Wat is jouw Unique Selling Point?

Jouw Unique Selling Point bepaalt waarom klanten bij jou een product moeten kopen of dienst moeten afnemen. Maar hoe bepaal je jouw USP?

Wat is een Unique Selling Point?

Eerst een stukje theorie. Een Unique Selling Proposition of Unique Selling Point (USP) is een eigenschap van een product die het onderscheidt van soortgelijke producten.

Tegenwoordig verwacht men van een goede USP dat deze:

 • zich verplaatst in de klant.
 • begrijpt waarom een klant een product koopt.
 • weergeeft wat maakt dat de klant voor dit product kiest en niet voor een vergelijkbaar product.

Met dank aan Wikipedia voor de definitie.

Als freelancer ben je het product

Een Unique Selling Point is dus het unieke verkoopargument voor een product. Het moet voor meer verkopen zorgen. Maar wat betekent dit voor freelancers?

“The most important thing in business is to make others want you, whether you’re offering a product or a service, and to make them want you now.” – Frederik Eklund

Als freelancer ben je het product. Ongeacht of je een dienst aanbiedt of een product verkoopt. Jij bent het merk. Je verkoopt immers jezelf.

Mensen doen graag zaken met mensen

Dus wanneer je meer wilt verkopen, dan moet je zowel de Unique Selling Point van jouw product of dienst nagaan als die van jezelf.

Jouw potentiële klanten laten zich namelijk niet alleen beïnvloeden door het unieke verkoopargument van jouw product en/of dienst.

Bij vergelijkbare producten en diensten kiest men voor de persoon achter het product of dienst.

Mensen doen graag zaken met mensen (LodiPlanting.com)

Mensen doen namelijk graag zaken met mensen (en niet met machines of robots).

Wat is jouw Unique Selling Point?

Elke freelancer moet daarom ook zijn eigen Unique Selling Point achterhalen. Zeker als je een groter publiek wilt bereiken en dus meer wilt verkopen.

Met jouw USP in het achterhoofd kun je jezelf ook beter positioneren als freelancer. De vraag is dan: hoe kom je achter jouw Unique Selling Point en hoe laat je het voor je werken?

1. Leer jezelf kennen

Jezelf (beter) positioneren betekent in eerste instantie dat je jezelf moet kennen. Dit houdt in dat je moet weten waar je voor staat, wie je bent, waar je (minder) goed in bent, wat je aanbiedt, enzovoort.

Vragen die je ook krijgt voorgeschoteld tijdens de 3 stappen. Andere vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

 • Welk probleem wil je oplossen?
 • Wat maakt het uniek om met jou samen te werken?
 • Wat zijn jouw unieke talenten?
 • Wat zijn de redenen waarom mensen blijven terugkomen naar je?
 • Waarom kopen de mensen bij jou en niet bij iemand anders?

In het verlengde hiervan is het ook belangrijk om na te gaan waarom je werkt. Werk niet slechts voor je pensioen. Ga na wat jou motiveert om de dingen te doen die je doet. Weet op welke manier je waarde toevoegt en wat jou voldoening geeft.

Je mag hier groot dromen! Doe je dit niet, dan help je andere mensen met het bereiken van hun dromen.

Leer jezelf kennen (LodiPlanting.com)

Enkel als je kunt antwoorden op dergelijke vragen kun je succesvol worden. De antwoorden bieden je namelijk inzicht in datgene wat jou uniek maakt.

Hierover nadenken is overigens geen eenmalige oefening. Je moet regelmatig tijd investeren om jezelf beter te leren kennen. Probeer elke dag een beter mens te worden (in al je rollen).

2. Bepaal je doelgroep

Maar het hebben van een Unique Selling Point is slechts het halve werk. Wat heb je aan een USP als niemand weet wat die is? Of als je alleen maar ongeïnteresseerden mensen aantrekt?

Jezelf (beter) positioneren betekent ook dat je moet weten wie je doelgroep is. Wie wil je bereiken? Wie zijn het? Waar vind je hen? Zijn zij (echt) geholpen met jouw oplossing?

3. Communiceer je Unique Selling Point

Als je jouw Unique Selling Point hebt achterhaalt en je weet wie je doelgroep is, dan kun je gericht gaan communiceren met een sterke boodschap via jouw kanalen.

Als freelancer heb je een publiek nodig. Dit publiek kun je op meerdere manieren opbouwen. Het is raadzaam om hier meerdere kanalen voor in te zetten.

Elk kanaal brengt immers nieuwe opportuniteiten met zich mee. Wel is het belangrijk om op voorhand te achterhalen of jouw doelgroep zich op die kanalen bevindt.

Via jouw website
Je belangrijkste kanaal zou je website moeten zijn. Op je website staat alle informatie 24/7 bereikbaar voor iedereen die mogelijk is geïnteresseerd in jou (en je aanbod).

Usp communiceren via website (LodiPlanting.com)

Mijn website is mijn belangrijkste medium. Dit is mijn startpunt voor alle berichten die ik deel of communicatie die ik uitstuur.

