De MacGyver gids voor freelancers (LodiPlanting.com)

De MacGyver gids voor freelancers vertelt je het verhaal van mijn zeer spannende taxirit in Santiago. Het vertelt je ook hoe je belangrijke lessen vaak op onverwachte momenten leert.

Brazilië versus Lodi Planting (0-1)

In de gietende regen rijden we naar de luchthaven van Sao Paolo. Ik geef Rico (een collega nomad die ik heb leren kennen op de cruise) een high-five in de taxi. We zijn twee maanden Brazilië ongeschonden doorgekomen.

We hebben ondanks alle waarschuwingen al onze spullen nog. We hebben geen slechte ervaringen gehad. Toch niet persoonlijk. Nu is het voor een nieuw avontuur.

Hallo Santiago (de Chile)!

We hebben goede zin. We zijn onderweg naar Santiago de Chile. Dit was de goedkoopste bestemming vanuit Sao Paolo. Een nieuwe locatie. Een nieuw land.

Hallo Santiago (LodiPlanting.com)

Na vier vliegen zijn we geland. Tal van taxi chauffeurs staan ons op te wachten, maar we hebben geen geld op zak. Dus we moeten op zoek naar een pinautomaat.

Alle chauffeurs zijn erg behulpzaam en wijzen ons de weg naar de pinautomaat. Zij zien het vers afgehaalde geld al in hun broekzakken verdwijnen.

Na wat geklooi met mijn bankkaarten (ik moet echt op zoek naar een nieuwe (internationale) bank: iemand suggesties?), het geld op zak, konden we met de chauffeurs gaan onderhandelen over de prijs naar ons AirBnB-appartement.

We kiezen voor de chauffeur die het beste Engels spreekt en die ons een prijs biedt die 3000 pesos lager ligt. Een WIN-WIN situatie.

Meer nog: onze chauffeur blijkt de koning van de luchthaven. Hij spreekt iedereen aan en geeft regelmatig goedkeurende knikjes aan andere chauffeurs. Wij volgen de chauffeur braaf naar zijn auto.

Onderweg stoppen we nog een keer bij de pinautomaat. Een van de apparaten staat te piepen. Hij drukt op een aantal knoppen en de chauffeur is een kredietkaart rijker.

Met de kaart in zijn hand stappen we in een lift. De lift brengt ons naar de auto waar iemand anders ons op staat te wachten. De chauffeur vertelt hem het adres, we leggen onze rugzakken in de kofferbak en we gaan achterin zitten.

Op dit moment wandelt de chauffeur druk gebarend aan de telefoon weer weg. Wij wachten totdat onze nieuwe chauffeur vertrekt. Dit gebeurt echter niet.

Na ongeveer 30 seconden stappen twee mannen in (waarvan één onze oude chauffeur was). Ze nemen beiden plaats op de passagiersstoel. De deur klapt dicht en we rijden onmiddellijk weg.

In plaats van dat de nieuwe chauffeur met twee passagiers wegrijdt zitten we met vijf personen in de auto. De oude chauffeur legt niets uit en praat continu in het Spaans met de twee anderen.

Ik kijk Rico aan. Rico kijkt terug. Dit voelt niet goed! De luchthaven zien we vanuit de achteruitkijkspiegel en we rijden naar god-weet-waar.

What would MacGyver do?

Op zo’n moment vliegen de gedachten door je hoofd: “Ze weten dat we geld hebben afgehaald: gaan ze ons beroven?”. “Misschien denken ze dat we rijk zijn en gaan ze losgeld vragen?”. “Of zouden ze mijn organen willen verkopen?”.

Het belangrijkste is dat je op zo’n moment rustig blijft. Er is namelijk niets wat je kunt doen tenzij dat je MacGyver heet. Over MacGyver gesproken. Wat zou hij doen?

Ik ben nog nooit zo blij geweest dat ik vroeger TV keek.

  • Ik startte de stopwatch op mijn horloge. De timer begon te lopen. Alle visuele punten probeerde ik te onthouden. Grote gebouwen. Flikkerende borden.
  • Ik verdeelde het afgehaalde over mijn verschillende broekzakken. Ik stopte mijn creditkaart zo ongezien mogelijk in mijn rechter sok.
  • Ik begon een random gesprek met de oude chauffeur. Ik moest hun laten zien dat ik te aardig was om te beroven (of erger).
  • Ik telde het aantal seconden tussen verschillende straten, rotondes en grote kruispunten. Waarom? Geen idee. Heb ik ooit eens gezien of gelezen.

