The-Personal-Business-Model-Canvas

Het Business Model You leert je een canvas (zie afbeelding) analyseren en gebruiken om je persoonlijk of zakelijk business model te evalueren. In tijden waarin we niet altijd meer even gelukkig zijn moeten we reflecteren over de richting van ons leven en hoe we hier voldoening uit kunnen halen.

Het Business Model You Canvas

The-Personal-Business-Model-Canvas

Download het Canvas door op de hyperlink te klikken.

Business Model You is gebaseerd op 1-A4-tje met 9 velden die als canvas dienen. De velden zijn klanten, toegevoegde waarde, distributiekanalen, klantenrelaties, omzet, belangrijke resources, belangrijke activiteiten, belangrijke partners en kosten. Aan de hand van deze velden kun je kritisch naar jezelf, je organisatie of je eigen bedrijf kijken. Dit proces dat hiermee gemoeid gaat kan confronterend zijn. Maar het resultaat is (vaak) betoverend mits je er de tijd voor durft te nemen.

Heb jij de baan van je leven?

“It isn’t normal to know what we want. It is a rare and difficult psychological achievement” – Abraham Maslow

Alles om ons heen veranderd. Het enige dat niet of moeizaam verandert zijn we zelf. Het wordt tijd dat je (weer) gelukkig wordt en het heft in eigen handen neemt. Uiteindelijk bepaal jij de richting van je leven en dus ook je carrière. Er zit niemand anders achter het stuur. Om te erkennen dat je in een verkeerde richting aan het wandelen bent moet je bezitten over voldoende kritische zelfreflectie. Net zoals de kl*ten om de richting te durven aanpassen.

Hoe creëer je de ideale job?

“Dream jobs are more often created than found, so they’re rarely attainable through conventional searches. Creating one requires strong self-knowledge.” – Unknown

Kritische zelfreflectie en kl*ten zijn niet altijd voldoende. Soms heb je behoefte aan een zetje in je rug. Soms heb je nood aan professionele begeleiding. In het tweede geval raad ik je aan om hulp te zoeken in de hoek van loopbaancoaches. Maar voordat je dat doet kun je de oefening uit Business Model You doen of het stappenplan volgen dat leidt tot het leven dat je altijd al hebt willen hebben.

Oefeningen bij Business Model You

In Business Model You staan tal van ingevulde canvassen als voorbeeld en oefeningen die je helpen bij het maken van jouw canvas. Het gaat erom dat je er achter komt wie je bent. Hier bestaan veel oefeningen voor. Een aantal voorbeelden. Een oefening die je hiervoor kunt gebruiken is the “Wheel of Life. Een andere oefening is nadenken hoe jij je jeugd hebt doorgebracht o.a. qua activiteiten. Wat ook helpt is het benoemen van de verschillende rollen die je hebt en op zoek gaan naar gemeenschappelijkheden. Tot slot is er nog de oefening “Lifeline” waarbij je alle hoogte- en dieptepunten uit je leven op een tijdlijn plaatst.

Download Business Model You

Nu is het aan jou om aan de slag te gaan. Download het boek en neem het door. Terwijl je aan het lezen bent raad ik je aan om de oefeningen te maken. Business Model You is een echt doeboek. Ben jij klaar om de baan van je leven te vinden creëren?

Dit waren mijn belangrijkste punten uit Business Model You. Nog eens bedankt Saskia Smet voor de tip. Het boek legt uit hoe belangrijk introspectie is. Tegelijkertijd moet je ook nadenken over hoe jij anderen kunt helpen. Dit is iets wat ik op persoonlijk niveau nog niet helder heb. Tips en suggesties hieromtrent zijn welkom in de reacties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.