Freelancers stop met concurreren op prijs (LodiPlanting.com)

Freelancers die concurreren op prijs verloochenen zichzelf, maken de markt kapot en schieten zichzelf in de schoenen. Freelancers stop met het concurreren op prijs, want zo krijg jij die interessante opdracht niet!

Het is een kl*te tijd voor freelancers!

Veel freelancers kennen (financieel) moeilijke tijden.

Het is een klote tijd voor freelancers (LodiPlanting.com)

Zij hebben weinig tot geen opdrachten en zij geven hiervoor allerlei factoren de schuld en die wordt vanzelfsprekend buiten hunzelf gezocht.

Zo wordt de oorzaak vaak gezocht in de economie die herstellende is, bij bedrijven die weinig tot geen budget hebben noch vrijmaken of in de toenemende concurrentie.

Natuurlijk spelen al deze elementen een rol. Maar deze elementen bepalen niet of jij die interessante opdracht wel of niet krijgt toegespeeld.

Moet je reageren op elke opdracht?

Om zichzelf van het nodige inkomen te voorzien reageren sommige freelancers op elke potentiële opdracht die voorbij komt. Maar dit heeft geen enkele zin.

Freelancers die op elke opdracht reageren komen wanhopig over en dat is nooit goed (zelfs niet als je het ook echt bent). Sinds wanneer is hopeloosheid een goede USP?

Een saaie opdracht kan je dan wel van een inkomen voorzien, maar freelancers die niet handelen vanuit hun normen en waarden zullen nooit gelukkig zijn.

Moet je dan concurreren op prijs?

Om de concurrentie te slim af te zijn, laten anderen freelancers hun tarief zakken.

Zij willen kosten wat kost die spaarzame interessante opdracht binnenhalen. Zij gaan dus concurreren op prijs.

Maar freelancers die concurreren op prijs bewandelen een doodlopende weg en zien die interessante opdracht aan hun neus voorbij gaan.

“If you think it’s expensive to hire a professional to do the job, wait till you hire an amateur” – Red Adair

Dit komt omdat concurreren op prijs vaak het tegenovergestelde effect heeft. Er kan er namelijk maar één de goedkoopste zijn.

Concurreren op prijs (Lodiplanting.com)

Het gewenste resultaat blijft dus uit. Meer nog, de freelancer wordt minder serieus genomen (wat de kans op een volgende opdracht verkleint).

Daarnaast worden de marges kleiner, neemt het aantal klanten af en uiteindelijk moet ook je omzet er aan geloven.

En wat zegt de prijs over de toegevoegde waarde die jij levert? Freelancers die de laagste prijs garanderen schieten zichzelf dus vroeg of laat in hun voeten.

Stop met vingerwijzen

Toch ervaren veel freelancers veel moeite met het verkrijgen of aantrekken van nieuwe opdrachten. Hoe komt dat en wat kun je hier aan doen?

Als freelancer moet je alleen kijken naar de zaken waar je zelf invloed op hebt (circle of influence). Op de rest kun je toch geen invloed uitoefenen.

Stop dus met vingerwijzen naar de economie die herstellende is, bij bedrijven die weinig tot geen budget hebben noch vrijmaken of de toenemende concurrentie.

Hoe krijg je wel die interessante opdracht?

Hoe kun jij je positioneren als de beste freelancer voor de opdracht? Dat is de vraag die jij je moet stellen en dat alleen door bezig te zijn met jouw personal branding.

Kijk naar jezelf. Wat kun je veranderen zonder in te boeten op je tarief? Hoe kun jij jezelf profileren op basis van je normen en waarden?

Houdt tegelijkertijd in je achterhoofd dat het voor opdrachtgevers lastig is om een een bepaalde opdracht aan iemand anders toe te vertrouwen.

Zeker als hier grote bedragen mee zijn gemoeid. Dit is nog steeds geen reden om te gaan concurreren op prijs.

Zelden kiest een opdrachtgever voor de goedkoopste oplossing.

Doet de opdrachtgever dit wel, dan moet jij je afvragen of jij gekozen wilt worden omdat je de goedkoopste was.

Vergroot jouw potentiële ‘klik’ met de opdrachtgever

De meeste opdrachtgevers kiezen een freelancer op basis van zijn ervaring, zijn presentatie of voorkomen en de niet-te-onderschatten ‘klik’.

De ‘klik’ is natuurlijk iets abstracts. Toch kun je als freelancer dit abstracte en vaak emotioneel beladen element beïnvloeden (zonder onethisch te zijn).

Denk maar eens aan de laatste persoon die jij heel erg mocht. Wat was de reden dat hij of zij jou is bijgebleven? Wat is de reden dat je hem of haar aangenaam vond?

Vergroot de klik met de opdrachtgever LodiPlanting.com)

Ik vermoed dat je antwoord in het verlengde ligt van: hij/zij wist heel goed wat hij/zij wilde, waar hij/zij voor stond of dat hij/zij goed (verhalen) kon vertellen.

Ongeacht het specifieke antwoord had je het idee heel goed met hem/haar te kunnen opschieten. Ik acht de kans heel groot dat dit komt doordat jullie (onuitgesproken) normen en waarden (grotendeels) overeenkomen.

In alle andere gevallen is de ‘klik’ op voorhand gemaakt. Bijvoorbeeld via jouw website, jouw activiteit op sociale media of iets dergelijks.

Stop alsjeblieft met concurreren op prijs

Als freelancer moet je uitgaan van je eigen kracht en vergeet niet dat jij diegene bent die beslissing mag/moet nemen.

Voldoet de opdrachtgever niet aan je ideale klant? Tant pis.

Ga dan op zoek naar iemand met wie je wel een ‘klik’ hebt en voor wie je jouw principes of manier van werken niet opzij hoeft te schuiven.

Natuurlijk is dit lastig (op korte termijn). Maar op lange termijn haal je veel meer voldoening uit alles wat je doet. Het leven is te kort om dingen tegen je zin te doen!

Al je vragen, opmerkingen en ideeën over concurreren op prijs zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Stop met concurreren op prijs” message=”Concurreren op prijs is een doodlopend pad bewandelen. Freelancers handelen beter vanuit hun normen en waarden. Weet jij waar jij echt voor staat?” button_text=”Ontvang oefeningen en ga aan de slag!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.