Geloof jij in het hebben van bezit- Of is het hebben van toegang voldoende- (www.LodiPlanting.com)

In een eerder artikel beschreef ik al eens kort aan dat ik niet geloof in het hebben van bezit, maar in de toegang hiervan. Volgens mij verdient deze filosofie wat meer diepgang en concrete toepassingen. Geloof jij in het hebben van bezit?

Toegang of hebben van bezit. Heb je ooit genoeg bezit?

Tijdens mijn reis door Australië en Nieuw-Zeeland heb ik het boek Affluenza van Oliver James gelezen. Dit boek beschrijft de constante drang naar meer en dit wordt vergeleken met een ziekte. In feite hebben we weinig nodig om een gelukkig leven te leiden (needs), maar tegelijkertijd zijn er een heleboel dingen die je wilt (wants). Dit roept de vraag op: heb je ooit genoeg bezit?

Koop je dingen of ervaringen?

Ik denk niet dat iemand die bezit nastreeft ooit genoeg heeft. Deze mensen vergelijken zich immers continu met anderen die meer bezit hebben. Dit in tegenstelling tot mensen die ervaringen kopen in plaats van dingen. Ervaringen kopen is een levensstijl dat zich idealiter voortbouwt op jouw unieke wensen. Het is toch veel leuker om dingen van een bucket list te kunnen strepen dan maandelijks een hypotheek te moeten betalen? Ik word in elk geval steeds meer aangetrokken door die levenswijze. Of filosofie zoals ik het noem.

Hoe doe je dat met wonen?

Zoals jullie al weten huurde ik een gemeubileerd appartement. Dat was heel bewust en wel om twee redenen. Enerzijds omdat ik weinig meubels en dingen voor het dagelijkse leven had en wilde hebben. Anderzijds omdat ik mijn stip op de horizon al vrij vroeg helder voor me zag en wist dat ik werk met reizen wilde combineren. Nu ik aan het reizen ben weet ik nog niet wat ik ga doen als ik terugben. Het leven zonder dak boven mijn hoofd beviel me eigenlijk wel.

Hoe doe je dat met jouw verplaatsingen?

Ook met het oog op mijn verplaatsingen doe ik beroep op een abonnement op een fiets, een auto (als ik die van mijn ouders niet kan lenen) of simpelweg het openbaar vervoer. Hiermee geraak ik altijd op de plaats van bestemming. “Maar is dat niet lastig?”, wordt mij soms gevraagd. Ja, natuurlijk is dat soms lastig. Je bent afhankelijk van anderen en algemeen bekeken kost het me vaak meer tijd dan wanneer ik mijn eigen vervoermiddel zou hebben, maar het past binnen mijn filosofie.

PS. Tegelijkertijd zijn er dingen die je nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Daarom heb ik een wishlist gemaakt. Staat hier iets op waar jij me aan kunt helpen?
Hoe kijk jij het hebben van bezit? Heb jij veel bezit? En wat vind je van de levenswijze om ervaringen te kopen in plaats van dingen? Voel je ook vrij om aan mij te vragen hoe ik tegenover andere dingen als een huis of een auto sta!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.