Hoe word je een expert via branding- (www.lodiplanting.com)

Hoe word je een expert via branding? Deze vraag stond centraal in één van de workshops die ik volgde tijdens DNX. Wat ik hier leerde deel ik graag met jou.

Digital Nomad Conferentie (DNX Global)

Op 1 augustus vond in Berlijn de eerste wereldwijde conferentie plaats voor Digital Nomads (DNX). Iets waar ik heel hard naar uit keek én wat zeker de moeite waard was. In totaal waren hier meer dan 400 Digital Nomads samen gekomen om te netwerken, te leren en business met elkaar te doen. Deze bijzondere dag werd vooraf gegaan met verschillende workshops. Ik volgde twee workshops: Personal Branding: How to gain an expert status? & Masterminds for Advanced Business Owners.

Als je meer wilt weten over Masterminds of er zelf één wilt organiseren, dan kun je gratis het e-boek: Hoe organiseer je een succesvolle Mastermind?.

Hoe word je een expert via branding?

In dit artikel wil ik het echter hebben over branding. In het bijzonder over de branding van freelancers (of Digital Nomads) via de methode van Smart Business Concepts. Zij zeggen dat er een aantal zaken belangrijk zijn om jezelf als expert te branden. Laat ons dit in meer detail bekijken.

4 Expert Brand Strategieën

In eerste plaats moet je weten wat voor soort merk je bent. Er bestaan vier brand types: personal brand, framework brand, product brand en umbrella brand.

Personal brand

Het eerste type is een personal brand. Dit is veruit de meest gekende. Een personal brand gaat uit van de persoon zelf (zgn. personal branding). Vaak profileert de freelancer zich onder zijn eigen naam of een pseudoniem.

Framework brand

Een tweede type is het framework brand. Een framework heeft betrekking op de manier, de methodiek of het proces waarop de freelancer werkt. Het ultieme doel van de freelancer die op deze manier werkt is het hebben van een programma of het zijn van een instituut.

Expert_brand_strategieën

Product brand

Een derde type is het product brand. Een product is gefocust op het leveren van één oplossing voor een probleem via een product. Het is een eenmalig iets waardoor de freelancer het niet schaalbaar kan maken. Maar een expert kan wel meerdere producten aanbieden.

Umbrella brand

Het vierde, en laatste type, is een umbrella brand. Deze term wordt vaak gebruikt door grote bedrijven of multinationals. Maar het kan ook worden gebruikt door freelancers die meerdere producten en/of diensten willen uitbrengen. Het grootste voordeel van dit type merk is dat de freelancer het eenvoudig kan vergroten.

Wat is jouw expert type?

Als je jouw brand type weet, dan is het belangrijk te achterhalen wat jouw expert type is. Dit type bepaalt namelijk inhoudelijk wat je het beste kunt aanbieden of doen. In die zin moet je nagaan wat je interessant en fascinerend vindt, welke informatie je beschikbaar hebt, hoe je jezelf als “thought leader” kunt profileren en of er überhaupt markt voor is.

Authorpreneur

Je bent een authorpreuner als je van schrijven houdt en informatie op een eenvoudige manier kan opschrijven. Een authorprenuer is iemand die een reeks of serie van boeken schrijft. Iemand die één boek schrijft bijvoorbeeld in functie van zijn personal brand is geen authorpreneur.

Social Media Broadcaster

Je bent een social media broadcaster wanneer je sterk aanwezig bent op één sociaal media kanaal of als je dit graag zou willen. Een social media broadcaster vindt het leuk om digitaal te communiceren en heeft vaak meerdere onderwerpen die behandeld kunnen worden. Een broadcaster werkt vaak samen met anderen om de content te verspreiden.

Public speaker

Je bent een public speaker als je het leuk vindt om voor een (groot) publiek te staan en een goed verhaal in levende lijve kunt vertellen. Een public speaker moet over voldoende zelfvertrouwen beschikken en weten hoe je een uitverkochte zaal krijgt. In andere woorden een public speaker moet zichzelf kunnen verkopen.

Wat_is_jouw_expert_type

Programme Expert

Je bent een programme expert als je zeer gestructureerd te werk gaat (dit kan binnen meerdere modules). Een programme expert leert graag andere nieuwe skills of informatie aan over een onderwerp waar veel vraag naar is. Een programme expert is ook iemand die over een lange adem beschikt, want dit is lange termijn denken.

Membership expert

Je bent een membership expert als je weet hoe e-learning werkt. Een membership expert vindt het leuk om online studiemateriaal te ontwikkelen en dat via een abonnement te verkopen. Een membership expert is vaak iemand die een sterke interesse heeft in één bepaald onderwerp.

De succesfactor van jouw expert type

Elk expert type kent een andere succesfactor. Een authorpreneur is maar zo goed als zijn publicaties. Een social media broadcaster is afhankelijk van de sterkte van zijn kanaal. De persoonlijkheid van een public speaker is de succesfactor van iedereen die voor een publiek spreekt. Een programme expert moet consistentie kunnen aantonen binnen 1 onderwerp om zo expertise te kunnen claimen. En een membership expert is maar zo goed als zijn content.

Het vinden van de juiste niche

Als je jouw brand en expert type kent, dan kun je jouw verantwoordelijkheid formuleren naar jouw klanten, naar je business en naar jezelf. Deze verantwoordelijkheden helpen bij het vinden van de juiste niche. Je hebt namelijk een niche nodig om jouw expertise te kunnen commercialiseren. Een niche kun je zowel op persoonlijk als professioneel vlak vinden. Tegelijkertijd kan ook de richting van het onderwerp verschillen. Denk hierbij maar aan basisnoden, generieke skills of persoonlijke ontwikkeling.

Hoe_vind_je_de_juiste_niche

Mening van Lodi Planting

Dus als je weet wat voor type je bent, dan kun je als zodanig profileren. Maar waar de types aan voorbij gaan zijn je persoonlijke vaardigheden en je passies. Volgens mij is het pas zinvol om te weten wat voor type (brand en expert) je bent, als je weet wat je graag doet en waar je goed in bent. In die zin kun je jouw passies en vaardigheden commercialiseren zodat werken niet langer meer als werken aanvoelt en je jouw niche kunt veroveren.

De drie stappen heb ik de afgelopen 9 jaar meer dan eens doorlopen. Ik was echter niet bekend met de typologieën van Smart Business Concepts. Toen ik deze types leerde kennen wilde ik wel weten wat voor type freelancer ik ben. Ik denk dat het vrij duidelijk is dat ik een personal brand ben. Als expert type neig ik naar social media broadcaster vooral omdat ik via mijn blog bekend ben. Toch voel ik me niet als een vis in het water met de term social media broadcaster. But what’s in a name?

Verder vind ik het onderwerp: branding voor freelancers zeer interessant. Het is iets wat me als freelancer bezighoudt, maar het is ook iets waar ik een expertise in heb. De afgelopen jaren heb ik me via een blog meermaals tot expert kunnen profileren en mijn niche kunnen commercialiseren. Dit is nu ook iets wat ik andere freelancers leer via de online cursus. Freelancers die zich nu aanmelden krijgen een fantastische korting.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.