Freelancers hebben schijt aan normen en waarden! (LodiPlanting.com)

Te veel freelancers hebben schijt aan normen en waarden. Het resultaat is dat zij weinig interessante opdrachten hebben en dat zij continu over hun tarief moeten discussiëren. Ik laat je graag zien dat het ook anders kan!

Heb jij schijt aan normen en waarden?

Natuurlijk wil je opdrachten aantrekken waar je echt warm van wordt en wil je geen discussie meer over je tarief.

Maar als jij een freelancer bent die schijt heeft aan normen en waarden, dan weet ik zeker dat jij je gaat herkennen in minstens één van de volgende situaties:

 • Krijg je als freelancer alleen maar k*topdrachten?
 • Geef je elke keer toe in onderhandelingen (bijvoorbeeld over de prijs)?
 • Vind je het lastig om (belangrijke) beslissingen te nemen?
 • Bots je soms op een niet-specifieerbare psychologische grens?

Als je minstens één keer JA hebt geantwoord, dan heb je regelmatig een een naar onderbuik gevoel en heb je evenvaak conflicten met jezelf.

In dit geval is het tijd dat je hier iets aan doet. Het is tijd voor een introspectie. Het is tijd om na te denken over je normen en waarden.

De 3 essentiële waarden voor een freelancer

Maar laat ik je op weg helpen. Na een rondvraag op mijn sociale media kanalen, moeten dit de 3 essentiële waarden voor freelancers zijn.

LinkedIn update normen en waarden (LodiPlanting.com)

Deze zijn in niet-chronologische volgorde:

 1. Vrijheid
 2. Integriteit
 3. Zelfverwezenlijking
1. Vrijheid

Voor veel freelancers is vrijheid de absolute nummer 1.

Ik acht de kans groot dat je bent gaan freelancen, om een zekere vorm van vrijheid te ervaren. Om bijvoorbeeld zelf beslissingen te kunnen nemen.

Het nemen van beslissing zou de kracht van een freelancer moeten zijn. Als freelancer mag (nee, moet!) je zelf beslissingen nemen. Zelfs als dit soms negatief uitpakt.

Vrijheid (LodiPlanting.com)

Deze vrijheid vertaalt zich op verschillende manieren.

 • Het kunnen kiezen van je eigen stip op de horizon, richting en route.
 • Het kunnen kiezen van welke locatie je werkt (zeker voor Digital Nomads).
 • Het kunnen kiezen welke opdracht je wel en welke je niet aanneemt.
 • Het kunnen kiezen van je prijs of tarief.
 • Het kunnen kiezen hoeveel en welke uren je werkt.
 • Het kunnen kiezen op welke manier je wilt werken.
 • En ga zo maar door.
2. Integriteit

Freelancers moeten ook over de nodige integriteit beschikken.

Integriteit betekent dat je doet wat je zegt dat je gaat doen. Dit is belangrijk en kan zelfs als Unique Selling Point worden aangehaald.

Als freelancer ben je namelijk maar zo goed als je laatste opdracht. Heb je jouw laatste opdracht verkl**t, dan is het lastig om die volgende opdracht te scoren!

Integriteit (LodiPlanting.com

Maar integriteit tonen betekent ook dat je loyaal aan jezelf kunt blijven. Zelfrespect of integriteit maakt je net dat beetje (meer) egoïstisch, wat je soms nodig hebt om voor jezelf op te komen.

3. Zelfverwezenlijking

Zelfverwezenlijking zou een belangrijke derde waarde voor freelancers moeten zijn.

Freelancers die zelfverwezenlijking nastreven zijn meer succesvol dan freelancers die dit niet doen. In die zin had Maslow gelijk.

Zelfverwezenlijking betekent dat je jezelf continu wil verbeteren. Open staan voor feedback en de gepaste acties uitvoeren is hierbij de sleutel tot succes.

Zelfverheerlijking (LodiPlanting.com)

Freelancers die niet openstaan voor feedback kunnen geen verbetering aanbrengen aan zichzelf, hun business, hun talenten, hun klanten noch de wereld.

Freelancers die zelfverwezenlijking nastreven weten immers dat wanneer je geld, tijd en middelen investeert dat iedereen hier beter van wordt.

Het waarom van normen en waarden

Deze drie essentiële waarden voor freelancers zijn universeel en zeggen weinig over jouw eigen normen waarden. Toch is het belangrijk dat je daar over gaat nadenken.

