Langer werken maakt gelukkig, las ik op HRsquare. Het artikel kreeg nog ‘maar niet in België’ mee als subtitel. Deze titel werd verzonnen op basis van een onderzoek van Delta Lloyad Life tussen Zweedse en Belgische 60+ werknemers.

De belangrijkste bevindingen

De Zweedse werknemers werken 8 jaar langer (een carrière van 40 jaar) dan de Belgen en zijn 65% gelukkig op het einde van hun carrière. Dit terwijl de Belg zegt slechts 54% gelukkig te zijn. Bovendien wordt de Zweedse werknemer alleen maar gelukkiger naarmate hij langer werkt. Tot slot maken de Zweden zich ook minder zorgen naarmate ze de pensioenleeftijd naderen. Slechts 38% van hen zegt zich zorgen te maken over zijn pensioen tegenover 58% van de Belgen. Wat betekenen deze cijfers nu?

Hoe zijn deze grote verschillen ontstaan?

Werk moet voldoening geven. Je moet plezier hebben in je werk. Zeker als je het 32 of 40 jaar wil  moet volhouden. De Zweden slagen hier dus veel beter in dan de Belgen. Dit heeft te maken met dat Zweden veel meer belang hechten aan de invulling van hun job (ze doen echt iets wat ze leuk vinden), ze een job doen op maat van kwaliteiten en interesses (ze doen iets waar ze goed in zijn) en ze nemen hiervoor geregeld initiatieven. Als je kunt doen wat je graag doet en waar je goed in bent, dan voelt het werk niet als werk aan en kun je ongeacht je leeftijd blijven werken (lees: een betaalde hobby uitoefenen).

Een Belg legt verkeerde prioriteiten

België versloeg Zweden onlangs wel in het voetbal, maar hier doen ze toch onder voor de Zweden. Doet de Belg dan niet wat hij/zij graag doet? Doet de Belg dan niet waar hij/zij goed in is? Uit het onderzoek komt naar voren dat Belgen vooral belang hechten aan arbeidsvoorwaarden zoals loon en werkzekerheid. Wanneer je zulke prioriteiten legt kun je nooit echt gelukkig worden met je werk. Geld is geen motivator en als je hier wel in gelooft dan is het telkens van korte duur. Een Belg is dus gevoelig voor het gouden kooi principe en zij worden hierin bijgestaan door overheidsmaatregelen als anciënniteit en de indexering.

Wat doe jij morgen anders?

Is in Zweden dan alles beter? Vast niet! Het wordt wel tijd om een kritisch stil te staan bij een aantal dingen. Ten eerste moet je gaan doen wat je graag doet, waar je goed in bent en waar je geld mee kunt verdienen (zie het stappenplan) zonder hier een pensioensleeftijd op te plakken. Ten tweede moet de Belgische overheid kritisch nadenken over tal van maatregelen die zij in stand houden die eigenlijk niet bijdragen aan de welvaart noch aan het geluk van een persoon. Tot slot moeten we niet te lang stilstaan bij deze cijfertjes, maar bedenken wat we morgen anders gaan doen. Wat doe jij morgen anders?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.