Webinar (LodiPlanting.com)

Een webinar organiseren is een fantastische manier om jouw producten of diensten in de kijker te zetten. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet.

In het kader van experimenteren (mijn laatste experiment was mezelf verkopen voor 5 dollar op Fiverr), doe ik een nieuw experiment: ik ga een webinar organiseren.

Wat is een webinar?

Wikipedia vertaalt een webinar als volgt:

“Een webinar of online seminar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet.”

Via een webinar kun je een grote(re) groep van mensen toespreken. Ideaal dus om kennis te delen en/of een product of dienst aan te promoten.

Maar een webinar organiseren is iets bijzonders.

Een webinar vindt online plaats en dat betekent dat jullie elkaar in principe niet zien en misschien zelfs niet eens bij elkaar in de buurt zijn.

Tenzij de presentator zijn video aanzet, want er wordt namelijk gebruik gemaakt van een videocamera (webcam) met een microfoon en een goede internetverbinding.

Deze elementen maken dat een webinar uitermate is geschikt voor mensen die locatie-onafhankelijk werken zoals ik of voor zij die internationale ambities hebben.

Een webinar organiseren. Hoe doe je dat?

Iedereen met een laptop, een camera en een microfoon kan een webinar organiseren.

Maar het organiseren van een goed webinar bestaat uit een aantal stappen:

 1. Bedenk een aantrekkelijke titel
 2. Schrijf het script
 3. Maak de slides
 4. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
 5. Promoot het webinar
 6. Houd het webinar
1. Bedenk een aantrekkelijke titel

Een webinar zonder aantrekkelijke titel zal geen deelnemers lokken.

Maar aantrekkelijkheid is iets subjectiefs. Dus hoe bedenk je een titel die voor veel mensen aantrekkelijk is?

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, in veel van je activiteiten als freelancer, is je ideale doelgroep of klant gedetailleerd omschrijven.

Hoe meer gedetailleerd jij jouw doelgroep kunt omschrijven, hoe aantrekkelijker jij een titel kan bedenken die aanspreekt.

Daarnaast bevat de titel idealiter een oplossing voor een probleem waar de doelgroep zich in herkent. Bijvoorbeeld: maak je eigen website zonder technische kennis.

Gratis webinar - Hoe maak je jouw eigen website

Een alternatief voor een aantrekkelijke titel, is een titel die een sterke emotie oproept. Bijvoorbeeld: krijg het framework zodat je ook 10k kunt verdienen.

2. Schrijf het script

Een webinar is geen improvisatieshow.

Een webinar organiseren vraagt een degelijke voorbereiding waarbij het duidelijk is welk verhaal je wilt vertellen, hoe je het gaat overbrengen en wat de “take-away” is.

Dit houdt in dat je jouw verhaal uitschrijft in korte alinea’s, bullet points of zelfs volledig uitgeschreven. Je kiest zelf waarbij jij je het meest comfortabel vindt.

Ik heb mijn script bijna volledig uitgeschreven. Zo weet ik exact wat ik wanneer moet vertellen en wanneer ik mijn webcam moet aanzetten.

Niet omdat ik bang ben dat ik mijn verhaal vergeet. Wel omdat ik de tijd van mijn deelnemers respecteer en ik het echt slechts 1 uur wil laten duren.

Zonder script heb ik, en wellicht ook anderen, de neiging om te lang stil te staan bij randzaken of juist te ver uit te wijden.

Dit is eveneens het moment waarop je moet beslissen om wel of geen commercieel aanbod te doen aan de deelnemers. Of je een aanbod hebt, hangt af van jouw reden om het webinar te organiseren.

3. Maak de slides

Als je script klaar is, dan kun je starten met het maken van de slides.

Bij het houden van een webinar zien de mensen jou niet presenteren. Alles komt dus neer op jouw stem en ondersteunend materiaal: de slides.

Wil je de aandacht van de deelnemers vasthouden, dan is het belangrijk om visueel aantrekkelijke slides te maken. Slides die jouw verhaal ondersteunen.

Dit betekent overigens niet dat je volledige teksten op jouw slides moet plaatsen. In dat geval luisteren de deelnemers niet meer naar jou, maar lezen ze enkel.

About (LodiPlanting.com) (1)

Voorzie ook voldoende slides. Net zoals teksten lezen op slides niet leuk is, is het voor de deelnemers ook niet tof om alleen maar te moeten luisteren.

Je moet hier een goede balans in zien te vinden. Iets waar ik zelf ook nog mee moet experimenten aangezien ik op 6 oktober mijn eerste webinar ooit geef.

4. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Je script is klaar en je slides zijn af.

Dan is het tijd om je verhaal te oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Je zou in principe jouw verhaal van voor naar achter en andersom moeten kunnen vertellen. Zo weet je mettertijd exact waar je jouw verhaal nog moet fine tunen.

