Zelfstandige in bijberoep of voltijds ondernemen- (LodiPlanting.com)

Freelancen is fantastisch. Maar in dit artikel deel ik mijn verhaal over waarom ik liever eerst als zelfstandige in bijberoep was gestart.

Mensen vragen me weleens of ik bepaalde zaken anders zou doen of dat ik ergens spijt van heb. Natuurlijk heb ik van een heleboel zaken spijt.

Maar in professionele context heb ik slechts van 1 ding spijt: dat is de dag waarop ik mijn ontslag heb gegeven.

De beste baan in loondienst ooit!

In 2011 werd het Open Coffee concept gekopieerd vanuit Nederland en in België geïntroduceerd onder de vleugels van IKKI (onderdeel van USG People).

Als community manager van IKKI was ik verantwoordelijk voor het uitbouwen van een community van freelancers, ondernemers en interim-managers.

Zo schreef ik artikelen voor ons online platform, zette ik sociale media in en ging ik de zustermaatschappijen af voor freelance opdrachten.

Het resultaat was een levendige online community. Het offline community gedeelte ontbrak echter, maar hier werd via de Open Coffees op in gespeeld.

Met succes zo bleek. Op één jaar tijd waren er laagdrempelige netwerkevenementen in Hasselt, Antwerpen, Gent, Leuven en Waregem.

Dit was de best betaalde baan in loondienst ooit. Maar nieuwe culturen ontdekken en mensen ontmoeten terwijl ik reisde, vond ik nog leuker.

Liever op vakantie (LodiPlanting.com)

Daarom gaf ik na 2 jaar mijn ontslag. IKKI werd opgedoekt, maar de Open Coffees bestaan nog steeds en worden vaak gehost door enthousiastelingen van toen.

Na mijn reis klopte ik terug bij USG People. Ik mocht met een tijdelijk contract op de marketingafdeling beginnen en de minder leuke klusjes doen.

Na drie maanden heb ik voor een tweede keer mijn ontslag aangeboden.

Ik kon niet langer werken voor een manager met “oude” managementopvattingen. Ik werd niet langer afgerekend op resultaten maar op uren aanwezigheid.

Ik was in andere woorden mijn vrijheid kwijt. Mijn vrijheid om mijn taken te doen op de manier zoals ik het wilde en resultaat bracht. Maar ook mijn fysieke vrijheid.

Van 9 tot 5 zat ik vast op een kantoor.

Spijt van mijn ontslag?

Even voor de duidelijkheid. Ik heb geen moment spijt dat ik ben gaan freelancen. Het ontslag geven zelf was dus niet het probleem.

Maar voor de tweede keer mijn ontslag geven zonder een duidelijk plan wel en deze nuance is extreem belangrijk.

Want hoe “lomp” ben je om een goed betaalde baan op te zeggen om iets anders te gaan doen zonder ook maar één concreet idee in je hoofd of op papier te hebben?

Goed, ik had mijn redenen, maar bovenal was ik naïef.

Reden 1: de eindeloze zoektocht

Twee jaar lang ben ik zoekende geweest. Ik was op zoek naar iets wat bij me past. Iets waar ik goed in ben, wat ik graag doe en waar ik geld mee kon verdienen.

Ik heb verschillende zaken geprobeerd. Zo heb ik mezelf verkocht als HR-consultant met als expertise het binden en boeien van personeel.

Dit lijkt een ver-van-mijn-bedshow. Maar ik werd daarin als expert gezien, omdat ik regelmatig mijn mening gaf, op evenementen sprak en de online referentie was.

Maar na 6 maanden realiseerde ik me dat ik weer tijd voor geld aan het inruilen was en dat ik zo nog steeds niet kon reizen.

Ik moest dus van richting veranderen. Toen ben ik gaan nadenken wat me eigenlijk expert heeft gemaakt en hoe ik mijn vaardigheden voor anderen kon inzetten.

Het resultaat was dat ik HR-professionals en bedrijven actief in HR hielp met hun online branding. Ik ben zelfs een HR-community gestart.

