Wat is jouw toegevoegde waarde (LodiPlanting.com)

Als freelancer moet je waarde toevoegen. Dat is je bestaansrecht. Helaas merk ik te vaak dat het alleen over centen gaat. Via dit artikel wil ik je laten nadenken over jouw toegevoegde waarde. Wat is jouw toegevoegde waarde?

Het doel van ondernemen

De laatste tijd lees ik veel over het doel van ondernemen. Met het doel bedoel ik dan de dieperliggende reden waarom je bent gaan freelancen. Natuurlijk zijn (meer) geld verdienen en (meer) vrijheid hebben geldige redenen om te gaan freelancen. Maar ik vermoed dat er ook andere, minder oppervlakkige, redenen zijn?

De ziekte van snel geld willen verdienen

Hier schuilt inderdaad een oordeel in. Ik vind dat te veel freelancers zich als cowboys gedragen door snel geld te willen verdienen. Hierdoor verzieken zij de markt en vaak ook de reputatie van diegene die het beter voor hebben met hun klanten. Begrijp me niet verkeerd. Met geld verdienen is niets mis.

Wil jij snel geld verdienen?

Met snel geld willen verdienen ook niet. Maar met snel geld willen verdienen middels onethische en/of onjuiste praktijken wel. Helaas merk ik het steeds vaker in allerlei sectoren en categorieën. Freelancers die snel geld willen verdienen kunnen beter naar het casino gaan en al hun geld op rood of zwart inzetten.

Het litteken van freelancers

Natuurlijk blijven de goede freelancers, zij die daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren, uiteindelijk over. Maar niet zonder schade. Door de cowboys is vaak het vertrouwen geschaad. Je verkoopargumenten kunnen dan in rook op gaan. Iets waar niet elke freelancer goed mee kan omgaan of op weet te reageren.

Weet welke waarde je toevoegt!

Een mogelijk gevolg is een faillissement (laten we hopen dat je dit nooit mee moet maken, al zullen je er wijze lessen uit kunnen trekken). Maar als je weet welke waarde je toevoegt, is het geven van argumenten een stuk eenvoudiger. Je handelt dan vanuit authentieke zelf en daar kiezen je (potentiële) klanten voor.

Weet_welke_waarde_je_toevoegt (LodiPlanting.com)

Het is je bestaansrecht

Als freelancer moet je dus waarde toevoegen. Dit zou zelfs voorop moeten staan. Doe je dit niet (meer), dan is je freelancecarrière mijn inziens geen lang leven beschoren. Je klanten betalen je immers voor de waarde die je beloofd te leveren. In die zin is het je bestaansrecht.

Communiceer je waarde

Daarom is het als freelancer zinvol om na te denken over je toegevoegde waarde. In feite zou het in jouw mission statement, je elevator pitch en op je “about-pagina” moeten staan. Hoe meer je communiceert, hoe duidelijker het namelijk voor je klanten is, wie je bent, waar je voor staat en wat het voor hun betekent.

Mijn eigen voorbeeld

Laat ons eens kijken naar mijn eigen voorbeeld.

“Ik ben een Digital Nomad en leer (startende) freelancer hoe zij zich online kunnen profileren via hun eigen website, zodat zij geld kunnen verdienen met datgene wat zij het liefste doen.”

In dit voorbeeld vind je verschillende elementen terug, maar de nadruk ligt op de toegevoegde waarde en/of de oplossing die ik bied. Ik zorg ervoor dat startende freelancers via hun blog nieuwe klanten krijgen én dus meer omzet genereren. Als (startende) freelancer is het vergroten van je omzet immers ontzettend belangrijk.

Met een grote omzet kun je wellicht ook op andere niveaus toegevoegde waarde leveren. Ga maar eens na wat je zou doen als geld geen rol zou spelen. Veel mensen komen dan aanzetten met de meest waanzinnige ideeën. Ideeën die mogelijks tot wereldvrede, een schone oceaan of andere maatschappelijke oplossingen kunnen leiden.

Hoe kom je achter je toegevoegde waarde?

De grote vraag is dan: hoe kom je achter jouw toegevoegde waarde? Simon Sinek vergelijkt het toevoegen van je waarde met het achterhalen van je waarom (WHY). In andere woorden: waarom doe je de dingen die je doet? Deze vraag zo on-the-spot antwoorden is moeilijk. Laat ons daarom kijken naar een aantal bijkomende vragen.

Hoe_kom_je_achter_je_toegevoegde_waarde (LodiPlanting.com)

Hulpvragen bij het achterhalen

Vragen die je jezelf kunt stellen in relatie tot je werk en in relatie tot je overtuigingen:

  • Wat doe je voor werk?
  • Waarom doe je dit werk? (het eerste wat in je op komt)
  • Hoe maakt je werk je een beter persoon?
  • Hoe maakt je werk de wereld een betere plek?
  • Voor welke overtuigingen moet je je telkens verantwoorden?
  • Wat maakt je het meest boos in deze wereld?
  • Waar ben je het meest bang voor in de (nabije) toekomst?
  • Wat houd je tegen om je overtuigingen niet toe te passen in je werk?

Maak bewuste keuzes

Als je weet waarom je dingen doet die je doet, dan kun je bewuste keuzes maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen je waarom, de antwoorden op je vragen, ook in je werk toe te passen. Op deze manier kun je jouw bestaansrecht als freelancer beter claimen en je waarde sneller communiceren.

Koppel je waarom aan jouw doelstellingen

Maar als freelancer kun je jouw waarom ook aan je doelen koppelen. Dit heeft veruit de meeste impact op de carrière van een freelancer en dat maakt het achterhalen van je waarom het echt waard. Op deze manier kun je namelijk jouw bedrijf versterken en je als persoon laten groeien.

Dus ga na wat jouw toegevoegde waarde (je waarom) is. Voel je vrij om deze als statement onder dit artikel te plakken. Ik ben benieuwd.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.