Hoe krijg je als freelancer (referral) opdrachten-

Hoe komt het dat sommige freelancers veel opdrachten via-via krijgen en anderen weinig tot helemaal niet? In dit artikel deel ik een aantal tips hoe je referral opdrachten krijgt (zelfs als je fysiek niet aanwezig bent).

Freelancers & netwerken

Om opdrachten via-via te krijgen moet je als freelancer netwerken. Punt. Freelancers die regelmatig netwerken vergroten hun kans op referral opdrachten en/of verkopen.

Tijdens het netwerken kun je immers vertellen wat je doet, wie je bent en waar je naar op zoek bent. Tegelijkertijd kun je dezelfde vragen stellen aan iemand anders waardoor er een professionele verbondenheid ontstaat. Deze verbondenheid is nodig om elkaar opdrachten en/of potentiële klanten te gunnen.

Tip! Zowel in België en Nederland bestaan er zeer veel (lokale) netwerkinitiatieven. Ik raad freelancers aan om één van deze initiatieven te ontdekken. 

Is netwerken de enige manier?

Maar krijg je enkel referral opdrachten als je (fysiek) gaat netwerken of bestaan er nog andere manieren om een professionele verbondenheid te creëren?

Goed nieuws, voor de freelancers die niet graag netwerken of voor zij die vaak op reis zijn. Het antwoord is: ja, er bestaan nog alternatieven.

Moet je fysiek netwerken?

Natuurlijk is het fijn om een gezicht op een naam, visitekaartje of sociale media profiel te kunnen plakken. Maar fijn is iets anders dan noodzakelijk.

Moet je fysiek netwerken (LodiPlanting.com)

Als Digital Nomad ben ik vaak van huis en niet in de mogelijkheid om netwerkevents fysiek bij te wonen. Daarnaast werk ik bijna volledig virtueel, digitaal of online. Toch helpen wij maandelijks gemiddeld 8 freelancers aan een nieuwe website.

De sleutel tot referral opdrachten!

Als freelancer moet je dus niet langer fysiek aanwezig zijn op netwerkevents om nieuwe klanten te krijgen.

De sleutel tot succes, als het gaat over het binnenhalen van referral opdrachten, is hoe jouw (potentiële) opdrachtgevers jou als freelancer ervaren.

Perceptie is dus alles

Het krijgen van referral opdrachten heeft dus veel meer te maken met welke ervaring jij hun geeft, de uitstraling die je hebt en hoeveel aanzien je hebt.

Als de perceptie die je hebt bepaalt of veel of weinig klanten hebt, dan is dit goed nieuws voor zij die online, virtueel of digitaal werken.

Dit geldt overigens ook voor zij die niet online werken. Als freelancer heb je namelijk invloed hoe andere mensen jou ervaren.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar 2016!

Hoe krijg je als freelancer referral opdrachten?

Maar hoe druk je ervaring, aanzien en uitstraling uit in tast- en meetbare elementen die iedereen begrijpt? Hoe krijg je, in andere woorden, referral opdrachten?

  1. Ik vraag elke klant (bij het opleveren) om feedback.
  2. Ik werk bewust aan mijn eigen online branding.

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer manieren, maar laat ons eens kijken naar een tweetal concrete tips die ik zelf toepas.

1. Ik vraag elke klant (bij het opleveren) om feedback.

Iemands perceptie bouwt voort op wie jij bent en hoe jij je voordoet o.a. tijdens op netwerkevents, maar veel belangrijker is het bijvoorbeeld, hoe jouw laatste klant de samenwerking met jouw heeft ervaren.

Er is een groot verschil tussen het opleveren van een goede of een fantastische dienst, product of service. Maar weet jij of jouw laatste klant een tevreden of zeer tevreden klant was?

Je kunt mensen uit jouw netwerk of zelfs je klanten vragen wat hun ervaring met jou is, maar een ervaring is niet tastbaar. Een ervaring is lastig uit te drukken.

Tenzij je het in een score kan uitdrukken. Daarom hebben we een online formulier gemaakt. Dit formulier bestaande uit 10 vragen sturen we (bij het opleveren van een website) naar al onze klanten op.

Evaluatie van de samenwerking (LodiPlanting.com)

Als freelancer kun jij ook een (online) formulier maken dat als evaluatie kan dienen. Zo kun je al jouw klanten hun waardering in een score laten uitdrukken.

