Fiverr is een platform waarop jezelf of je diensten voor 5 dollar verkoopt. Waarom zou je dit wel of niet doen als freelancer? Ik test het uit en deel mijn ervaringen in dit artikel.

Ik houd van experimenteren.

Mijn laatste experiment dateert alweer van een jaar terug. Toen had ik het geniale idee om Beer Meetups te organiseren.

Beer-Meetup-(LodiPlanting.com)

Het idee was geniaal, ik bedoel: wie wil er nu niet netwerken onder het genot van een pintje, maar de uitvoering was iets minder geniaal.

Het organiseren van netwerkevents vraagt fysieke aanwezigheid en dat is iets wat ik met mijn levensstijl moeilijk kan garanderen.

De eerste Beer Meetup was meteen de laatste. In feite was het een afscheidsborrel.

Wel een leuke! Goed, terug naar het experimenteren.

“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd” – Oud Nederlands spreekwoord

Mijn doel voor het einde van het jaar is helder: voor 31/12/2016 heb ik minstens 1 keer 10.000 euro gefactureerd.

Daarom ben ik de 10k challenge gestart.

De 10k challenge- doe je mee(LodiPlanting.com)

Je kunt nog steeds meedoen!

Wat is Fiverr?

“Fiverr is a global online marketplace offering tasks and services, starting at a cost of $5 per job performed, from which it gets its name.” – Wikipedia

Fiverr wordt vooral gebruikt door freelancers, die internationaal business willen doen en zichzelf of een service verkopen voor 5 dollar per ‘gig’.

fiverr (LodiPlanting.com)

Een ‘gig’ een (simpele) taak die je kunt laten uitvoeren.

Je vindt echt de meest uitlopende ‘gigs’ in meest diverse sectoren zoals design, marketing en zelfs programmeren.

Afhankelijk van de complexiteit of de “goodwill” van de aanbiedende freelancer koop je de meeste ‘gigs’ aan voor slechts 5 dollar.

Waarom Fiverr niet goed is voor freelancers!

Ik herhaal voor slechts 5 dollar.

Waarom zou je jezelf of je diensten voor slechts 5 dollar verkopen?

Jouw tijd, ervaring of product is toch meer dan 5 dollar waard?

Indien dit niet het geval is, dan moet je je dringend afvragen of een freelance carrière wel voor jou is weggelegd of dat je jouw strategie moet veranderen.

Freelancers die ‘gigs’ verkopen werken uiteindelijk vaak voor minder dan de helft van het Amerikaanse absolute minimumloon o.a. dankzij de 20% commissie voor Fiverr.

Een rekensom leert ons dat freelancers slechts $3,58 per ‘gig’ overhouden. Auch!

Een kleine nuance is dat er een verschil bestaat tussen het ontwerpen van een logo (of elke andere tijd consumerende taak) en het verzenden van een digitale file via e-mail.

Maar elke freelancer die zichzelf verkoopt via Fiverr werkt, krijgt te maken met klanten die een specifieke kwaliteit verwachten.

Ga concurreren op kwaliteit in plaats van prijs!(LodiPlanting.com)

Een kwaliteit die in slechts heel uitzonderlijke omstandigheden voor slechts 5 dollar kan worden aangeboden.

Oftewel je werkt keihard en de klant/koper is zelden echt tevreden met de geleverde kwaliteit van jouw dienst. Dit resulteert in slechtere ‘customer reviews’.

Alles wat je doet, heeft invloed op je perceptie. Wat denk je wanneer iemand zijn of haar services aanbiedt voor 5 dollar.

Is dit wel goed? Kan ik dit wel vertrouwen? En kom ik niet over als ‘goedkoop’? Je wilt toch niet worden gekozen omdat je de goedkoopste bent?

Met dit allemaal in het achterhoofd wil ik toch gaan experimenteren op Fiverr.

Say what Lodi?!

4 redenen waarom ik toch Fiverr ga gebruiken

Ik heb al langer een Fiverr profiel.

Maar tot voor kort gebruikte ik dit account alleen om ‘gigs’ mee te kopen. Zo heb ik bijvoorbeeld de automatisatie in MailChimp laten uitvoeren door iemand op Fiverr.

Sinds een week bied ik zelf ook ‘gigs’ aan voor 5 dollar.

Mijn insteek is zeker niet om rijk te worden via Fiverr.

