Bestaat het recept om (on)gelukkig te worden (www.LodiPlanting.com)

Bestaat het recept om (on)gelukkig te worden?

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling 1 Comment

In De Morgen las ik het artikel “Streven naar de top maakt heus niet gelukkig”. Hierin hield de 23-jarige Jeroen Van Baar een betoog over de huidige prestatiegeneratie. ‘Veel twintigers zijn opgegroeid met het idee dat ze speciaal zijn en dat alles mogelijk is. Maar streven naar de top maakt niet gelukkig, integendeel’. 

Is maximalist zijn goed?

Van Baar stelt dat veel twintigers maximalisten zijn. Een maximalist is iemand die altijd en in alles de top willen bereiken. Zij vinden middenmoter een vies woord. Kortom zij proberen continu het onderste uit de kan te halen, en zijn volgens Van Baar, daardoor nooit helemaal tevreden. Daarom houdt Van Baar een pleidooi voor middelmatigheid.

Streven naar de Top

Een pleidooi voor middelmatigheid

Mensen die genoegen nemen met wat ze hebben zijn meer gelukkig dan mensen die de top willen behalen (maximalisten). Toch willen veel twintigers de top behalen. Zij zijn immers opgegroeid met de idee dat ze speciaal zijn en dat alles mogelijk is. Helaas voor hen zijn het aantal plekken aan de top beperkt en worden sommigen geconfronteerd met een burn-out en een identiteitscrisis. Van Baar houdt daarom een pleidooi voor middelmatigheid. Gewoon mag niet langer een negatieve klank hebben. Gewoon moet het nieuwe streven zijn.

Bestaat het recept om (on)gelukkig te worden?

Hoewel ik de filosofie van Van Baar begrijp, geloof ik niet dat mensen die het maximale uit hun leven willen halen per definitie ongelukkig zijn. Noch dat streven naar de top een recept is om ongelukkig te worden. Het omgekeerde is even waar. Streven naar de top maakt niet per definitie gelukkig. Er bestaat dus geen recept om (on)gelukkig te worden. De crux van het betoog zou in het persoonlijke aspect moeten zitten en niet zozeer in het behalen van de top.

Bucketlist

In jouw leven draait het om die dingen te kunnen doen wat je het liefste doet. Je moet nagaan wat jou gelukkig maakt en daar moet je naar handelen. Als dat het behalen van de top is, dan moet je hier alles voor geven. Maar hoogstwaarschijnlijk staat het behalen van diploma ‘X’ aan de universiteit ‘Y’ niet op jouw bucketlist noch het werken voor organisatie ‘X’ in functie ‘Y’. Dus wat betekent het behalen van de top voor jou?

Het nut van een Bucketlist

Hierbij is het belangrijk op te merken dat iets uit het leven halen niets te maken heeft met het afstrepen van een lijstje. Het maken van een bucketlist heeft niet als doel om je gelukkig te maken. Net zo min als iets afstrepen van jouw bucketlist. De kracht van een bucketlist zit hem in het feit dat je kunt opnoemen wat je belangrijk vindt. Een bucketlist zet dus jouw prioriteiten juist zodat je hier naar kunt handelen.

Ga jij voor jouw top of blijf je in de middelmatigheid hangen? Ga voor het leven dat je altijd al hebt willen leiden en laat je hierbij niet tegenhouden. Het is jouw leven en je leeft maar één keer!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

 

Een betere freelancer worden?

Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

Comments 1

  1. In streven zit kostbare levensenergie. Verlangens, dromen en leven op zich. Het destructieve aspect zit ‘m volgens mij niet in het maximaliseren van het leven (of de ervaringen) op zich maar het linken van streven aan status. Ik las bv onlangs dat 35% van de Amerikaanse scholieren denkt ooit beroemd te worden (en dat zonder een specifieke vaardigheid als reden). Een keerzijde van individualisme is de druk om het te maken en die ‘top’ heeft niets te maken met intrinsieke zelfverwezelijking maar met zichzelf vergelijken met de anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *