De ultieme lijst met online tools voor freelancers.(www.LodiPlanting.com)

Er bestaan zeer veel online tools voor freelancers. In dit artikel deel ik mijn ervaring met de online tools die ik als freelancer gebruik.

Door het bos de bomen niet meer zien

Ik begrijp dat freelancers het bos door de bomen niet meer zien als het op online tools aankomt. Er bestaan anno 2016 zoveel hulpmiddelen dat het overzicht kwijt is.

Google maar eens op “online tools voor freelancers”. Je merkt dan dat de lijst oneindig is. Binnen 0,28 seconden zijn er 12.400.000 resultaten.

Ook als je om input vraagt dan is de lijst met tips, tools en hulpmiddelen oneindig. Waarvoor dank!

Door het bos de bomen niet meer zien (LodiPlanting.com)

Hoe weet je nu welke (online) tools je wel of niet moet gebruiken? Het woord moeten is hier natuurlijk ongepast. Je kiest natuurlijk zelf welke tools je wilt gebruiken.

Vaak hangt dit af van jouw expertise als freelancer. Zo zullen webdesigners andere tools gebruiken dan life coach. Toch zijn er een aantal online tools die universeel zijn.

De ultieme lijst met online tools voor freelancers

Als Freelance Digital Nomad probeer ik en mijn vaste kosten te beperken. Ik ben immers geen fan van langlopende wurgcontracten.

Veel van de tools die ik gebruik zijn dus meestal gratis, maar niet allemaal. Ik betaal enkel voor die online tools die hun meerwaarde hebben bewezen.

Hieronder vind je de ultieme lijst met online tools voor freelancers, Digital Nomads, ondernemers en iedereen die ook online (samen)werkt.

Let op: dit zijn enkel de (online) tools die ik zelf gebruik.

1. Je website

Het is wellicht banaal en stom, maar voor iedereen die online werkt is je website je belangrijkste hulpmiddel. Freelancers zonder website bestaan niet.

Een website is veel meer dan een digitaal visitekaartje. Een website heeft ontzettend veel potentieel en het is de moeite waard om hier tijd en/of geld in te investeren.

Daarom schreef ik de handleiding: een gratis website maken. Zo kun je zonder technische kennis in 1 uur je eigen website maken.

Gratis website maken (LodiPlanting.com)

Heb je de handleiding nog niet gedownload? Doe dit vandaag nog!

2. Todoist

Todoist is mijn takenlijst voor professionele als persoonlijke taken. Todoist zorgt er voor dat ik elke dag perfect weet wat ik moet doen.

Online Tool Todoist (LodiPlanting.com)

Het fantastische aan deze tool is dat het zowel online als offline werkt. Meer nog het synchroniseert tussen alle apparaten waarop je Todoist installeert (IOS/Android).

Zoals een goede takenlijst omvat kun je projecten aanmaken, labels toekennen en herinneringen inschakelen.

Zelf gebruik ik Todoist ook als project management tool. Zo weet iedereen met wie ik samenwerk wat er moet gebeuren en kunnen klanten ook meekijken.

Voor de meer geavanceerde functies betaal je 28 EUR per jaar, maar zelfs met de gratis versie kun je meteen aan de slag.

In deze categorie zijn er heel veel alternatieven: Asana, Trello, Wunderlist, enzovoort. Elk alternatief heeft zijn voor- en nadelen.

Zelf ben ik zeer tevreden over Todoist. Eens te meer omdat Todoist ‘communiceert’ met vele andere online tools die ik gebruik zoals IFTTT en Toggl.

Link voor meer informatie.

3. Franz

Franz is de meest recente online tool die ik automatisch laat opstarten wanneer ik mijn laptop aanzet.

Franz is een gratis applicatie waarmee je al je chatprogramma’s in één venster kunt samenvoegen. Ideaal voor mensen die nu telkens al chatprogramma’s apart openen.

Online tool Meet Franz (LodiPlanting.com)

Zo ondersteunt Franz onder andere Whatsapp, Facebook Messenger, Telegram, Skype en zelfs Slack (zie punt 6).

Na een eenvoudige koppeling kun je meteen aan de slag met chatten. Gelukkig voor je productiviteit kun je de notificaties op stil of zelfs helemaal uitzetten.

Link voor meer informatie.

4. Dropbox & Google Drive

Dropbox en Google Drive zijn tools die jouw documenten in de ‘cloud’ opslaan.

Dit betekent dat je altijd en overal (met een internet/wifi verbinding) aan je documenten kunt hetzij je via je eigen computer hetzij via het internet.

Wanneer je Dropbox installeert creëer je een map op jouw eigen computer. Alle documenten die je hierin zet komen dan in de ‘cloud’ te staan.

Hetzelfde geldt voor Google Drive.

Online Tool Google Drive (LodiPlanting.com)

Google Drive is mijn online harde schijf. Ik betaal voor 100 GB online opslag en alles wat ik doe wordt automatisch in Google Drive opgeslagen en gesynchroniseerd.

Zo weet ik zeker dat ik mijn belangrijke documenten niet kwijtraak moest ik mijn laptop om welke reden dan ook kwijtraken.

Het fijne aan Dropbox en Google Drive is dat je mappen kunt delen met specifieke mensen wie jij toegang geeft.

Zo kun je samen werken aan allerlei documenten of deze delen bijvoorbeeld met je VA, je business partner of andere mensen met wie jij samenwerkt.

Heb je nog geen Dropbox account? Maak dan via deze link je gratis account aan.

