Doe NIET wat je het liefste doet! (www.LodiPlanting.com)

Doe NIET wat je het liefste doet!

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling 13 Comments

Ik pleit op deze website dat iedereen datgene moet doen wat hij/zij het liefste doet. Ik heb hier zelfs een stappenplan voor geschreven. Maar steeds vaker wordt er beweerd dat je NIET moet doen wat je het liefste doet. Hoe zit dat nu? 

Doe jij elke dag wat je het liefste doet?

‘Doe wat je gelukkig maakt!’ en ‘Begin vandaag met datgene wat je het liefste doet!’ zijn quotes die je hier regelmatig ziet verschijnen. Ik geloof oprecht dat iedereen datgene moet doen wat hij/zij het liefste doet. Volgens mij krijgen we dan een beter functionerende maatschappij waarbij ieders geluksniveau centraal staat.

Argumenten om niet te doen wat je het liefste doet

Er bestaan echter ook argumenten om niet te doen wat je het liefste doet. Deze komen steeds vaker voorbij. Een aantal voorbeelden. 

Weet je echt wat je het liefste doet?

Om te kunnen doen wat je het liefste doet moet je weten wat dat is. Het lijkt niet eenvoudig om daar achter te komen. Hoe kun je als kind of jonge volwassene beslissen wat je de rest van je leven wilt gaan doen? Daarnaast ontwikkel je in je leven meerdere interesses waar je na verloop van tijd ook weer afscheid neemt. Is het dan geen verloren moeite?

Het krijgen van een burn-out

Een ander argument komt van Katrin van de Water. Zij geeft aan dat een burn-out een valkuil van je passie is. In dit geval is een burn-out het gevoel hebben dat je niet meer kunt stoppen. De lijn tussen privé en werk wordt zeer dunner. Je gaat zo op met het werken rond jouw passie, dat je de tijd letterlijk en figuurlijk niet meer ziet staan. Met als gevolg dat je een burn-out krijgt.

Wat doe jij met deze argumenten?

Dat er steeds meer tegengeluiden komen is eigenlijk een goed teken. Dit betekent namelijk dat het onderwerp leeft. Maar nu kan het zijn dat je twijfelt of je jouw passie moet volgen. Is het erg om soms van passie te veranderen? Ik vind van niet! Mijn inziens kun je beter 10 verschillende gelukkige levens leiden dan 1 leven waarin je continu het gevoel hebt dat je iets mist. Is het vervelend om een burn-out te krijgen? Ongetwijfeld (heb hier nog geen ervaring mee), maar wederom is het een teken dat je een betrokken en bevlogen persoon bent die ergens voor durft te gaan.

Hoe kun je toch doen wat je het liefste doet?

Om datgene te doen wat je het liefste doet moet je echter eerst weten wat dat is. Hier achter komen is vrij simpel. Antwoord op de vraag: wat zou jij doen als je 1 miljoen ter je beschikking had? Als je hier op geantwoord hebt, dan kun je dezelfde, van je passie je beroep maken, principes volgen die ik onlangs heb beschreven voor jongeren.

Hoewel de instituten mogelijk zijn veranderd gaat het om introspectie. Dicht bij jezelf blijven. Volgens Katrin van de Water schuilt hier ook de oplossing voor het tegengaan van een burn-out. Je moet proberen je externe en interne missie in balans te brengen zodat onrust geen doorgang meer weet.

Doe jij wel of niet datgene wat je het liefste doet? Waarom wel? Waarom niet? Laat je reactie na!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

Een betere freelancer worden?

Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

Comments 13

 1. Ja, het is vervelend om een burn-out te krijgen, maar wellicht kreeg ik mijn burn-out omdat ik professioneel niet met mijn passie bezig was en dus mijn passie zocht en beleefde in de te weinige tijd die er overbleef naast het werk! Het werk kostte me aldus meer energie dan het opleverde, mijn passie nastreven deed ik met een platte batterij. De zoektocht naar en doen wat ik het liefste doe gecombineerd met de zelkennis die ik nu heb vanuit mijn burnout traject, zorgen ervoor dat ik nu veel meer geniet … Van grote en kleine dingen. Dus, Lodi, blijf ons alsjeblief stimuleren om te doen wat we het liefste doen… Mag ik stellen dat dat nu net is wat jij het liefste doet? 😉

  1. Post
   Author

   Dank je Christine voor je open en eerlijke reactie. De situatie zoals je die beschrijft is natuurlijk ook een mogelijkheid en laat juist zien dat je WEL voor je passie moet gaan. Maar om dat te doen moet je volgens mij niet eerst een burn-out krijgen, toch? Is het, met terugwerkende kracht, niet beter om een loopbaancoach of iets dergelijks te nemen? Wat raad je aan?

