Hoe ga je van blogger naar best-seller- (www.lodiplanting.com)

Adam Fletcher was een blogger. Een blogger die heel graag een bestseller auteur wilde worden. Nu heeft Adam meerdere boeken op zijn naam staan. In dit artikel deel ik zijn 7 ervaringen en tips.

Mash Stories Meetup in Berlijn

Okay, first things first. Hoe ken ik Adam? Ik ken hem niet. Maar via de website van Meetup kwam ik in aanraking met Mash Stories in Berlijn. Zij organiseerden een Meetup met als sexy titel: how to go from blogger to bestselling author. Een Meetup die ik, zelfs in Berlijn, graag wilde bijwonen. Beetje flauw van mij, want ik was vanwege de DNX Global conferentie toch al in Berlijn.

Mash Stories Meetup

Hoe ga je van blogger naar bestseller auteur?

Om een bestseller auteur te worden moet je een boek schrijven. Niets meer en niets minder. Toch wordt niet elke auteur, laat staan blogger, een bestseller auteur. Adam heeft via 1 blog, dat viraal ging, meerdere bestselling boeken op zijn naam staan. Laten we daarom eens kijken naar Adam zijn belangrijkste lessen.

Vergroot je Luck Surface Area

De reden waarom Adam scoort met deze boeken heeft, volgens hem, alles te maken het vergroten van Jason Roberts term “Luck Surface Area”. Je “Luck Surface Area” is het gebied waarop je invloed kan uitoefenen. Invloed om je publiek te bereiken en je boeken te verkopen. Dit laatste is waar het om draait als bestseller auteur.

Verdien meer dan dat je uitgeeft

Je bent een volwaardig schrijver als datgene wat je schrijft meer opbrengt, dan dat het je kost. In andere woorden, je moet er van kunnen leven. Als auteur weet je niet wat je elke maand gaat verdienen, daarom moet je je uitgaven beperken. Dat is hetgeen waar je invloed op hebt. Niet op je inkomsten. Zo kun je ook rantsoeneren indien nodig.

Overtuig de uitgever

Als schrijver moet je de uitgever overtuigen dat je 10.000 kopieën kunt verkopen. Het vergroten van je “luck surface area” dient dus ook om in het oog te springen van potentiële uitgevers die je boek willen uitbrengen. Je moet uitgevers overtuigen dat je een publiek hebt én geen risico voor hun bent.

Maak je risicoloos

Er bestaat geen schaal voor kwaliteit. Dat houdt in dat het niet om je schrijftalent draait, maar om mensen die je kent of tot wie je toegang hebt. Alles wordt door context bepaald. Het is wat de ‘gek’ er voor wilt geven. Dus uitgevers maken een inschatting wie de schrijver, hoeveel kopieën er verkocht kunnen worden, etc.

Kies je niche

Om een bestseller auteur te worden moet je een niche kiezen. Ga dus online en zorg ervoor dat je een expert bent. Schrijf gastblogs voor websites (ruim op voorhand om een publiek op voorhand te hebben) die jouw publiek hebben, … Je moet de uitgevers immers laten zien dat je risicoloos bent omdat je verhalen worden gelezen.

Word een online marketeer

Als je bovenstaande stappen consequent volgt (en waar nodig aanpast) dan krijg je een boekdeal, maar dan begint de echte marketing pas. Een uitgever is namelijk niets meer dan diegene die het proces faciliteert. Ze snappen het internet niet goed en dat heb je nodig om boeken te verkopen. Bedenk dan iets ludieks (zoals een quiz) om op de bestseller lijst te komen (want als je er bent, dan blijf je er ook).

Bouw een perslijst

Werk aan het bouwen van je eigen perslijst. Je kunt hun elke keer contacteren als je iets nieuws hebt. Dit nieuws kunnen zij dan gebruiken (zij hebben nieuws nodig). Je moet ze wel verhalen vertellen. Jij bent het verhaal en niet het boek. Een verhaal blijft immers plakken in tegenstelling tot een boek.

Mening van Lodi Planting

Tegenwoordig kan iedereen auteur worden hetzij via een traditionele uitgever hetzij in eigen beheer (self published). Sommige bloggers noemen zich zelfs auteur. Maar het verschil tussen een auteur en een bestseller auteur is letterlijk de hoeveelheid verkochte boeken en figuurlijk de cover en de titel van het boek. Deze bepaalt 90% van de verkoop.

Maar als ik naar Adam’s verhaal luister, dan is de belangrijkste conclusie die ik trek is, dat iemands personal branding, een zeer belangrijke factor is, om een volwaardig auteur te worden. Om echter een bestseller auteur te worden heb je veel geluk nodig. Geluk dat je kunt afdwingen. Maar om geluk af te dwingen moet je weten waarvoor je het allemaal doet (de stip op de horizon). Zo heb je geen geluk, maar zo creëer je geluk!

Om te weten waarvoor je het allemaal doet heb ik 3 stappen uitgeschreven. Hierin leer je hoe je jouw passie en vaardigheden kunt commercialiseren.

Om mensen te overtuigen zal je moeten werken aan je personal branding. Dit doe je door iemands risico te beperken wanneer ze met jou zaken willen doen. Hierbij maakt het mijn inziens niet uit of je auteur, freelancer of ondernemer bent of wilt worden. Mensen doen zaken mensen die ze kennen, waarbij ze een goed gevoel hebben en die hun probleem kan oplossen. Een authentieke persoonlijke brand is hierbij onlosmakelijk.

Een bijzondere, maar mijn inziens wel een logische stap, is het werken aan je uitgaven om er uiteindelijk geld aan over te houden. Het is belangrijk om te weten hoeveel je uitgeeft, zodat je behalve je inkomsten te verhogen ook je uitgaven kunt verlagen. Dit is precies dezelfde oefening die ik op het einde van elke maand doe.

Maar ook het kiezen van een niche, het worden van een online marketeer en het bouwen van een perslijst zijn zaken die je 1-op-1 kunt vertalen naar andere sectoren. Zo hebben we al geleerd dat je expert kunt worden via personal branding. Het enige verschil is wellicht de benaming die een auteur of freelancer soms geeft aan één van de stappen.

Ik maak het proces van een boek schrijven via een uitgever van dichtbij mee. Niet omdat ik zelf een boek schrijver (noch van plan ben om te schrijven), maar wel omdat ik een klant help met zijn online personal branding. In dit geval gaat het zelfs over iemand die fanatiek blogt en is gevraagd om een boek te schrijven. In die zin is het verhaal van Adam zeker geen onzin.

Voor zij die willen werken aan hun online personal branding heb ik een online cursus ontwikkeld. Deze cursus leert je om via artikelen een expertstatus te creëren en zo meer verkoop te kunnen realiseren.

[x_prompt type=”left” title=”Laat de klanten naar jou komen” message=”Schrijf je in voor de online blogcursus. Hierin leer ik je hoe je met slechts 1 artikel per week nieuwe klanten ontvangt. Dat wil jij toch ook?” button_text=”Schrijf je in voor de cursus!” button_icon=”money” href=”http://eepurl.com/bosoHn” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.