Doe NIET wat je het liefste doet! (www.LodiPlanting.com)

Ik pleit op deze website dat iedereen datgene moet doen wat hij/zij het liefste doet. Ik heb hier zelfs een stappenplan voor geschreven. Maar steeds vaker wordt er beweerd dat je NIET moet doen wat je het liefste doet. Hoe zit dat nu? 

Doe jij elke dag wat je het liefste doet?

‘Doe wat je gelukkig maakt!’ en ‘Begin vandaag met datgene wat je het liefste doet!’ zijn quotes die je hier regelmatig ziet verschijnen. Ik geloof oprecht dat iedereen datgene moet doen wat hij/zij het liefste doet. Volgens mij krijgen we dan een beter functionerende maatschappij waarbij ieders geluksniveau centraal staat.

Argumenten om niet te doen wat je het liefste doet

Er bestaan echter ook argumenten om niet te doen wat je het liefste doet. Deze komen steeds vaker voorbij. Een aantal voorbeelden. 

Weet je echt wat je het liefste doet?

Om te kunnen doen wat je het liefste doet moet je weten wat dat is. Het lijkt niet eenvoudig om daar achter te komen. Hoe kun je als kind of jonge volwassene beslissen wat je de rest van je leven wilt gaan doen? Daarnaast ontwikkel je in je leven meerdere interesses waar je na verloop van tijd ook weer afscheid neemt. Is het dan geen verloren moeite?

Het krijgen van een burn-out

Een ander argument komt van Katrin van de Water. Zij geeft aan dat een burn-out een valkuil van je passie is. In dit geval is een burn-out het gevoel hebben dat je niet meer kunt stoppen. De lijn tussen privé en werk wordt zeer dunner. Je gaat zo op met het werken rond jouw passie, dat je de tijd letterlijk en figuurlijk niet meer ziet staan. Met als gevolg dat je een burn-out krijgt.

Wat doe jij met deze argumenten?

Dat er steeds meer tegengeluiden komen is eigenlijk een goed teken. Dit betekent namelijk dat het onderwerp leeft. Maar nu kan het zijn dat je twijfelt of je jouw passie moet volgen. Is het erg om soms van passie te veranderen? Ik vind van niet! Mijn inziens kun je beter 10 verschillende gelukkige levens leiden dan 1 leven waarin je continu het gevoel hebt dat je iets mist. Is het vervelend om een burn-out te krijgen? Ongetwijfeld (heb hier nog geen ervaring mee), maar wederom is het een teken dat je een betrokken en bevlogen persoon bent die ergens voor durft te gaan.

Hoe kun je toch doen wat je het liefste doet?

Om datgene te doen wat je het liefste doet moet je echter eerst weten wat dat is. Hier achter komen is vrij simpel. Antwoord op de vraag: wat zou jij doen als je 1 miljoen ter je beschikking had? Als je hier op geantwoord hebt, dan kun je dezelfde, van je passie je beroep maken, principes volgen die ik onlangs heb beschreven voor jongeren.

Hoewel de instituten mogelijk zijn veranderd gaat het om introspectie. Dicht bij jezelf blijven. Volgens Katrin van de Water schuilt hier ook de oplossing voor het tegengaan van een burn-out. Je moet proberen je externe en interne missie in balans te brengen zodat onrust geen doorgang meer weet.

Doe jij wel of niet datgene wat je het liefste doet? Waarom wel? Waarom niet? Laat je reactie na!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.
[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.