Via jouw sociale media kanalen
Ook sociale media kunnen goede kanalen zijn om jouw USP op een persoonlijke en authentieke manier te communiceren.
Zo kun je op sociale media eenvoudig nagaan of mensen op zoek zijn naar jouw product of dienst. Een manier om dit te doen is te zoeken op een hashtag (#).

Door regelmatig (andermans) berichten te delen, te reageren op andermans berichten en virtuele gesprekken aan te gaan, bouw je een publiek op. Dit publiek heb je nodig om jouw digitale voetafdruk te vergroten en uiteindelijk meer verkopen te realiseren.

Zelf ben ik actief op LinkedIn (voeg me toe!), Twitter (volg me!) en Google+ (voeg me toe!).

Als Digital Nomad zou ik ook actief kunnen zijn op Instagram of Pinterest om foto’s te delen, maar ik heb geleerd dat de meeste freelancers zich focussen op LinkedIn en Twitter.

Via jouw nieuwsbrief
Een andere manier om jouw doelgroep te benaderen is via jouw nieuwsbrief. Mensen die zich inschrijven op je nieuwsbrief hebben zelfs een streepje voor.

Zorg er voor dat alles dezelfde (huis)stijl heeft, dat de kanalen jouw representatief vertegenwoordig en dat jij je goed voelt bij de kanalen die je gebruikt.

Via mijn nieuwsbrief deel ik elke zondag het nieuwe artikel. Mensen die zijn ingeschreven op de nieuwsbrief krijgen ook tal van extra’s en exclusieve content opgestuurd.

[x_prompt type=”left” title=”Verdien geld in 3 stappen” message=”Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?” button_text=”Word freelancer en verdien geld in 3 stappen!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

Maar je bepaalt natuurlijk zelf welke kanalen je wilt inzetten om jouw Unique Selling Point te communiceren.

Mijn Unique Selling Point

Ik realiseer me heel goed dat ik zelf het overkoepelend product ben, die twee producten aanbied, met een bijzonder uitgangspunt.

“Ik ben een Digital Nomad en leer (startende) freelancer hoe zij zich online kunnen profileren via hun eigen website, zodat zij geld kunnen verdienen met datgene wat zij het liefste doen.”

Zo leg uit hoe (startende) freelancers zich met 1 blog per week en een winstgevende website naar nieuwe klanten en meer omzet kunnen bloggen.

De USP voor de online blogcursus

De reden dat mensen bij mij de online blogcursus voor freelancers afnemen, heeft te maken met de waarde die ik toevoeg, de verhalen die ik vertel (storytelling) en dat ik zelf toepas wat ik schrijf. Ik ben niet fake!

[x_prompt type=”left” title=”Blog jezelf naar nieuwe klanten” message=”Schrijf je in voor de online blogcursus. Hierin leer ik je hoe je met slechts 1 artikel per week nieuwe klanten ontvangt. Dat wil jij toch ook?” button_text=”Laat de klanten naar mij komen” button_icon=”money” href=”https://lodiplanting.com/cursus” target=”blank”]

De USP voor winstgevende websites

De Unique Selling Proposition voor de winstgevende websites is anders. Ik kan zelf namelijk geen lijn code schrijven. Ook heb ik geen designtalent.

Mijn rol hier is veel meer coördinerend. Freelancers en bedrijven die dus op zoek zijn naar één aanspreekpunt voor heel hun online branding weten ons te vinden.

Dankzij onze gestructureerde manier van werken in combinatie met onze persoonlijke manier van werken leveren wij nieuwe websites binnen 1 maand op.

Daarnaast kunnen wij onze klanten blijven begeleiden. Dit wordt enorm gewaardeerd door onze klanten.

[x_prompt type=”left” title=”Wil je een winstgevende website?” message=”Overtuig klanten via jouw website om met jou samen te werken. Laat de website het werk voor jou doen. Dat wil je toch ook?” button_text=”Verkoop jezelf via jouw website” button_icon=”wordpress” href=”https://lodiplanting.com/websites” target=”blank”]

Ik ben benieuwd welke kanalen jij gebruikt en waarom? Je mag ook jouw USP achterlaten in de comments! Hier kan ik wat van leren en dat maakt de cirkel rond.

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

1 antwoord
 1. Marco
  Marco zegt:

  Hai Lodi,

  Mooi artikel en inderdaad tegenwoorden heeft ieder bedrijf / freelancer eigenlijk wel een USP nodig. Of liever gezegd USP’s nodig. Ik begeleid MKB bedrijven met online groeien en al sinds jaar en dag werk ik met USP’s. liefst zo onderscheidend mogelijk. Wat ik dan meestal doe is dat we ze prominent in de header van de website / shop plaatsen, je kunt er niet om heen. En bijvoorbeeld in de mail handtekening, je kunt er niet om heen. En wat ook heel goed werkt is om deze USP’s ergens op de website / shop uit te leggen. Wat versta je eronder. dus ook nog eens in de wervende teksten. En soms ook nog eens onder de website footer. Als een bezoeker ze dan nog niet gevonden heeft…. Maar dit werkt echt goed!

  Goed weekend,
  Marco Bouman

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.