Wie is jouw rolmodel (en waarom?) (LodiPlanting.com)

Is een rolmodel voor freelancers iets geks? Of geloof je ook dat je als freelancers continu kunt bijleren? Dat freelancen eenvoudiger wordt met een (virtuele) rolmodel, mentor of voorbeeld? Wie is jouw rolmodel en waarom?

Wat is een rolmodel?

First things first; wat is een rolmodel? Wikipedia vertaalt rolmodel als volgt:

“Een rolmodel is een persoon of een type persoon of persoonlijkheid die een voorbeeldfunctie vervult voor een bepaalde groep mensen. Hierbij kan men denken aan een bepaalde acteur, heerser, kunstenaar, politicus, verzetsheld, goeroe enz.”

wat is een rolmodel (LodiPlanting.com)

Vanuit de definitie denk je al snel aan iemand naar wie je opkijkt. Maar een mentor, een voorbeeld of een rolmodel kan eigenlijk iedereen zijn. Bij een rolmodel denk ik aan iemand:

  • die je (spreekwoordelijk) bij je hand vastneemt.
  • die je (in moeilijke tijden) op de juiste rails zet.
  • bij wie je ten rade kunt als je het even niet meer weet.
  • met wie je successen kunt delen.
  • die je nieuwe dingen leert.
  • enzovoort.

Wie is jouw rolmodel?

Daarom hebben veel mensen hun vader, moeder of ander familielid als voorbeeld. Dat komt omdat je, zeker in het begin, de meeste tijd met hun doorbrengt.

Dit verklaart ook waarom veel mensen in de voetsporen van hun ouders treden. Zij kiezen hun opleiding en misschien zelfs hun beroepskeuze op basis van hun ouders.

Maar van zodra je gaat studeren krijg je andere rolmodellen. Denk maar aan de je docenten of aan je medestudenten. Je krijgt nieuwe inzichten en je leert van elkaar.

Hetzelfde geldt voor als je gaat werken. De studenten worden dan vervangen door collega’s. Ook hier leer je weer nieuwe dingen gerelateerd aan je werk.

Rolmodellen voor freelancers?

Al jouw verschillende rolmodellen maken je wie je bent.

Misschien hebben zij er zelfs voor gezorgd dat je, de figuurlijke sprong in het diepe hebt gemaakt, en bent gaan freelancen.

Maar freelancen is niet het eindstation. Het is juist de start van een nieuw pad. Een pad dat veel uitdagingen, hindernissen en problemen.

Stuur me een e-mail (hallo at lodiplanting.com) met jouw grootste uitdaging of probleem op dit moment en ik zal je persoonlijk antwoorden.

Maar freelancen is niet alleen maar kommer en kwel. Freelancen is het ook pad van persoonlijke voldoening, verwezenlijkingen en successen.

Rolmodellen voor freelancers (LodiPlanting.com)

Dit zijn allemaal elementen waar je als freelancer mee te maken krijgt. Hoe fijn zou het zijn moest je iemand (persoonlijk) kennen die al deze watertjes al heeft doorzwommen?

Daarom denk ik dat ook freelancers baat hebben bij een (virtuele) mentor, rolmodel of voorbeeld. Maar hoe kies je dan jouw rolmodel?

Hoe kies je jouw (of word je) rolmodel?

Het kiezen van een rolmodel is meestal een samenloop van omstandigheden. Het kiezen gebeurt daarom vaak vanzelf.

Rolmodellen zijn mensen die jou opvallen (zonder het dragen van een stempel of etiket). Het zijn de mensen die telkens weer waarde toevoegen voor jou. Het zijn de mensen die jou helpen, inspireren en ondersteunen bij jouw ideeën.

Rolmodellen dragen geen etiket. Je kunt niet studeren voor rolmodel. Het is geen speciale titel zoals dokter zijn dat wel is.

Je moet gewoon jezelf zijn. Dat maakt dat iedereen een rolmodel kan zijn. Hierin schuilt net de kracht van een rolmodel.

Dat maakt ook dat je een rolmodel kan zijn zonder het zelf door te hebben. Net zoals je ook een rolmodel kunt zijn en er zelf één hebben.

Masterminds voor freelancers

In plaats van een rolmodel kun je je ook aansluiten bij een Mastermind. Het grootste verschil tussen een Mastermind en een rolmodel is de anonimiteit.

Een Mastermind kan namelijk ook bestaan uit een groep van mensen naar wie je opkijkt, van wie je veel kunt leren, … (wat in mijn geval allemaal waar is) maar dit is niet per definitie zo.

Hoe organiseer je een succesvolle Mastermind (Lodi Planting)

Wat wel per definitie waar is, is dat zowel de positieve als negatieve elementen van freelancen worden besproken tijdens de frequente (virtuele) samenkomst van een Mastermind.

Lees ook: Waarom elke freelancer onderdeel moet zijn van een Mastermind.

Dat is één van de redenen waarom ik graag onderdeel ben van een Mastermind.

Andere redenen zijn, dat ik graag wil bijleren, opensta voor andermans ideeën en regelmatig uit mijn comfortzone wil stappen om een betere freelancer te worden.

Paul Jarvis is mijn rolmodel

Ik ben een groot fan van Paul Jarvis. Een heel groot fan!

Paul zijn website is minimalistisch, zijn humor is erg aanstekelijk en hij schrijft fantastische artikelen over hoe je een betere/slimmere freelancer kunt worden.

paul jarvis (LodiPlanting.com)

Daarnaast is Paul zelf een zeer succesvolle freelancer. In bepaalde kringen heeft hij met zeer grote namen zoals Marie Forleo, Amy Porterfield en vele anderen gewerkt.

Maar hij is bovenal helemaal zichzelf. Hij geeft geen f*ck of je hem wel of niet leuk vindt. Dit straalt hij ook uit in zijn nieuwsbrieven en sociale media kanalen.

Allemaal elementen die Paul Jarvis tot mijn rolmodel maken.

De Creative Class van Paul Jarvis

Toch vind ik de manier waarop hij zijn business runt het meest interessant. Paul heeft namelijk een wachtrij van (potentiële) klanten.

Hoe hij hierin is geslaagd deelt hij in zijn Creative Class. Hier leert Paul je in 12 lessen hoe je een succesvolle freelancer wordt.

Bij mijn trouwe lezers was er al een belletje aan het rinkelen. Maar ik heb deze lessen doorlopen en nu ben ik een heleboel zaken aan het implementeren.

12 dingen die Paul Jarvis me leerde over freelancen

Wil je ook weten hoe je een betere freelancer wordt? Schrijf je dan in om de updates te ontvangen. In de vorm van exclusieve content deel ik regelmatig één van de dingen die Paul Jarvis me heeft geleerd over freelancen.

[x_prompt type=”left” title=”Verdien geld in 3 stappen” message=”Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?” button_text=”Word freelancer en verdien geld in 3 stappen!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

Vink ook aan dat je mijn wekelijkse artikel over freelancen, bloggen en doen wat je graag doet als eerste wil ontvangen.

Wie is jouw rolmodel en waarom? Deel jouw rolmodel of voorbeeld in comments. Leg ook alsjeblieft uit waarom.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.