Ik moet immers veel ‘gigs’ verkopen wil ik mijn geliefkoosde 10k per maand halen, maar Fiverr kan me (indirect) wel helpen:

  • Het geeft me een ‘backlink’ naar mijn eigen website en dat helpt me in de vindbaarheid van zoekmachines.
  • Het geeft me toegang tot een ander bewezen (verkoop)platform. Er zijn genoeg freelancers die dagelijks 1000-den ‘gigs’ verkopen en langzaamaan een succesverhaal worden.
  • Het geeft me toegang tot een nieuw publiek (database). Het is belangrijk om jouw boodschap (en services) te verspreiden waar jouw doelgroep zich bevindt. Fiverr is een platform waar veel freelancers zitten en komen.
  • Het geeft me input voor nieuwe content. Deze laatste reden is wellicht stom, maar uiteindelijk wil ik bekend staan als diegene die freelancers helpt om meer succesvol te worden.

Ik denk dat bovenstaande argumenten duidelijker worden als ik vertel welke ‘gigs’ ik aanbied en uitleg waarom.

Welke ‘gigs’ bied ik aan en waarom?

We maken websites en webshops voor freelancers.

Dit is ons hoofdproduct.

Maar daarnaast bieden we nog tal van bijkomende services (in de vorm van producten) aan.

Wij geloven immers in “productised services”. Dit zijn services verpakt als product, zodat de klant één totaalprijs heeft voor een specifieke dienst.

Een voorbeeld van een bijkomende “productised service” is webhosting al dan niet met ons onderhoudspakket (een must voor elke WordPress website).

In feite is webhosting (en onderhoud) een noodzakelijke upsell op ons hoofdproduct (de website of webshop) dat relatief weinig inspanning langs onze kant verwacht.

De servers hebben we staan, deze moeten we onderhouden om onze eigen websites in de lucht te houden en na x-aantal klanten is hosting reeds break-even.

In andere woorden hosting aanbieden is pas interessant (winstgevend) als je volume hebt en dat is precies wat Fiverr.com me kan bieden.

Een van mijn ‘gigs’ is dat je 6 maanden gratis hosting krijgt voor jouw website. Je krijgt in andere woorden een e-boek + 6 maanden gratis hosting voor 5 dollar.

E-boek - Maak je eigen website in 1 uur (LodiPlanting.com)

Dit is het e-boek wat je ook rechtstreeks van mijn website kunt downloaden en waar je achteraan in het e-boek een kortingscode vindt.

Maar doordat ik het ook op Fiverr aanbied vergroot ik mijn vijver. Hiermee hoop ik meer mensen te bereiken die uiteindelijk voor onze kwalitatieve hosting kiezen.

Hetzelfde geldt voor mijn andere ‘gigs’.

  1. 4 must-read digitale boeken voor freelancers.
  2. Verdien geld met jouw passie in 3 stappen.

Dit zijn allemaal digitale documenten die je eveneens rechtstreeks en gratis van mijn website kunt downloaden. Maar ik bied telkens extra’s aan.

“It’s about offering something incredibly valuable in exchange for a VERY small fee” – Yann Girard

Extra in het leveren en niet extra in prijs.

Op deze manier wil ik de ‘gigs’ interessanter maken.

Zo geef ik de koper de mogelijkheid om ’15 minuten met mij te praten via Skype als ze het e-boek ‘verdien geld met jouw passie in 3 stappen’ hebben gekocht.

Maar dat doe je toch ook al via een koffieklets?

Klopt!

Maar mensen die 5 dollar hebben besteed om één van mijn e-boeken te lezen, zullen oprecht veel meer geïnteresseerd zijn in datgene wat ik heb geschreven.

Dit stelt me in staat om deze mensen gericht(er) te helpen en wie weet of zij ooit klant bij me worden als ze een website/shop of hosting nodig hebben.

Wat kun je als freelancer voor 5 dollar aanbieden?

Wellicht zijn mijn ‘gigs’ minder interessant voor jullie.

Jullie zijn immers bekend met mijn e-boeken en diensten voor freelancers.

Hetzelfde geldt wellicht voor het platform zelf. Maar als freelancer kun je Fiverr inzetten als een extra middel om verkopen te realiseren.

Freelancers die Fiverr willen inschakelen doen dit het beste met een teaser.

Een teaser dat iets simpel weggeeft, waarde toevoegt (!), en iets wat later meer opbrengt of kan opbrengen.

Heb jij al een Fiverr profiel? Waarom wel of waarom niet? Heb je vragen over één van mijn ‘gigs’? Deel jouw mening en ik antwoord je binnen 24u.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.