Normen en waarden zijn de ongeschreven regels voor het grotere plaatje. Dit zijn de richtlijnen waar jij je aanhoudt. Maar zij doen nog meer:

 1. Normen en waarden helpen je te onderscheiden ten opzichte van je freelance collega’s en van je potentiële klanten en opdrachtgevers.
 2. Normen en waarden helpen je bij het nemen van beslissingen waar je met ziel en zaligheid achter kunt staan.
 3. Normen en waarden laten je focussen op datgene wat echt belangrijk is.
 4. Normen en waarden kunnen als blauwdruk dienen voor jouw (professioneel en persoonlijk) succes. Geen k*topdrachten meer!
 5. Normen en waarden voorkomen dat je compromissen moet sluiten met jouw opdrachtgevers en klanten.
 6. Normen en waarden vormen jouw fundament. Zij geven je richting jouw leven en zijn de essentie van wie je bent (in al je rollen).

Maar te veel freelancers laten de klant of opdrachtgever beslissen. Freelancers geven dus hun beslissingsbevoegdheid weg.

Dat botst met jouw verwachtingen van je opdrachtgever. Maar hoe kan de klant normen en waarden respecteren die niet zijn uitgesproken?

De aanleiding is vaak dat zij hun normen en waarden niet kennen, niet naleven of zelfs niet hebben. Dat is doodzonde.

Waarom van normen en waarden (LodiPlanting.com)

In eerste plaats omdat je zo gaat blijven botsen op een psychologische grens, niet de juiste opdrachten aantrekt en altijd iemand anders zijn “schoothondje” blijft.

In tweede plaats omdat je zo jezelf en je klanten of opdrachtgevers verloochent. Hoe kun je anders echt toegevoegde waarde leveren aan je klanten?

Iemand die zichzelf en zijn/haar klanten respecteert, heeft op zijn minst nagedacht over zijn/haar normen en waarden.

Toegegeven er zijn zoveel normen en waarden als er mensen zijn. Ook heb je normen en waarden eigen aan een carrière. Maar jij staat toch ook ergens voor?

Gelukkig bestaan er geen foute en goede normen en waarden. Je kiest of wordt gevormd door de dingen die jij belangrijk vindt.

Maar waarom zou je dan inbinden op die zaken die voor jou belangrijk zijn? Of waarom laat je iemand hier over beslissen?

Zeker startende freelancers hebben de neiging om te snel mee te gaan in het verhaal van de opdrachtgever.

Zij zijn vaak nog onzeker over de dingen die ze graag doen en vooral de dingen die ze goed doen. Onzekerheid is een b*tch.

Ook zijn zij eerder geneigd om JA te zeggen tegen een opdracht die niet helemaal op hun lijf is geschreven.

Of zij sluiten compromissen. Over hun tarief. Over hun werkwijze. Over hun identiteit als freelancer.

Succesvolle freelancers sluiten geen compromissen. Zij nemen het heft in eigen handen. Zij ondernemen actie. Zij hebben nagedacht over hun normen en waarden.

Achterhaal je normen en waarden

Freelancers stop alsjeblieft met het maken van compromissen!

Dit kan alleen als je weet waarom je bent gaan freelancen, als je weet waar je voor staat en weet waar je waarde aan hecht.

Dus, hoe achterhaal je jouw normen en waarden? Pak nu een stuk papier en iets om te schrijven of open een nieuw document op je mobiel/computer/laptop.

Achterhaal je normen en waarden LoidPlanting.com)

Het maakt allemaal niet uit, zolang je maar notities kunt maken. Maar zet alle notificaties uit en verplicht jezelf om hierover na te denken.

Zet een eierwekker op 25 minuten en gebruik deze tijd voor de eerste twee stappen.

 1. Reflecteer. Neem de tijd om na te denken over datgene wat echt belangrijk is voor jou (in het leven en in je carrière).
 2. Schrijf. Noteer alles wat in je opkomt. De perfecte woorden of omschrijving komt later. Denk niet na over de lengte van je lijst.
 3. Schrap. Ga door je notities en cluster, schrap en vat zaken samen. Idealiter houd je 4 tot 10 belangrijke waarden over. Maak de overgebleven waarden extra persoonlijk door uit te leggen wat deze woorden voor jou betekenen.
 4. Visualiseer. Herinner jezelf zo vaak mogelijk aan je belangrijkste waarden. Maak een poster, screenshot of iets dergelijks en hang het op waar je het elke dag kunt zien.

Fantastisch. Je hebt de eerste stap gezet naar een succesvolle freelance carrière.

Maar de weg is nog lang. In elk geval heb je nu het fundament om alle hobbels en tegenslagen te overwinnen met juiste en moedige beslissingen.

Al je vragen, opmerkingen en voorbeelden van jouw normen en waarden zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Achterhaal je normen en waarden” message=” Nadenken over je normen en waarden is de basis om geld te verdienen met datgene wat je het liefste doet. Dat wil jij toch ook?” button_text=”Ja, ik wil hier mee aan de slag!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.