Voor het oefenen van een webinar kun je ook hulp inschakelen.

Zo heb ik Anita Faber ingeschakeld.

Zij helpt met de technische ondersteuning van het webinar. Zo kan ik me tijdens het webinar focussen op mijn verhaal in plaats van technische elementen.

Meer nog, Anita heeft ook het webinar aangemaakt in GoToWebinar (de software die ik gebruik voor het houden van de webinar) en heeft het verhaal inhoudelijk bekeken.

Tot slot zal ik met Anita een dag voor het eigenlijke webinar een webinar houden om te oefenen. Zo komen we niet voor verrassingen te staan.

5. Promoot het webinar

Je hebt niet al deze moeite gedaan om het webinar voor drie man en een paardenkop te houden. Je wil dat geïnteresseerden zich inschrijven voor jouw webinar.

Dit betekent dat je jouw webinar moet gaan promoten.

Dit kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Maak een landingspagina.
  De meest interessante en wellicht de belangrijkste manier om jouw webinar te promoten is via een landingspagina. Dit is een pagina speciaal geschreven om geïnteresseerden te overtuigen om zich in te schrijven. Een dergelijke pagina wordt gekenmerkt door een grote opvallen Call-To-Action (CTA) button. Een voorbeeld vind je hier.
 • Schrijf een artikel.
  Of meerdere artikelen in functie van jouw webinar of gerelateerd aan het onderwerp van jouw webinar. Dit artikel is een goed voorbeeld.
 • Posten updates op sociale media kanalen.
  Zet jouw favoriete sociale media kanalen in door handmatig of via IFTTT een standaard bericht klaar te zetten.
 • Zet een link in jouw e-mailhandtekening.
  Een simpele manier die vaak wordt vergeten is de e-mailhandtekening. Koppel een creatieve en prikkelende zin aan je landingspagina.
 • Verstuur een nieuwsbrief.
  Als je een e-maillijst hebt, dan is het zeker raadzaam om ook via dit kanaal jouw webinar te promoten. Dit zijn vaak mensen die reeds geïnteresseerd zijn in datgene wat je doet, wat je aanbiedt of wie je bent.
 • Verstuur e-mails.
  Een laatste veel gebruikte manier is het versturen van e-mails. Denk hierbij niet alleen aan gepersonaliseerde e-mails om mensen uit te nodigen, maar ook aan de juiste follow-up e-mails en een afsluitende e-mail om hen te bedanken. In deze laatste e-mail zou je eventueel nog eens jouw commercieel aanbod kunnen herhalen.

De manier waarop je jouw webinar promoot hangt af van waar jouw doelgroep zich bevindt en/of welke kanalen jij vaker gebruikt.

6. Houd het webinar

Een webinar organiseren en hem niet houden is zonde.

De laatste stap is dus: houd het webinar. Hier kan ik veel en weinig woorden aan vuil maken, maar nu is het jouw moment om te ‘shinen’!

Tips voor het organiseren van een webinar

Tot slot nog een aantal tips voor het organiseren van een webinar:

 • Test al je materiaal ruim op voorhand.
 • Controleer ook je internetverbinding.
 • Maak de manier van inschrijven zo eenvoudig mogelijk.
 • Stel vragen aan je deelnemers om interactie te bevorderen.
 • Bepaal het maximum aantal deelnemers.
 • Voorzie een opname die je nadien ter beschikking kunt stellen.

Mijn webinar: maak je eigen website

Op donderdag 6 oktober van 20u30 tot 21u30 leer ik je hoe je jouw eigen website kunt maken. Ben je er ook bij?

Na afloop van het webinar weet je:

 • Hoe een typische (freelance) website er uit ziet.
 • Hoe je jouw eigen website (WordPress) maakt (via een live-demo).
 • Hoe je bezoekers op jouw website krijgt.

Iedereen die zich inschrijft krijgt de opname achteraf toegestuurd. Schrijf je dus zeker in ook al kun je er op 6 oktober niet bij zijn.

Ik reserveer graag mijn plekje of klik hier voor meer informatie over de webinar.

Wil je regelmatig een webinar organiseren? Maar weet je niet goed hoe of wat? Dan raad ik je online training ‘webinars zonder zorgen’ van Anita Faber aan. Zij maakt jou een specialist in het houden van webinars!

[x_prompt type=”left” title=”Webinar – maak je eigen website” message=”Leer hoe een typische freelance website er uit ziet, hoe je hem maakt en hoe je bezoekers op je website krijgt ” button_text=”Reserveer mijn plekje!” button_icon=”laptop” href=”https://attendee.gotowebinar.com/register/5980853250086962947″ target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.