Jezelf verkopen als freelancer (www.lodiplanting.com)

Seks verkoopt en als freelancer moet je jezelf verkopen. Maar tenzij je een sekswerker bent, raad ik je andere manieren – dan tippelen – aan om jezelf als freelancer te verkopen. Lees hoe je hoe je jezelf in een niet seksuele context kunt verkopen.

Jezelf verkopen. Een freelancer verkoopt zichzelf

Een freelancer verkoopt zichzelf. Een freelancer is maar zo goed als zijn laatste opdracht of verkoop. Hij heeft er dus alle baat bij om zijn opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Dit vereist focus, aandacht en concentratie op de opdracht. Maar een freelancer heeft ook altijd meerdere petjes op. Zij moeten immers meerdere rollen vervullen. Freelancers die werken op een opdracht vergeten vaak zichzelf alvast te verkopen voor hun volgende opdracht.

Een freelancer verkoopt zichzelf (LodiPlanting.com)

Goede en slechte maanden worden afgewisseld

Het resultaat is dat de freelancer dan in een spreekwoordelijk zwart gat valt. Oftewel een periode zonder inkomsten. Dit houdt hij meestal eventjes vol. De freelancer heeft er dus alle baat bij zichzelf weer zo snel mogelijk te verkopen. Dit komen en gaan van opdrachten is de manier waarop veel freelancers werken. Het resultaat is dat zij vaak in onrust en onzekerheid leven.

Freelancers en personal branding

Maar het kan ook anders. De freelancers die geen onrust of onzekerheid kennen zijn die freelancers die continu werken aan hun personal branding. Zij maken tijd om aan hun business te werken in plaats van in hun business. Zo zorgen zij ervoor dat zij van opdracht naar opdracht hoppen. Het lijkt alsof dit zonder enige moeite is, maar dat is – zeker in het begin – niet altijd waar. Maar zij weten dat de voordelen groter zijn dan de eventuele nadelen zoals het hebben van tijd.

Hoe word je een expert via branding- (www.lodiplanting.com)

Vertel wat je aanbiedt

Maar wat betekent dat: werken aan je personal branding? Een freelancer is een merk en moet zich dusdanig gedragen. Dit houdt in dat je op regelmatige basis van jezelf moet laten horen. Dat je anderen moet laten weten wanneer je weer beschikbaar bent en vooral dat ze weten wat je precies aanbiedt.

Communiceer als een merk

In de praktijk doen freelancers dit – van zich laten horen – vaak met periodes. Deze periodes zijn meestal de momenten dat zij niet op een opdracht zitten. Afhankelijk van hun (financiële) nood is hun boodschap al dan niet ‘schreeuwerig’. Hierdoor verliest de boodschap aan waarde en wordt die zelfs genegeerd. Dus hoe zorg je dat jouw boodschap wel wordt gehoord of gelezen?

Bied meerwaarde in je communicatie

Behalve regelmatig van je laten horen is de manier waarop je van jezelf laat horen belangrijk. Freelancers die via verhalen meerwaarde leveren dat is gerelateerd aan hun business hebben duidelijk een streepje voor op zij die dat niet doen. De ideale manier om dit te doen, is via een eigen website. Een website dat dezelfde taal spreekt en uitstraling heeft als jij.

Bied meerwaarde in je communicatie (LodiPlanting.com)

Schreeuwen of gerichte communicatie?

Prostitués en marktkramers zijn wellicht de enige mensen die geld verdienen met hun luid geroep of geschreeuw. Voor alle andere freelancers geldt dat zij baat hebben bij een eigen website dat hun personal branding ondersteund. Noem maar eens één merk op dat geen website heeft? Op de website kun je jouw boodschap specificeren naar jouw doelgroep. Je kan hen gericht aanspreken.

Je website als verkoopkanaal

Een website moet het startpunt zijn van alle communicatie die je uitstuurt. Op een website vindt een geïnteresseerde namelijk alle informatie terug. Informatie die je niet altijd in een statusupdate of tweet kunt vermelden. Als freelancer moet je zoveel mogelijk bezoekers naar je website lokken. Hier staat immers 24/7 alle informatie die relevant kan zijn voor je potentiële klanten.

[x_prompt type=”left” title=”Wil je een winstgevende website?” message=”Overtuig klanten via jouw website om met jou samen te werken. Laat de website het werk voor jou doen. Dat wil je toch ook?” button_text=”Verkoop jezelf via jouw website” button_icon=”wordpress” href=”https://lodiplanting.com/websites” target=”blank”]

Verkopen is niet vies

Jezelf verkopen vinden veel freelancers lastig en in sommige gevallen moeilijk. Je wilt potentiële klanten immers niet “storen”. Dit heeft vaak te maken dat de manier waarop je je verkoopt niet aansluit bij wie je bent. Zo heb ik een hekel aan telefonische prospectie (ik geloof er ook niet in!) en daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatieve manier. Een manier die beter bij me past.

Zoek naar een manier die bij je past

Deze manier heb ik gevonden in het schrijven van blogartikelen. Een keer per week schrijf ik nu een artikel om onder de aandacht te komen bij freelancers. Freelancers die een nieuwe website nodig hebben of zij die willen leren bloggen (de blogcursus), maar ik begrijp ook dat deze manier niet voor iedereen goed voelt. Het gaat er dus om dat jij een manier vindt die bij jou past.

Een stelling om mee af te sluiten: freelancers die meerwaarde leveren met hun product of dienst hebben minder moeite met zichzelf te verkopen. Ben je het eens of oneens met deze stelling?

Ik ben benieuwd hoe jij je als freelancer verkoopt. Welke tips wil je delen met jou freelance collega’s? En wat vind je van de stelling? Deel je mening!

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.