Content marketing voor freelancers. (LodiPlanting.com)

Content marketing voor freelancers is belangrijk. In dit artikel leg ik je uit waarom en hoe je het kunt inzetten voor jouw personal branding.

Wat is content marketing?

Laat ons eerst eens kijken naar een definitie van content marketing.

Ik heb gekozen voor de definitie van Joe Pulizzi omdat hij als één van de eersten (in 2001!) de term gebruikte. Hij wordt om die reden ook wel eens de godfather van content marketing genoemd.

“Content Marketing is the strategic marketing approach of creating and distributing valuable, relevant and consistent content to attract and acquire a clearly defined audience – with the objective of driving profitable customer action.” – Joe Pulizzi

Het waarom voor freelancers

Met de definitie in het achterhoofd weet je waarom content marketing voor freelancers een belangrijk instrument is of in elk geval kan zijn.

Het is zoals de koffieboon voor een barista. Ja, ik mis een goede kop koffie onderweg!

Het waarom voor freelancers (LodiPlanting.com)

Als freelancer kun je immers met strategische en gepaste acties (het distribueren van content) meer opdrachten binnenhalen en/of meer producten verkopen.

Meer (referral) opdrachten en/of meer verkochte producten betekent meer geld. En laten we een kat een kat noemen: dat is de reden waarom je bent gaan freelancen.

Zelfs als je een hoger doel nastreeft.

4 elementen van (goede) content marketing

De definitie verklapt al een aantal dingen, maar wat zijn de elementen van (goede) content marketing? Goed staat hier tussen haakjes omdat meningen verschillen.

1. Consistentie

Je content marketing activiteiten moeten consistent zijn.

Dit impliceert dat je jouw (kwalitatieve) artikelen op regelmatige tijdstippen publiceert (het liefst op je eigen website) en distribueert. Bijvoorbeeld via jouw sociale media kanalen.

Zelf publiceer ik elke vrijdag om 8:00 een nieuw artikel op deze site. Elke zondag om 13:00 verstuur ik mijn nieuwsbrief. Alleen de exclusieve artikelen verschijnen op willekeurige dagen en tijdsstippen.

[x_prompt type=”left” title=”Verdien geld in 3 stappen” message=”Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?” button_text=”Word freelancer en verdien geld in 3 stappen!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

2. Specifieke doelgroep

Je content marketing activiteiten moeten een doelgroep aanspreken.

Dit impliceert dat je hebt nagedacht over wie je wilt aanspreken met jouw content. Wie is jouw doelgroep (en in welke niche ben je actief)? Wat wil ik hun bijbrengen?

Zo kun je jezelf (met de juiste acties) als expert binnen jouw niche positioneren. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je meer (potentiële) klanten kunt aanspreken en in sommige gevallen zelfs hogere tarieven/prijzen kunt vragen.

Met mijn artikelen wil ik in eerste plaats mensen overtuigen om freelancer te worden. Daarnaast help ik (startende) freelancers om succesvoller te worden (door middel van het schrijven van 1 blog per week).

3. Authenticiteit

Je content marketing activiteiten moeten een zekere authenticiteit uitstralen.

Authenticiteit betekent dat je jezelf moet laten zien. Iets wat mijn rolmodel Paul Jarvis erg goed doet.

Maar dit kan alleen als je weet wat jouw unieke geluid en jouw unieke positionering is. Wat is de manier waarop je je wilt profileren?

“Be yourself, everyone else is already taken” – Oscar Wilde

Dit doe ik op twee manieren.

Hoewel ik serieuze onderwerpen bespreek (freelancen is immers “serious business”) probeer ik (indien mogelijk) de onderwerpen op een luchtige en grappige manier te benaderen. Dit weerspiegelt namelijk mijn karakter.

Zwaait vanuit het vliegtuig (LodiPlanting.com)
Daarnaast via mijn “unieke” levensstijl. Als Digital Nomad reis en werk ik tegelijkertijd. Zo schrijf ik dit artikel bijvoorbeeld tijdens mijn vlucht van Sao Paolo naar Santiago de Chile. *Zwaait vanuit het vliegtuig*

4. Voeg waarde toe

Je content marketing activiteiten moeten waarde toevoegen.

Het gaat hier niet over waarde toevoegen in de vorm van je freelance activiteit. Het gaat hier over waarde toevoegen in je artikelen.

Dit betekent dat je soms een standpunt moet innemen. Dit betekent ook dat je je huiswerk moet doen. Wat wil jouw doelgroep graag weten? Hoe kun jij ze helpen?

De verschillende vormen van content

Je kent nu de vier (goede) content marketing elementen.

Deze elementen zijn belangrijk ongeacht de vorm die je kiest. Er bestaan namelijk meerdere vormen van content:

 • Artikelen
 • Video’s
 • Podcasts
 • Foto’s
 • Klantencases
 • Prestentaties
 • Enzovoort

Als freelancer hoef je niet elke vorm van content te omarmen. Je kiest best voor de vorm die het beste bij je past en waar jij en jouw doelgroep zich goed bij voelt.

Ik heb heel bewust voor artikelen gekozen. Ik merk dat ik mijn gedachten en ervaring het beste via tekst kan overbrengen. Iets wat de meeste freelancers ook appreciëren.

Daarnaast sta ik niet graag voor een (video)camera (getuige mijn altijd fotogenieke foto’s).

Verschillende vormen van content (LodiPlanting.com)

Het maken en delen van content

Als je weet welke vorm van content je gaat gebruiken, dan moet je de content maken.

Het maken van content is echter een vak apart. Het maken van content verschilt ook erg per vorm.

Elke vorm verdient (specifieke) aandacht. Iets wat ik in dit artikel niet kan beschrijven. Daarbij is mijn expertise slechts het schrijven van artikelen.

Maar ongeacht de vorm die je kiest. Je content moet:

 • consistent zijn,
 • een specifieke doelgroep aanspreken,
 • op een authentieke manier worden overgebracht,
 • continu waarde toevoegen.

Uiteraard moet de content die je hebt gemaakt ook worden gedeeld.

Bijvoorbeeld via jouw sociale media kanalen of jouw nieuwsbrief en het liefst telkens vanuit je eigen website. Dit is namelijk jouw plek op het wereldwijde web.

Daarnaast moet je geïnteresseerden de mogelijkheid geven om jouw content te delen met hun netwerken. Voel je dus vrij om dit artikel te delen (als je er iets aan hebt gehad)! ;-)

Content marketing voor freelancers

Het is tijd om tot een conclusie te komen.

“Personal Branding is the process of how we market ourselves to others. Your brand is essentially what other people say about you when you are not in the room” – Joe Pulizzi

Content marketing voor freelancers is dus een vorm van werken aan je eigen personal branding. Zeker als je de vier elementen van (goede) content marketing omarmt.

Ja, het werken aan je eigen content marketing vraagt tijd.

En ja, tijd is het meest kostbare bezit. Maar ik beloof je dat het mettertijd loont. Anders had ik nooit een online blogcursus ontwikkeld.

Hoe werk jij aan jouw personal branding? Welke content marketing activiteiten zet jij al in? Deel jouw voorbeeld met andere freelancers in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.