Freelance opdrachten binnenhalen. Hoe doe je dat- (LodiPlanting.com) (3)

Nieuwe klanten werven is essentieel als freelancer. Maar hoe haal je die interessante freelance opdracht binnen? Lees het in dit artikel.

Freelancers die geld willen verdienen met datgene wat ze het liefste doen hebben klanten nodig. Ongeacht of je diensten aanbiedt of producten verkoopt.

Verdien geld met je passie (LodiPlanting.com)

Hoewel de focus in dit artikel ligt op het binnenhalen van freelance opdrachten, kun je de tips evengoed gebruiken voor het vinden van klanten.

Hoe haal je jouw eerste freelance opdracht binnen?

Alles begint met het binnenhalen van die eerste opdracht. Maar hoe haal je die eerste opdracht binnen als (startende) freelancer?

1. Wie is jouw ideale klant?

Elke zoektocht begint met het vinden van de ideale klant/opdracht/opdrachtgever.

Hiervoor moet je weten wie jouw ideale klant/opdrachtgever is en/of wat jouw ideale opdracht is. Een aantal vragen die jou hierbij kunnen helpen:

 • Wat kenmerkt jouw ideale klant/opdrachtgever?
 • Wat is hun grootste probleem?
 • Waarmee kun jij hen helpen?
 • Wat is jouw toegevoegde waarde?

Probeer bij het beantwoorden van deze vragen zo gedetailleerd mogelijk te zijn. Hoe meer gedetailleerd jij bent, hoe groter de kans is op leuke inhoudelijke opdrachten.

2. Waar vind je jouw ideale klant?

Als je weet wie je zoekt, dan moet je een antwoord vinden op de vraag: waar vind je jouw ideale klant?

Jouw ideale klant kan zich werkelijk overal bevinden. Afhankelijk van de kenmerken is het slimmer om eerst op plek A te zoeken in plaats van plek B.

Wat die plekken exact zijn is gissen voor mij. Ik ken jouw ideale klant, opdrachtgever of doelgroep niet. Een aantal voorbeelden van plekken waar je kunt zoeken:

 • In je netwerk
  Weet iedereen (vrienden, familie, ex-werkgevers, …) dat je nu een freelancer bent? Stuur een vrijblijvende e-mail naar je contacten en laat hen het weten.
 • Op LinkedIn
  Heb je een LinkedIn profiel? Zo ja, bekijk je connecties dan eens, plaats een update, schrijf een artikel of reageer in een groep van jouw interesse. Zo nee, maak dan vandaag nog een profiel aan en voeg mij toe aan jouw netwerk.
 • Op andere sociale media
  Behalve LinkedIn bestaan er nog 100-den sociale media kanalen. Welke kanalen worden gebruikt door jouw ideale klant? Zorg ervoor dat je daar ook aanwezig bent, reageer op discussies en laat zien dat je er bent.
 • In vakbladen
  Afhankelijk van jouw niche bestaan er misschien vakbladen. Welke bedrijven adverteren hier met openstaande vacatures. Zijn deze ook voor freelancers?
 • Op (specifieke) job boards
  Er bestaan ook (traditionele) job boards waar je opdrachten kunt filteren op freelance opdrachten. En wat te denken van specifieke job boards zoals freelancenetwork.be en ikzoekeenfreelancer.com.

Waar heb jij jouw ideale klant al gevonden? Deel jouw ervaring met collega-freelancers!

3. Benader jouw ideale klant

Als je een aantal freelance opdrachten of opdrachtgevers hebt geïdentificeerd dan moet je ze benaderen via de telefoon (coldcalling), een e-mail of een andere ludieke manier.
Je wil hun aandacht trekken zodat je jouw ideale klant kunt uitnodigen voor een telefonisch / inhoudelijk gesprek, een lunch of een vrijblijvende koffieklets.

Boek je koffieklets! (LodiPlanting.com)

Face-to-face kun je mensen immers een stuk eenvoudiger overtuigen om met jou samen te werken. Zo kun je hen immers perfect pitchen.

In het begin zijn deze stappen relatief lastig. Je weet immers niet hoe de potentiële klant gaat reageren en misschien is je pitch ook nog niet perfect.

Maar al doende leert men en om die eerste opdracht binnen te halen moet je klanten leren overtuigen om met jou samen te werken.

Maak er desnoods een spelletje van of maak er een doelstelling van. Bijvoorbeeld: ik pitch elke dag één keer mijn verhaal tegen een potentiële klant.

Op deze manier is het een kwestie van tijd voordat jij je eerste opdracht binnenhaalt.

Freelance opdrachten binnenhalen. Hoe doe je dat?

Een goed begin is het halve werk. Maar niemand kan leven van 1 freelance opdracht. De vraag is dan: hoe haal je met regelmaat freelance opdrachten binnen?

In het begin van jouw freelance carrière zal je zelf proactief op zoek moeten gaan naar freelance opdrachten. Niemand weet immers nog van je bestaan.

Maar freelancers die reeds met regelmaat freelance opdrachten binnenhalen hebben werk gemaakt van hun personal branding. Zij zetten zichzelf in de kijker.

Freelancer die met regelmaat freelance opdrachten binnenhalen worden gekenmerkt door een aantal noodzakelijk eigenschappen.

Freelancers die bovenstaande eigenschappen omarmen zorgen er uiteindelijk voor dat zij als expert worden aanzien binnen hun niche.

In andere woorden, de freelance opdrachten komen naar hun toe in plaats van andersom.

Maar goed, dit is iets voor meer ervaren freelancers of voor zij die tijd, geld en andere middelen hebben vrijgemaakt om te werken aan hun personal branding.

Als startende freelancer beschik je over te weinig tijd en heb je misschien (nog) geen geld om te investeren in een winstgevende website met een goed portfolio.

Portfolio maken (LodiPlanting.com)

Focus als startende freelancer op het binnenhalen van die eerste opdracht zonder jezelf hierbij te verloochenen en maak tijd vrij voor content marketing activiteiten.

1 opdracht leidt tot referral opdrachten

Wanneer je als freelancer eenmaal freelance opdrachten binnenhaalt, dan is het de kunst om ook referral opdrachten binnen te halen.

Hoe krijg je als freelancer (referral) opdrachten-

 • Vraag elke klant bij oplevering om feedback.
  Bijvoorbeeld via een e-mail waarbij je de klant nogmaals bedankt voor de fijne samenwerking. Je kunt hem/haar ook wijzen op een referral fee.
 • Help mensen oprecht en onbaatzuchtig verder.
  Bijvoorbeeld via een koffieklets. Dit is een geweldige manier om anderen te vertellen wat je doet, waarom je het doet en waar je naar op zoek bent.
 • Kies die netwerkevenementen uit waar jij je thuis voelt.
  Bijvoorbeeld een Open Coffee waar je op een zeer laagdrempelige manier kunt netwerken. Dit is een perfecte manier om je pitch te oefenen.
 • Doe regelmatig een follow-up
  Bijvoorbeeld door na 1 maand / 3 maanden / 6 maanden de klant op te bellen en te vragen hoe het gaat. Vaak leidt dit tot een upsell.

Hoe haal jij freelance opdrachten binnen? Hoe overtuig jij potentiële klanten om met jou samen te werken?

Al je andere vragen of opmerkingen zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.