Hoe vergroot je jouw persoonlijke effectiviteit(www.LodiPlanting.com)

Je persoonlijke effectiviteit vergroten is noodzakelijk als freelancer zijnde. In dit artikel leg ik uit hoe jij jouw persoonlijke effectiviteit kunt vergroten.

Persoonlijke effectiviteit voor freelancers

Efficiëntie is de mate van gebruik van middelen (proces) om een bepaald doel te bereiken. Terwijl effectiviteit juist iets zegt over de uitkomst van het proces.

Freelancers die hun processen dus goed hebben afgestemd zullen betere resultaten halen. Beter resultaten kunnen voor elke freelancer iets anders betekenen.

Maar welke freelancer wil geen betere resultaten halen?

Persoonlijke effectiviteit zie ik als een combinatie van beide begrippen. Het vertelt mijn inziens ook iets over de relatie tussen werk en tijd.

Dat maakt dat persoonlijke effectiviteit een interessant begrip is voor freelancers.

Vaak hebben freelancers een haat-liefde verhouding met persoonlijke effectiviteit. Dit komt doordat veel freelancers moeite hebben met hun balans.

De balans tussen werk en privé. Deze balans is erg klein als freelancer zijnde. Je bent immers aangewezen op jezelf. Dit terwijl je meerdere rollen moet vervullen.

Work Hard Play Hard versus Work Smart Live Smarter

Hoe ga je als freelancers met jouw (beschikbare) tijd om?

Work Hard Play Hard wordt vaak aangegrepen als een ideale balans, maar ik twijfel of dit een goede duurzame oplossing is.

Work Hard Play Hard (www.lodiplanting.com)

Freelancers die deze levensstijl ambiëren zien hun leven als een rush. Zij leven om gezien te worden. Het gevolg is de opkomst van begrippen als burn- en bore-out.

Hier wordt uiteindelijk niemand echt gelukkig van. De oplossing of het leven dat veel interessanter is, is work smart live smarter.

In feite is work smart live smarter een gedachtengoed waarbij je slimmer probeert te werken in plaats van harder (= je persoonlijke effectiviteit vergroten).

Essenties, keuzes en prioriteiten

Om slimmer te werken en te leven moeten freelancers nadenken over de essentie, moeten ze keuzes maken en moeten ze hun prioriteiten bepalen.

Deze begrippen lijken op het eerste zicht hetzelfde, maar ik denk dat er telkens een andere nuance ligt.

1. Werk aan de essentiële dingen

Als je jouw effectiviteit en efficiëntie wilt vergroten, dan moet je jezelf limiteren om enkel te werken aan de essentiële dingen.

Veel dingen doen is immers iets anders dan veel werk gedaan krijgen. Dus hoe kom je achter de dingen die essentieel voor je zijn?

Het moeilijke aan deze vraag is hem beantwoorden. Eens te meer omdat datgene wat ik essentieel vind misschien minder van toepassing is voor of op jou.

Dit gezegd zijnde, denk ik wel dat je pas aan de essentiële zaken voor je business kunt werken als je weet waarom je de dingen doet die je doet.

Freelancers hebben schijt aan normen en waarden! (LodiPlanting.com)

In dit kader denk ik dat freelancer hun normen en waarden moeten achterhalen en misschien ligt hier wel het antwoord.

Jouw normen en waarden bepalen wat essentieel is. Indirect helpen ze je ook bij het maken van de juiste keuzes. De tweede mogelijkheid.

2. Maak de juiste keuzes

Werken aan de essentiële dingen heeft ook te maken met het maken van de juiste keuzes. Maar ook dit blijkt niet zo eenvoudig in de praktijk.

Keuzes zijn namelijk individueel, hebben vaak een win-verlies karakter en kennen vaak een verschil tussen het hart en het hoofd.

Batman of Superman- Hoe maak je keuzes als freelancer- (www.LodiPlanting.com)

Om je als freelancers te helpen bij het maken van keuzes, kun je beroep doen op de kwadranten van Covey of kun je bij elke beslissing minstens 5 keer doorvragen.

Ook kun je gebruik maken van de reverse engineering methodiek. Dezelfde techniek als bij het bepalen van je uurtarief.

3. Kies de juiste prioriteiten

Een derde en laatste mogelijkheid bij het vergroten van je persoonlijke effectiviteit is het kiezen van de juiste prioriteiten.

Het werken aan de belangrijkste prioriteiten ligt wederom in het verlengde van het werken aan de essentiële dingen en het maken van de juiste keuzes.

Een manier om achter jouw belangrijkste prioriteiten te komen is door het stellen van de juiste vraag: moet ik dit nu doen?

De truc bestaat er uit dat je jezelf deze vraag vijf keer stelt en daarbij de klemtoon steeds op een ander woord legt.

Ik interpreteer de uitleg van carrièretijger.nl.

 • Moet ik dit nu doen? Moet er ets gebeuren of gedaan worden? Als er niets moet gebeuren, dan kun je het langs je neer leggen.
 • Moet ik dit nu doen? Ben jij de beste persoon om dit te doen? Als jij niet de juiste persoon bent, wat zijn dan alternatieven?
 • Moet ik dit nu doen? Is er misschien een andere, meer efficiënte oplossing?
 • Moet ik dit nu doen? Is de taak dringend en belangrijk? Denk hierbij ook aan de kwadranten van Stephen Covey.
 • Moet ik dit nu doen? Hiermee bepaal je de urgentie van de taak. Is het echt nodig dat het gedaan wordt?