Deze scores kun je vervolgens weer gebruiken in je prospectie/communicatie. Iets wat wij ook doen en waar ik, onder het mom van exclusieve content, in een later stadium uitgebreid in op terugkom.

[x_prompt type=”left” title=”Verdien geld in 3 stappen” message=”Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?” button_text=”Word freelancer en verdien geld in 3 stappen!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

2. Ik werk bewust aan mijn eigen (online) branding.

Vroeger liet je alleen een indruk achter via een (goed) gesprek en een handdruk. Maar met de huidige technologie kan dit ook online.

Op al je online kanalen die je gebruikt en je gedrag op netwerkevents laat jij zien wie je bent of wilt zijn. Maar ben je zowel online als offline jezelf?

“Be yourself, everyone else is already taken” – Mike Robbins

Je moet niet alleen jezelf zijn, maar je moet je ook op dezelfde profileren. In die zin moeten je offline en online perceptie, uitstraling en ervaringen in evenwicht zijn.

Blijf daarom authentiek. Zeker als freelancer is dit erg belangrijk. Je bent immers jezelf als privé en als zakelijk persoon.

Zo jaag ik bijvoorbeeld niet op nieuwe opdrachten. Ik heb namelijk een hekel aan mensen opbellen om ze vervolgens te overtuigen dat ik de beste zou zijn. Ik geloof daar ook niet in!

In plaats daarvan besteed ik veel aandacht aan mijn online branding. Zo schrijf ik wekelijks een blogartikel, stuur ik een wekelijkse nieuwsbrief, ben ik actief op sociale media en schrijf ik regelmatig gastartikelen (lees bijvoorbeeld mijn verhaal als digital nomad). Het resultaat weten jullie inmiddels.

Als je weinig tijd, middelen en energie investeren in hun online branding, loop je een heleboel opportuniteiten mis. Op zich is hier niets verkeerd mee, maar dat impliceert wel dat je hierdoor minder nieuwe leads of opdrachten door krijgt.

Wil jij mensen oprecht verder helpen?

Ik raad freelancer dus aan om aan hun online branding te werken. Maar minstens net zo belangrijk voor het verkrijgen van referral opdrachten is je houding.

Als freelancer moet je waarde toevoegen. Dat is je bestaansrecht. Helaas merk ik te vaak dat het alleen over centen gaat. Voeg je geen waarde toe, dan scheelt er iets aan je houding.

Mensen die mij kennen omschrijven mij als sociaal, extravert en behulpzaam. Dit zeggen ze, omdat ik altijd, zowel online als offline, en overal mensen oprecht verder wil helpen. Ook als dit niet rechtstreeks tot nieuwe business leidt.

Bijvoorbeeld via een koffieklets

Hier maak ik graag tijd voor vrij. Je kan me werkelijk alles vragen en ik zal mijn best doen zo eerlijk mogen te antwoorden. Bijvoorbeeld via een (virtuele) koffieklets.

Bijvoorbeeld via LinkedIn

Ook via LinkedIn probeer ik mensen verder te helpen. Zo stuur ik bij elke uitnodiging die ik krijg en accepteer een welkomsttekstje.

“Dag (naam),

Dank je wel voor je uitnodiging. Deze heb ik met veel plezier geaccepteerd. Waarmee kan ik je helpen?

Met enthousiaste groeten,
Lodi”

Hier krijg ik altijd leuke en positieve feedback op. Soms krijg ik ook een echte hulpvraag. Daarom zie je regelmatig updates verschijnen met “VRAAG VOOR MIJN NETWERK”.

Via mijn blogartikelen en nieuwsbrieven

Maar ook via mijn artikelen en nieuwsbrieven. Veel artikelen zijn geschreven op basis van vragen die jullie me hebben ingestuurd. Hetzelfde geldt voor de nieuwsbrieven.

Natuurlijk kan ik enkel op mijn manier met mijn ervaring antwoorden. Daarom ben ik benieuwd naar jouw ervaringen, tips en mening. Hoe krijg jij jouw referral opdrachten? Deel het met collega freelancers!

Tip! 2016 is net begonnen. Waarom stel je jezelf geen doel of target op als het aankomt op het verkrijgen van nieuwe opdrachten?

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.