Maar na welgeteld twee minuten kon ik niets meer onthouden, stopte ik met mijn onhandige smalltalk en had ik voor lief genomen dat ik mijn spullen zou kwijt raken.

Ik ben geen MacGyver. Ik kan geen plan maken op basis van een losse veter, een afgebroken deurklink en een leeg Colablikje.

Ik ben Lodi: een Digital Nomad met een eigen onderneming. Tot voor kort deed ik alleen de dingen die ik het liefste doe zoals werken, reizen en high-fives geven.

Nu rijd ik in een taxi in een stad die me vreemd is. Heb ik een vreemd gevoel van binnen en denk ik aan leukere taxiritten samen met Rico.

Taxirit met Rico (LodiPlanting.com)

Mijn gedachten worden onderbroken. De taxi stopt voor een rood licht. De passagiersdeur gaat open. De onbekende man en de oude chauffeur stappen uit.

De deur gaat weer dicht. De chauffeur rijdt verder naar onze bestemming. We betalen en bedanken de chauffeur en we stappen ons nieuwe appartement binnen.

Wat? Is dit alles? Ik vrees van wel. Echt. Ik heb al mijn organen nog. Ik ben niet overvallen. En ik typ dit artikel met mijn 10 vingers. Dus wat is de clou?

De onbekende man bleek doof te zijn en de oude chauffeur begeleidde hem naar zijn gewenste bestemming. Niets meer en niets minder.

De belangrijke lessen voor freelancers

Ik geef je een virtuele high-five als je tot hier hebt gelezen. De clou valt wellicht tegen, maar wij waren enorm opgelucht dat het met een sisser afliep.

Maar goed, waarom vertel ik dit verhaal? Ik denk dat er een aantal belangrijke lessen voor freelancers in het verhaal verborgen zitten.

1. Kraai niet te vroeg victorie

Als freelancer ben je maar zo goed als je laatste opdracht of sale. Freelancers die te vroeg victorie kraaien lopen (meerdere) risico’s.

via GIPHY

Zo lopen zij het risico om ingehaald te worden door andere freelancers die wel tijd en moeite stoppen in hun persoonlijke ontwikkeling of productontwikkeling.

2. Leer omgaan met onverwachte gebeurtenissen

Als freelancer denk je alles onder controle te hebben, maar er gebeurt altijd iets onverwachts en ongepland.

Bijvoorbeeld een klant die een belangrijk document niet opstuurt waardoor jij niet verder kunt en je hele planning in de war gooit.

Je kan vloeken en tieren of je kunt met deze onverwachte gebeurtenissen leren omgaan. De beste manier om dat te doen is door te leren van ervaringen uit het verleden. Voorzie de volgende keer dus extra tijd in je planning.

3. Gebruik verhalen om jezelf te profileren

Als freelancer moet je verhalen kunnen vertellen om jezelf te profileren. Punt.

Een freelancer die geen verhaal kan vertellen, zal moeite hebben om:

Gelukkig schuilen verhalen in de dagelijkse dingen die je doet. Gebruik deze verhalen voor je content marketing strategie.

4. Heb een positieve mindset

Als freelancer moet je een positieve mindset hebben. Hoe positiever je bent ingesteld hoe eenvoudiger je met tegenslag kunt omgaan.

Niet alles gaat altijd zoals je verwacht. Soms tref je hobbels op je pad. Jouw mindset bepaalt dan hoe je daar mee omgaat.
Het hebben van een positieve mindset betekent ook dat je niet altijd van het slechte mag uitgaan. Goede dingen gebeuren voor de mensen die goed doen (en denken).

5. Leer jezelf (beter) kennen

Als freelancer moet je jezelf beter leren kennen. In die zin dat je als freelancer in de praktijk heel anders kunt reageren dan dat de theorie voorschotelt.

Je denkt namelijk vaak te weten hoe je reageert op bepaalde gebeurtenissen, maar in de praktijk kun je helemaal anders reageren.

Dit komt doordat er een verschil bestaat tussen theorie en praktijk. Dat maakt dat je soms heel anders omgaat met de informatie die je tot je beschikking hebt.

Eind goed al goed. Welke lessen haal jij uit het verhaal? Wat had jij gedaan als je in deze taxi zou zitten? Deel je mening met andere freelancers!

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.