   1. Absoluut! maar je wil niet weten hoeveel mensen me gedurende jaren probeerden “diets” te maken dat ik afstevende op een burn-out. Ik wilde dat niet zien vanuit mijn vooroordelen en mijn overtuigingen. Gelukkig wordt er nu veel meer over gesproken en hoop ik uit de grond van mijn hart dat nu veel meer mensen op tijd worden geholpen om in hun kracht en hun passie te gaan werken voor ze een burn-out krijgen.
    De oorzaak van burn-out is steeds een combinatie van en voor iedereen verschillend. Een ideale cocktail van doorgedreven perfectionisme, controlefreak, zich continu willen bewijzen, “pleasen”, gecombineerd met niet voor jezelf te zorgen en te kiezen, maakte dat ik al mijn energie stak in gelijk welke opportuniteit die bij mij langs kwam, professioneel en privé. Ik stelde mij nooit de vraag of ik iets graag deed, ik vond dat ik maar moest bewijzen dat ik dat of dit kon. Er vanuit gaande dat als iemand mij iets vroeg om een taak of opdracht te doen (klein of groot), de vrager zeker was dat ik dat moest kunnen… en ik dus niet kon/mocht falen. Het traject waar ik ben doorgegaan om mijn burnout de baas te worden heeft ervoor gezorgd dat ik nu sterker ben, meer veerkracht heb en op tijd op de rem ga staan… Ik heb nog steeds de perfectionist, de controlefreak en de pleaser die over mijn schouder meekijken, ze horen nu eenmaal bij wie ik ben, maar ik gebruik ze nu in mijn voordeel… ja ik ben een positieve egoïst geworden ! En daar hoort dus inderdaad bij: doen wat je het liefste doet, gaan voor die passie en kiezen voor mezelf!

    1. Post
     Author

     Wauw! Goed dat je van zo’n gebeurtenis iets positiefs hebt kunnen maken! Je valkuilen van vroeger zijn nu zichtbaar geworden en daar gaat het volgens mij om! Bedankt voor het delen Christine!

 2. De vraag van 1 miljoen vind ik leuk. Dat zou mijn agenda alvast niet veel veranderen… Ik ondersteun je warme pleidooi om aub te doen wat je graag doet.

  1. Post
   Author
 3. Dit is inderdaad een trending topic. Persoonlijk pleit ik absoluut dat mensen eerder in de richting van hun passie moeten gaan en toch wens ik daaraan toe te voegen dat we ook moeten realistisch zijn in onze dromen en doelen. Er zijn kleine doelen en grote doelen. Ik vind het heel belangrijk om dromen te realiseren en vastberaden te zijn maar op een manier dat men omgeving, gezondheid en financiën niet uit het oog verliest. Dat is wat ik met vallen en opstaan geleerd heb en ook steevast voor pleit. Dit wil niet zeggen dat grote dromen niet kunnen gerealiseerd worden alleen duurt het misschien iets langer. Ga niet blind in de strijd en laat je omringen met een kritische massa.

  1. Post
   Author

   Dank je Dana voor jouw tips. Ik geef je helemaal gelijk. Ergens blind voor gaan is zelden goed. In andere artikelen schreef ik ook al dat men de financiën niet uit het oog mag verliezen. Grote dromen kunnen overigens ook vaak in kleinere dromen worden omgezet zodat je continu werkt naar je doel! Wat is jouw droom?

 4. Er zijn heel wat mogelijkheden om dit te beschouwen. Je passie volgen is in mijn inzicht belangrijk. Echter vele mensen doen dit niet of kennen hun eigen passie niet. Burn-out door je passie te volgen vind ik een beetje vreemd, daar je passie net een drijfveer zou moeten zijn. Work-Life Balance wordt er dan dikwijls ingeroepen, echter is dat dikwijls niet een persoonlijke keuze of is het misschien zo dat passies/mensen veranderen over de tijd in elke levensfase.

  1. Post
   Author

   Bedankt voor je reactie Joeri. Een burn-out komt vaak doordat je verliest in je passie. Dit kan ook te maken hebben, zoals je zelf al aangeeft, dat je niet goed weet dat je jouw passie kent. Zelfreflectie en introspectie is een must!

 5. Dag Lodi, dank om mijn input te gebruiken in je artikel! Ik ben zeker voorstander van je passie te volgen (Passion for Work, you know:-). In mijn artikel ‘De valkuil van passie’ bedoel ik dat je je werk (als dat je passie is) zo leuk kan vinden, dat dat een te groot deel van je leven wordt, waardoor je leven niet meer in balans is. Vandaar naast externe missie het belang van interne missie.
  Mensen die niet weten wat hun passie is of die iets anders willen, maar niet weten wat, zijn welkom in ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ (zie http://www.passionforwork.be/loopbaanbegeleiding/.

  1. Post
   Author

   Dat weet ik inderdaad! Zoals je het nu uitlegt heb ik het ook geïnterpreteerd en geciteerd. Door de opbouw van mijn artikel heb ik je alleen twee keer heb geciteerd. Sorry als het verwarrend overkwam. Iedereen met passie aan het werk! 🙂

 6. Pingback: Een pleidooi voor loopbaanbegeleiding - Lodi Planting - Doe elke dag wat je het liefste doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *