Een typische website van een freelancer bestaat uit een zestal pagina’s. In dit artikel lees je welke pagina’s dat zijn en delen we tips hoe je voor elke pagina fantastische content kunt schrijven.
Heb jij al een website?
Elke (startende) freelancer die een website heeft een website nodig.
Daarom schreef ik de handleiding ‘maak je eigen website in 1 uur zonder technische kennis’, zodat je hier zelf mee aan de slag kon.
Maar eerlijk is eerlijk, het bepalen van je design en het creëren van je content vraagt meer tijd dan een uur. Tenminste toch als je het goed wil doen.
Bij het maken van een nieuwe website komt namelijk heel wat kijken.
Denk maar aan de functionaliteiten (wat moet de website doen), het design (hoe moet die er uit zien) en de content (wat komt er op te staan).
In dit artikel ligt de focus op het maken van je content. Meer bepaalt de teksten voor de pagina’s voor je (nieuwe) website.
Hiermee hoop ik dat je zelf fantastische content voor de pagina’s kunt schrijven of er toch op zijn minst over denken.
De typische pagina’s van een freelance website
Zoals gezegd bestaat een website van een freelancer vaak uit een zestal pagina’s:
- Home
- Over (jou / ons / het product)
- Diensten / Producten
- Referenties / Portfolio
- Blog / Nieuws
- Contact
Op elke pagina heb je de mogelijkheid om jouw expertise te delen. Hoe je dit doet wordt hieronder in meer detail uitgelegd en lees ook de adviezen helemaal onderaan.
Maar eerst nog een disclaimer. Geen pun intended!
Elke website in België en Nederland moet wettelijk een disclaimer en een privacy statement. Als je iets verkoopt, dan moet je ook algemene voorwaarden hebben.
Daarnaast heeft iedereen een beeld bij een website. In dit artikel wordt daarom niet over het design van de website gesproken.
1. Homepage
De homepage is meestal de meest bezochte pagina van je website. Daarom is het belangrijk dat hier alle informatie moet staan op een eenvoudig te lezen manier.
- Bovenaan: het menu (inclusief een submenu).
- Eerste oogopslag (boven the fold): je slogan + je belangrijkste call-to-action ondersteunt met tekst, afbeeldingen en/of een video.
- Als je scrolt (below the fold): een samenvatting van alle andere pagina’s ondersteunt met tekst, afbeeldingen en/of een video + linken naar de andere pagina’s voor meer details.
- Onderaan: linken naar je sociale media kanalen + jouw contact informatie.
2. Over (jou / ons / het product) pagina
De over jou / ons / het product pagina is na de homepage vaak de tweede pagina die het meest wordt bezocht.
Deze pagina is ideaal om engagement met de bezoeker te creëren. Probeer veel van je persoonlijkheid in deze pagina te stoppen.
- Bovenaan: het menu (including submenu items).
- Eerste oogopslag (boven the fold): een samenvatting van je skills, je focus, je ideale klant of doelpubliek en de oplossing(en) die jij biedt. Natuurlijk komt hier ook je belangrijkste call-to-action terug.
- Als je scrolt (below the fold): meer diepgaande verhalen over jou en je eigen bedrijf. Ook kun je hier additionele informatie kwijt in de vorm van video’s, afbeeldingen en grappige feitjes.
- Onderaan: linken naar je sociale media kanalen + jouw contact informatie.
3. Product / dienstenpagina
De pagina met producten en/of diensten is de pagina waar je verkopen op realiseert. Hier bied je de bezoeker en potentiële klant namelijk een overzicht van je diensten.
- Bovenaan: het menu (inclusief een submenu).
- Eerste oogopslag (boven the fold): hier komt je meest interessante product of dienst voor de bezoeker/klant gekoppeld aan de belangrijkste call-to-action. Vaak is dat “bestel mij” of “koop het”, maar dit kan evengoed “vraag een demo aan” zijn.
- Als je scrolt (below the fold): meer diepgaande verhalen over jouw diensten of producten. Ook kun je hier additionele informatie kwijt in de vorm van video’s, product fiches, documenten, testimonials en een portfolio.
- Onderaan: linken naar je sociale media kanalen + jouw contact informatie.
4. Referenties / portfolio
Aan de hand van referenties of een portfolio kun je credibiliteit opbouwen en anderen (via bewijs) overtuigen om met jou moeten samen werken.
Je hebt hier verschillende opties:
- Voeg testimonials toe van gelukkige klanten: quote, video-testimonials etc.).
- Voeg logos toe van bedrijven voor wie je hebt gewerkt en die je mag laten zien.
- Voeg complete project-cases toe.
- Wat was de briefing en het startpunt?
- Wat heb je precies gedaan voor je klant?
- Wat waren de resultaten?
- Optioneel: hoe lang heeft het project geduurd en wat heeft het gekost?
Als je geen enkele van bovenstaande opties kunt toepassen, dan moet je op een andere manier bewijs verzamelen waarmee je vertrouwen uitstraalt.
Er zijn in dat geval twee opties (maar worden het best gecombineerd):
- Bied je potentiële klanten een garantie
Een voorbeeld: als iemand niet blij is het met het resultaat, dan kun je op basis van specifieke condities afspreken dat de klant niets hoeft te betalen.Een ander voorbeeld: als jij niet binnen de afgesproken tijd oplevert, dan krijgt de klant X of Y ter compensatie.Beide voorbeelden tonen aan dat je werkelijk begaan bent met jouw klanten en dat je achter de kwaliteit staat van je dienst of product. - Doe aan contentmarketing
Schrijf op regelmatige tijdstippen een artikel (zie volgende pagina) en schrijf over onderwerpen die aanleunen bij jouw product, dienst en dus expertise.Probeer in deze artikelen zoveel mogelijk waarde weg te geven. Bijvoorbeeld via videotutorials of een e-boek. Zo laat je zien dat jij de expert ter zake bent.
5. Blog / nieuwspagina
Op de nieuwspagina komen al je artikelen te staan die je schrijft om anderen te laten zien dat jij de expert bent enerzijds.
Anderzijds schrijf je artikelen om bezoekers naar je website te halen. Op je website is alle informatie immers 24/7 beschikbaar.
Een artikel volgt (net als een pagina) een zeker structuur en wordt (wederom net als een pagina) gevolgd door een call-to-action.
Hier ga ik in een later artikel aandacht aan besteden.
6. Contactpagina
De laatste pagina die je vaak terugziet op een freelance website is de contactpagina.
Op deze pagina beschrijf je hoe je graag gecontacteerd wilt worden. Bijvoorbeeld via een e-mail, contactformulier, telefoon, sociale media of iets anders.
Ook vind je hier vaak de openingsuren en een routebeschrijving terug.
Voldoen deze pagina’s voor jouw freelance business of carrière? Welke pagina’s ontbreken nog? Deel je mening en laat een reactie na!
5 adviezen bij het schrijven van de content
Nu je weet wat de vaak terugkerende pagina’s zijn op een freelance website en hoe deze pagina’s zijn opgebouwd, kun je beginnen met het schrijven van de content.
In dat kader deel ik graag 5 adviezen met jou. Adviezen die je bij het schrijven van jouw fantastische content voor jouw freelance website kunt gebruiken.
1. Focus altijd op jouw potentiële klant
Jouw website dient niet om anderen te laten zien hoe geweldig je bent, maar wel om potentiële klanten te overtuigen om met jou samen te werken.
Een voorbeeld: In plaats van “Ik maak de mooiste logo’s” schrijf je iets in de trant van: “Ik laat jou opvallen met een fantastisch logo”.
2. Gebruik niet alleen tekst op je website
Een website biedt veel opties om te communiceren met je potentiële klant. Hoe meer manieren je combineert; bijvoorbeeld: video, presentaties, foto’s; hoe meer mensen zich voelen aangesproken.
Een voorbeeld: als je diensten aanbied, dan is het opbouwen van vertrouwen één van de belangrijkste dingen. Daarom is het niet slim om standaard cliché foto’s te gebruiken, maar wel persoonlijke en authentieke foto’s die jou laten zien wie je echt bent.
3. Bouw je verhaal pagina per pagina
Een website bestaat uit meerdere pagina’s. Idealiter bevat elke pagina zijn eigen verhaal en vertel je de potentiële klant wat de volgende logische pagina is.
Het uiteindelijke doel is natuurlijk hem of haar contact met jou te laten opnemen zodat je op een meer persoonlijke manier een verkoop kunt realiseren.
Een voorbeeld: elke pagina moet een catchy headline hebben. Elke pagina zou op het einde ook een duidelijke call-to-action moeten hebben. Een duidelijke CTA is wanneer het de potentiële klant vertelt wat hij of zij moet doen.
4. Empower je potentiële klanten om jou te contacteren
Geef je bezoekers zoveel mogelijk informatie om hun interesse te laten krijgen om met jou samen te werken of jouw product te kopen.
De idee is dat potentiële klanten jou contacteren. Hiervoor zal je veel moeten vertellen, maar niet alles waardoor er voldoende ruimte is om jou te contacteren.
Een voorbeeld: maak het voor potentiële klanten zeer duidelijk hoe en wanneer ze jou kunnen contacteren door je contactgegevens op elke pagina weer te geven.
5. Gebruik je website als het startpunt van je communicatie
Op je website staat alle informatie 24/7 om een potentiële bezoeker te overtuigen om met jou samen te werken.
Nu moeten de mensen dus op je website terecht komen. Hoe doe je dat?
Een voorbeeld: websites zijn ideaal om gedachten, kennis, getuigenissen en ervaringen te delen. Maak het een gewoonte om op regelmatige basis (minstens 1 per maand) een artikel te schrijven. Deel dat artikel op jouw favoriete sociale media en vergeet geen nieuwsbrief te versturen.
Heb jij nog adviezen voor het schrijven van de content van je pagina’s voor je freelance website? Deel je advies en laat een reactie na!
[x_prompt type=”left” title=”Je eigen website maken?” message=”Ontvang de gratis handleiding waarmee je jouw eigen website in 1 uur en zonder technische kennis kunt maken.” button_text=”Maak je eigen website!” button_icon=”wordpress” href=”https://lodiplanting.com/wp-website-maken” target=”blank”]
PS. Sinds kort heb ik een Fiverr profiel. Bekijk de services die ik aanbied.
[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!