Een succesvolle freelancer is iemand die actie onderneemt. Een succesvolle freelancer wacht niet op kansen. Hij creëert zijn (eigen) kansen. Hij beseft dat het gaat om doen. Dus welke actie onderneem jij vandaag?

Verschil tussen denken en doen

Weten dat je actie moet ondernemen is nog iets anders dan het ook doen. Op een of andere manier zijn er altijd zaken die ons tegenhouden. Tijdens één van de allereerste virtuele sessies met mijn Mastermind groep, werd ik geconfronteerd met het feit dat ik te weinig doe.

Denken_en_doen_lodiplantingcom

Je hebt doen en doen

Te weinig doe? Ik schrijf toch elke week een nieuw artikel, ik verstuur mijn nieuwsbrieven en ik begeleid klanten naar hun winstgevende website. Niet letterlijk dus wel dat ik veel nadenk, niet constructief werk aan zaken die echt belangrijk voor me zijn en dat ik daarvoor te weinig ‘juiste’ acties onderneem.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Ik kan je zeggen dat zo’n opmerking enorm gewaardeerd wordt, maar tegelijkertijd enorm confronterend is. Zelf heb ik namelijk altijd de idee gehad, dat ik juist doeltreffende en gerichte acties onderneem om mijn leven op zo’n manier te leiden dat ik meer dan tevreden ben. Maar hoe langer ik nadenk over hun opmerkingen, hoe meer ik ze gelijk moet geven. Op meerdere gebieden zelfs.

Connecting the dots

Ik kan uren, zo niet dagen, nadenken over de zingeving, de richting of het groter plaatje. In het Engels zeggen ze dan ‘connecting the dots’. Net zoals ik het hier opschrijf, zitten er wel concrete delen in, maar blijft het zeer abstract. Geld verdienen met datgene wat je het liefste doet. Op papier klinkt het mooi, maar hoe ziet dat er uit in de praktijk?

Wacht niet op het perfecte idee of moment

Geld verdienen met datgene wat je het liefste doet is eenvoudiger dan je denkt. Maar te veel freelancers wachten op het perfecte idee of moment om hun business te lanceren. Hoewel het goed is om over je idee na te denken, bestaat er niet iets zoals het perfecte plan, idee of moment. Er is altijd iemand die het sneller, beter, anders doet dan jij en dat is helemaal niet erg.

Het_perfecte_idee_lodiplantingcom

Je idee is helemaal niet uniek

Veel ideeën zijn helemaal niet zo revolutionair, speciaal of uniek als men graag denkt. Dit komt doordat veel van onze ideeën voortbouwen op bestaande concepten. Hier is overigens niets mis mee. Het is niet omdat iemand anders hetzelfde plan heeft dat jij het niet meer kunt uitvoeren. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook.

Niemand gaat met jouw idee lopen

Vaak durven freelancers hun idee niet te lanceren omdat ze bang zijn dat er iemand anders mee gaat lopen. Een logische gedachte, maar waarom zou iemand met jouw (niet unieke) idee gaan lopen? Daarnaast maakt het ook niet zo heel veel uit als dat gebeurt, omdat de markt groot genoeg is en jij als freelancer unieke kwaliteiten hebt.

Het gaat om doen!

Zoals op elke regel bestaan er altijd uitzonderingen. Kijk maar naar hoe Facebook is ontstaan. Maar als je weet dat het perfecte idee en moment niet bestaan, en je weet ook dat de kans zeer klein is dat iemand met jouw idee gaat lopen, waar wacht je dan nog op? Mark Zuckerberg heeft dit als geen ander begrepen (en ondanks wat je van hem of de film vindt) en hij heeft actie ondernomen. De Nederlandse rapper heeft dit ook goed begrepen.

Neem vandaag je eerste stap

Stop dus met het blijven luisteren naar de mening van “experts”. Stop met het lezen over je favoriete onderwerp. Stop dus met het overdenken van alle voor en tegens. Word een doener in plaats van een denker. Neem vandaag je eerste stap, hoe klein die ook is, en profiteer later van je ondernomen actie.

Beter te vroeg dan te laat!

“Als jouw product of idee geen fouten bevat, dan heb je te lang gewacht met lanceren.” – Onbekend

Als je te lang wacht met het lanceren van jouw idee, product of business, dan loop je de kans dat jouw idee geen meerwaarde of toegevoegde waarde biedt. Daarom is het soms beter om je idee meteen, in een prematuur stadium, te lanceren. Zo kun je in een vroeg stadium feedback verzamelen en weet je of jouw idee aanslaat.

Verkoop je idee op voorhand

Deze manier van werken bied je tevens de opportuniteit om een product of service te lanceren die echt een meerwaarde biedt. Deze manier van werken bied je eveneens de mogelijkheid om je idee op voorhand te verkopen. Door je idee op voorhand te toetsen weet je namelijk of er markt voor is. Je hebt jouw idee immers op voorhand afgetoetst.

Onderneem nu actie en profiteer later

Je moet vandaag een eerste actie ondernemen om op lange(re) termijn te profiteren van die actie. Dat is de bijvoorbeeld de reden waarom ik de landingspagina voor de online blogcursus heb gemaakt. Ook al moet ik de exacte inhoud van de cursus nog schrijven. Door de landingspagina weet ik niet alleen of mensen geïnteresseerd zijn in de cursus, maar kan ik hem ook op voorhand verkopen. Heb jij de cursus al bekeken?

Welke actie onderneem jij vandaag? Deel jouw actie hieronder. Laat me ook zeker weten of je hulp kunt gebruiken bij jouw actie. Ik ben altijd bereid te helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.