Hoe maak je als jongere van je passie je beroep- (www.LodiPlanting.com)

Van je passie je beroep maken. Veel jongeren (33%) dromen hiervan. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe onderzoek je jouw passies? Welke invloed spelen je ouders, je school en je omgeving? In dit artikel combineer ik de resultaten van het onderzoek met mijn eigen ervaringen.

Wat zegt het onderzoek?

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie jongeren in Vlaanderen wil van zijn passie ook zijn beroep maken. 52% van de ouders ondersteunen hun kind hierbij. Tegelijkertijd geven de jongeren aan dat zij niet het gevoel hebben dat zij over het noodzakelijk netwerk beschikken om hun ambities waar te maken. Tot slot stelt het onderzoek dat jongeren hun passies vooral op het internet en sociale media vinden. Maar dat zij de grootste waarde hechten aan offline relaties.

Hoe onderzoek je jouw passies?

33% is een hoopvol percentage. Het is immers een teken dat jongeren constructief bezig zijn met hun toekomst plus het achterhalen van hun interesses, passies en talenten. Ik vraag me wel af hoe deze jongeren dat onderzoeken. Krijgen zij professionele loopbaancoaching met loopbaancheques? Of op een andere manier professionele begeleiding?

Of is het eerder een onderzoek op basis van gevoel? Want kiezen als student is altijd een beetje verliezen als volwassene. Uiteraard zou ieder mens moeten doen wat hij/zij het liefste doet en dat kan alleen maar als je weet wat je wilt, waar je goed in bent en of je er geld mee kunt verdienen.

De rol van school

In de tijd dat ik naar school ging hing er nog een negatieve connotatie rond het begrip coaching. Daarnaast was coaching ook alleen maar weggelegd voor de financieel welgestelden. Gelukkig zijn de tijden sindsdien veranderd. Niettemin had ik graag meer professionele begeleiding gekregen. In die zin dat ik graag gesprekken met ‘coaches’ had gehad om mijn passies en talenten te achterhalen. Toch is er nog een lange weg te gaan. Ik pleit voor scholen die in het laatste jaar de oefeningen van loopbaancoaching toepassen. Zo geef je kinderen een echte toekomst.

De rol van de ouders

Gelukkig had ik ouders die, mijn soms vreemde keuzes, bleven toejuichen. Ik vind dat ouders hun kinderen altijd moeten steunen ongeacht hun studiekeuze of beroepswens. Zeker als het kind een uitgesproken mening heeft. Tegelijkertijd vind ik ook dat ouders het beste voor hun kinderen moeten doen en deze twee variabelen staan soms haaks op elkaar. Gelukkig blijkt uit het onderzoek dat 52% van de ouders hun kinderen ondersteunen bij hun studiekeuze.

De rol van de omgeving

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat jongeren zich zorgen maken over het waarmaken van hun ambities. Uiteraard is het behalen van een diploma belangrijk, maar de jongeren bedichten vooral de omgeving (het wel/niet hebben van een netwerk en offline connecties) een grote rol toe. Daar geef ik hen gelijk in.

Ik geloof dat het netwerkdenken is ontstaan in de tijd dat ik naar school ging en ik moet toegeven dat ik blij ben dat ik op die kar ben gesprongen. Het gaat er niet altijd meer om wat je kunt, maar ook wie je kent. Niet alleen in de rol van mentoren of mensen die het goed met je voorhebben, maar je moet je ook omringen met met ‘like-minded’ mensen. Van je passie je beroep maken vraagt namelijk enorm veel doorzettingsvermogen!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

 

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.