Hoe vergroot je jouw persoonlijke effectiviteit?

Wanneer je weet wat essentieel en prioritair voor je is, dan kun je je beginnen te focussen op die dingen die echt belangrijk voor je zijn.

1. Stel SMART doelen op

Er is al veel gezegd en geschreven over het stellen van (SMART) doelen.

Hier wil ik dus niet te lang bij stilstaan. Behalve dat het stellen van doelen erg belangrijk is. Ook voor freelancers.

Hoe stel je doelen als een freelancer- (LodiPlanting.com)

Freelancers die hun doelen bepalen op basis van datgene wat echt belangrijk voor hun is, zullen meer succesvol zijn/worden dan zij dit niet doen.

2. Focus telkens op 1 ding en maximaal 3 projecten

Werken aan de essentiële en prioritaire doelen betekent hoogstwaarschijnlijk dat je nieuwe gewoonten moet aanleren.

In alle andere gevallen zou je reeds efficiënt en effectief aan je doelen werken.

Een manier om nieuwe gewoonten aan te leren is door anderen over je gewenste gewoonte te vertellen. Het liefst zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd.

Op deze manier kunnen zij je verantwoordelijk houden voor het wel of niet aanleren van je gewoonte. Liefst met één tegelijk.

Dit is één van de redenen waarom ik fan ben van Masterminds.

Freelancen en Masterminds (www.lodiplanting.com)

Net zoals je op één nieuwe gewoonte per keer moet focussen, kun je maximaal aan 3 projecten per keer werken.

Anders verlies je scherpte, effectiviteit en efficiëntie. Iets wat we net proberen te voorkomen.

Pas als één van je projecten is afgerond kun je starten met een nieuw project.

3. Gebruik de Pomodoro techniek

Een van die nieuwe gewoontes die je kunt aanleren, zou het werken via de Pomodoro techniek kunnen zijn. Deze techniek is gebaseerd op vier principes:

 • Werk met tijd, niet tegen de tijd: ervaar tijd niet als je vijand.
 • Elimineer overwerken: neem regelmatig korte pauzes.
 • Voorkom afleidingen: zet je gsm uit en blokkeer bepaalde websites.
 • Creëer een betere work/life balans: geniet van je vrije tijd.

Dankzij deze techniek kun je op een productieve manier (al werkt dit niet voor iedereen) je taken schrappen en werken aan je doelen.

4. Organiseer je processen

Een andere manier om je persoonlijke effectiviteit te vergroten is door het opzetten van je processen. Dit ligt natuurlijk in het verlengde van de definitie.

Het automatiseren van processen. Het hoe, wat en waarom voor freelancers. (www.LodiPlanting.com)

Door het automatiseren van je processen genereer je meer omzet, houdt je meer tijd over en kun je meer toegevoegde waarde bieden. Dit doe je door:

 • Je huidige processen in kaart te brengen.
 • Te bepalen welke processen je kunt automatiseren.
 • Het proces volledig uit te werken en te testen.
5. Besteed werk uit

Enkel werken aan de zaken die essentieel zijn houdt ook in dat je oplossingen kunt gaan zoeken voor de niet-essentiële zaken.

Zo kun je de minder belangrijke zaken of de dingen waar je minder goed in bent uitbesteden aan iemand die daar expert in is.

Bijvoorbeeld aan een VA of elke andere freelancer.

Virtuele Assistenten -een handleiding om met VAS samen te werken (LodiPlanting.com)

Zelf besteed ik al redelijk werk veel uit. Maar ik geef toe dat ik nog veel meer werk zou kunnen uitbesteden. Bijvoorbeeld in ons gedocumenteerd onboardingsproces.

Dit maakt de stap naar meer werk uitbesteden een stuk eenvoudiger.

De andere persoon in kwestie hoeft op deze manier slechts de instructies te volgen.

Dit verkleint de tijd die het normaal kost om iets nieuws te leren of nieuws op te pakken. Maar dit hoeft niet ten kosten te gaan van eventuele creatieve input.

Kijk maar onszelf. Wij hanteren een standaardproces en leveren toch allemaal unieke websites op. Websites die voldoen aan de wensen en vooral noden van de klant.

[x_prompt type=”left” title=”Wil je een winstgevende website?” message=”Overtuig klanten via jouw website om met jou samen te werken. Laat de website het werk voor jou doen. Dat wil je toch ook?” button_text=”Verkoop jezelf via jouw website” button_icon=”wordpress” href=”https://lodiplanting.com/websites” target=”blank”]

Werken aan in plaats van in je business

Als je deze tactieken hebt gebruikt om je persoonlijke effectiviteit te vergroten, dan werk je alleen aan datgene wat bijdraagt aan je business.

Zo houd je normaal gezien meer tijd over om te besteden aan (andere) leuke dingen.

Vergeet echter niet om ook tijd te voorzien om te werken aan je business in plaats van werken in je business.

Dit is een levensbelangrijk onderscheidt voor freelancers.

Hoe vergroot jij jouw persoonlijke effectiviteit? Op welke manier werk jij aan in plaats van in je business?

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.