B.A.N.K

Organisaties worden gekenmerkt door hun cultuur. In zowel de literatuur als in de praktijk zijn dit vaak bepalende factoren voor mensen om wel of niet bij een organisatie te willen werken, om zaken mee te doen, enzovoort. Elke cultuur wordt gekenmerkt door rituelen, verhalen en voorbeelden. De manier waarop er wordt gecommuniceerd draagt ook bij tot de cultuur van een organisatie. Soms bevalt dit. Soms ook niet.

Mensen zijn het visitekaartje

Een cultuur wordt uitgedragen door de mensen die lid zijn van een organisatie. Zij zijn het visitekaartje en moeten de organisatie representeren op allerhande gelegenheden zoals events. De laatste tijd valt het me op dat er steeds vaker op netwerkevents mensen een organisatie vertegenwoordigen waar ik weinig voeling mee heb. Vaak is hun boodschap wel goed, maar laat de communicatie of de representatie de wensen over.

Voorbeeld 1: De rituelen bij BNI

Sinds deze maand bestaan er 19 divisies van BNI in België of Vlaanderen. BNI is een organisatie dat gestructureerd netwerken promoot. Dit betekent dat er elke week één keer in de ochtend word samengekomen om ‘warme leads’ aan elkaar door te geven. Tot hier vind ik BNI geweldige principes hebben. Waar ik me echter veel minder in kan vinden zijn bepaalde rituelen.

Een aantal voorbeelden:

  • Elke meet-up volgt eenzelfde 25-punten agenda. Er is geen tijd te verliezen en al helemaal niet om te improviseren.
  • Iedereen krijgt een minuut om zichzelf voor te stellen en hulpvraag te stellen behalve de gasten. Het stellen van een hulpvraag is immers het voorrecht van betalende mensen.
  • Als je lid wilt worden, dan moet je naar voren lopen en je hand op de BNI bijbel leggen en een 6-tal waarden herhalen. Denkt er nog iemand aan een sekte?
  • Alle gasten worden de laatste vijf minuten apart genomen waarna er wordt gevraagd of we meteen willen intekenen (en een concurrent uitsluiten) op die BNI locatie. Het ijzer moet je smeden wanneer het heet is.

Zo zullen er ongetwijfeld nog voorbeelden zijn. Toegegeven, van de meesten punten begrijp ik het waarom en is het dus een kwestie van smaak. Wat ik absoluut niet begrijp is dat je in het begin visitekaartjes uitdeelt met de idee om elkaar verder te helpen en dat je na een week, twee weken, een maand nog steeds geen uitnodiging hebt gekregen om te connecteren op bijvoorbeeld LinkedIn. En wat waren we hier aan het doen?

Voorbeeld 2: Het offensief van B.A.N.K

Een ander voorbeeld van organisaties waar ik het over heb zijn de zogenaamde Multi-Level Marketing (MLM) bedrijven of zij die hier bepaalde principes van gebruiken. Dit zijn  piramidevormige organisaties met een goed vertellende en charismatische persoon aan het hoofd die eerder goedgelovige mensen overtuigd om het nieuwe ‘ding’ te gaan promoten.

Ik denk spontaan aan Cheri Tree, de charismatische leider, van B.A.N.K. omdat ze onlangs in ons land was. Via mijn netwerk ontving ik zeker een 20-tal uitnodigingen om haar event bij te wonen en/of om me aan te sluiten bij deze nieuwe beweging. Omdat ik haar niet kende heb ik meer informatie opgezocht en hoewel ik me kan vinden in de idee van verschillende type persoonlijkheden, stoot de manier van werken me totaal af.

Het deed me zelfs denken aan de rap Nos Baranka van de Nederlandse rapper Fresku. Hierin rapt hij over iemand die wordt klaargestoomd om drugs te gaan smokkelen. De lyrics gaan als volgt:

ze dacht alleen nog maar met haar hart
niet met haar hoofd en verstand
hij dacht en handelde niet op het niveau van een man
hij zag een zwak voor hem, dus hij bekokstoofde zijn plan
een kruimeldief op zoek naar een grote vangst
dus hij bood haar een kans
want opportunisten zoeken mensen die een optie missen
om ze op te lichten, maar ze brengen het als optimisten

Respect is een universele waarde

Deze vergelijking is misschien wat ver gezocht en toch heb ik de indruk dat dit voor het merendeel van de aanhangers wel geldt. Uiteraard mag iedereen van mij aanhangen, geloven en communiceren op de manier waarop wat hij/zij wilt. Maar ik verwacht vervolgens ook het respect wanneer ik besluit om me niet aan te sluiten of zaken met je te doen. De rituelen, verhalen en voorbeelden werken immers voor iedereen verschillend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.