5. Skype, FaceTime en Google HangOut

Skype en alle varianten zijn ideale tools om te communiceren via video. Bijvoorbeeld met het thuisfront als ik lang en ver van huis ben.

Behalve het thuisfront ben ik ook regelmatig in contact met mijn business partner, met klanten, met de freelancers met wie ik samenwerk en ook mijn VA’s.

En natuurlijk mogen mijn koffieklets momenten hier niet ontbreken. Als ik niet in België of Nederland ben dan gebeuren deze meestal virtueel.

[x_prompt type=”left” title=”Boek je koffieklets” message=”Let wel: het aantal plaatsen is wel beperkt. Ik bekijk alle aanvragen en reageer persoonlijk binnen 24u op je aanvraag.” button_text=”Ja, ik wil koffiekletsen!” button_icon=”coffee” href=”https://lodiplanting.com/koffiekletsen” target=”blank”]

Deze tools zijn fantastische manieren om op een goedkope of zelfs gratis manier te communiceren met elkaar.

Naast deze klassieke tools gebruik ik ook nog een ander hulpmiddel. Ik heb gemerkt dat klanten het soms lastig vinden om naar een mobiel telefoonnummer te bellen.

Dankzij een speciaal opgezette telefooncentrale kunnen klanten naar een vaste lijn bellen. Deze lijn wordt vervolgens doorgeschakeld naar mijn mobiele telefoon.

Zo kan ik telefoongesprekken ontvangen over de hele wereld van mensen die naar mijn vaste lijn bellen zonder dat ik hier torenhoge kosten heb.

Moest ik niet opnemen dan is er een voicemail systeem ingeschakeld en kan ik de gemiste oproep zo snel mogelijk beantwoorden op een beter tijdsstip.

We bieden deze opportuniteit nog niet commercieel aan, maar als je interesse hebt dan leggen we je alles in detail uit.

6. Slack

Slack is een gratis chat- en communicatietool.

Online tool Slack (LodiPlanting.com)

Via Slack kun je via geschreven berichten communiceren met elkaar. Het aangename aan deze tool is dat het alle berichten bijhoudt. Zo kun je hele dialogen nalezen.

Daarnaast kun je ook mensen toevoegen en verwijderen aan conversaties, simpele documenten met elkaar delen en speciale kanalen/groepen aanmaken.

Slack is dus ideaal om met jouw teamleden, business partners of andere mensen snel te kunnen communiceren.

Link voor meer informatie.

7. Toggl

In het kader van productief zijn helpt chatten natuurlijk niet. Al is het belangrijk dat je regelmatig communiceert met alle partijen met wie je samenwerkt.

Om mijn persoonlijke effectiviteit en dus productiviteit te boosten werk ik via de Pomodoro techniek. De online tool die me hierbij helpt is Toggl.

Online tool Buffer (LodiPlanting.com)

Het gave aan Toggl is dat het communiceert met mijn takenlijst op Todoist.

Ik probeer al mijn taken zo in te plannen dat deze maximaal 25 minuten duurt. Met Toggl kan ik ook precies meten hoe lang ik uiteindelijk aan een taak heb gewerkt.

Voordat ik begin druk ik op “start timer” en na 25 minuten hoor ik een geluid. Als ik nog niet klaar ben, dan neem ik 5 minuten pauze en anders kies ik de volgende taak uit.

Link voor meer informatie.

Een leuk extraatjes, dat overigens niets met Toggle te maken heeft, maar wel met het vergroten van je productiviteit is de Chrome extensie Go Fucking Work.

Online Tool Go Fucking Work (LodiPlanting.com)

8. MailChimp

MailChimp is een zeer belangrijke tool voor me. Dankzij MailChimp kan ik onder andere rechtstreek communiceren met mijn doelgroep.

Online tool MailChimp (LodiPlanting.com)

In heb ik al eens uitgelegd hoe ik mijn MailChimp heb georganiseerd. Ik gebruik hiervoor een betalende versie van MailChimp.

Link voor meer informatie.

9. Buffer

Buffer gebruik ik voor het verspreiden interessante content via mijn sociale media kanalen: LinkedIn, Facebook, Google+ en Twitter.

Online tool Buffer (LodiPlanting.com)

Buffer kun je zo instellen dat het op de door jouw gekozen tijdstippen content deelt. Elk nieuw artikel wat je toevoegt wordt automatisch toegevoegd aan je lijst.

Hoe ik mijn sociale media beheer (los van de handmatige updates) lees je in dit artikel. Ik gebruik overigens een betalend account op Buffer.

Link voor meer informatie.

10. IFTTT

IFTTT is de laatste online tool die ik wil toelichten. IFTTT staat voor If This Then That en helpt je bij het automatiseren van activiteiten die je online doet.

In IFTTT maak je recepten aan (of je kopieert bestaande recepten). Een recept is een specifieke taak. Een taak tussen twee online programma’s.

Online tool IFTTT (LodiPlanting.com)

De meest gekke combinaties zijn hier mogelijk. Het enige wat je moet doen om de recepten te laten werken is de programma’s koppelen.

Bekijk dit zeker omdat je het enorm veel tijd kan besparen. Zeker wanneer je vaak dezelfde handeling uitvoert.

Link voor meer informatie.

Welke online tool ontbreekt op de lijst?

Natuurlijk zijn er nog veel meer online tools die ik vrijwel dagelijks gebruik. Maar mijn inziens zijn de opgesomde tools de meest belangrijke en universele.

Welke tool behoort tot jouw favorieten? Ontbreekt er een online tool in het overzicht? Laat het me weten in de comments!

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.