt hebben idealiter verschillende niveaus. Hiermee bedoel ik dat je ook in je productportfolio moet diversifiëren. Een Digital Nomad met een kwalitatief portfolio heeft schaalbare “low-end” producten (bvb. een e-book ter kennismaking voor €10), niet schaalbare “high-end” producten (bvb. VIP sessies of jaarcontracten voor meer diepgang) en abonnementsformules (dit zou je goudmijn moeten zijn).

Het vergroten van je omzet klinkt in theorie een stuk eenvoudiger dan het in de praktijk is. Elke ondernemer wil namelijk zijn omzet graag verhogen. Ook hier ben ik volop aan het experimenteren met de verschillende tips. Daarom luister ik graag naar jouw tips? Hoe zorg jij voor een blijvend inkomen terwijl je rondreist?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.