Maar hoewel deze doelgroep bij uitstek baat heeft bij het inzetten van online kanalen, wilde zij er geen geld aan spenderen. Einde verhaal.

Inmiddels ben ik dus zo vaak van richting, doelgroep of pet veranderd, dat ik nog steeds op straat wordt herkend als Mr. Open Coffee.

Kei tof natuurlijk, maar Open Coffees hosten doe ik al heel lang niet meer. Oei, maar Lodi wat doe je dan wel?

“Ik wil 100.000 freelancers leren hoe zij hun personal branding kunnen versterken, zodat zij 10k euro per maand kunnen verdienen via hun website. Word ook een betere freelancer” – Lodi Planting

Reden 2: financiële onzekerheid

Ik ben niet als freelancer gestart om aan liefdadigheid te doen of om enkel te lobbyen.

Ik wil als freelancer mijn geld verdienen met iets wat ik leuk vind om te doen. Maar deze zoektocht gaat niet over één dag ijs. Blijkt ook uit mijn verhaal.

Meer nog, het pas door iets te doen dat je ondervind wat het inhoud. Je probeert zaken. Je experimenteert. Soms lukt het. Meestal niet.

Ik kan of mag mezelf dus niet kwalijk nemen. Ik heb tenminste zaken geprobeerd.

Maar hierdoor heb wel 2 jaar in “financiële onzekerheid” geleefd. Al heb ik het nooit zo ervaren. De financiële onzekerheid werd weggenomen door mijn spaarcenten.

De spaarcenten waar ik fantastische ervaringen mee heb gekocht (geen bezit). Daar heb ik geen spijt van. Integendeel, ik zou het zo weer doen.

Starten als zelfstandige in bijberoep

Toch moet ik met terugwerkende kracht zeggen, dat ik graag met een duidelijk strategisch plan was gestart als freelancer.

Ik zou er toch voor hebben gekozen om een iets minder diepe sprong in het diepe te maken. De kans is groot dat ik dan was gestart als zelfstandige in bijberoep.

“Build your own business while keeping your day job” – Chris Guillebeau

Vanuit de zekerheid van een vaste baan, werken aan mijn plan en de uitvoering van mijn zelfstandige activiteit. Ja, dat voelt goed!

Het zou ook een hoop zaken eenvoudiger maken.

Starten als zelfstandige in bijberoep biedt ook veel voordelen:

  • Je kent geen financiële onzekerheid, want je behoud je inkomen.
  • Je kunt een idee/concept op voorhand op kleine schaal testen.
  • Je betaalt minder sociale bijdragen, maar behoudt dezelfde rechten.
  • Je hebt geen BTW-rompslomp (wel dezelfde administratieve formaliteiten).

Uiteindelijk is elke reden om te starten een goede reden, toch? De vraag is dan hoe start je als zelfstandige in bijberoep?

Hoe word je zelfstandige in bijberoep?

Om te kunnen starten als zelfstandigen in bijberoep moet je voldoen aan 2 voorwaarden:

  • Je bent minstens halftijds aan de slag als loontrekkende.
  • Je geniet loopbaanonderbreking of tijdskrediet mét motief. Je kan dan maximaal één jaar werken in bijberoep, daarna verlies je je uitkering.

Voor meer gedetailleerde informatie verwijs ik je graag naar deze website.

Denk wel na over jouw activiteit als zelfstandige in bijberoep. Niet elke werkgever keurt zomaar elke activiteit goed. Zeker niet als het concurrerende zou zijn.

Wel of geen zelfstandige in bijberoep worden? Ga vooral iets doen wat je graag doet, waar je goed in bent en weet hoe je er geld mee kunt verdienen.

Dit is de reden waarom ik eerst liever zelfstandige in bijberoep was geworden.
Waar ga jij voor: zelfstandige in hoofd- of bijberoep? En waarom?

Laat het me dan weten via hallo@lodiplanting.com en ik antwoord je persoonlijk.

Met enthousiaste groeten,

Lodi Planting
Personal Branding Consultant

PS. Ontvang jij de freelance updates al? 
Zo krijg je al mijn adviezen en tips zonder bullsh*t over hoe jij een succesvolle freelancer wordt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.