Een boek of e-boek schrijven staat op veel freelancers hun bucket list. Het publiceren van een (e)-boek betekent (in)direct meer omzet. Maar hoe doe je dat zo’n e-boek schrijven?
Waarom wil je een e-boek schrijven?
Het schrijven van een e-boek kent een aantal stappen. Maar zoals elk idee, project of actie moet je eerst weten waarom je iets doet.
Volgens Esther Jacobs, ik volgde haar workshop “schrijf een e-boek” op de cruise naar Brazilië, zijn er drie redenen om een e-boek te schrijven:
- Schrijven om geld te verdienen (is niet de beste motivatie).
- Schrijven voor het delen van een boodschap (digitaal en gratis weggeven).
- Schrijven om als expert te worden aanzien (zelfs als je het niet verkoopt).
Elke reden is natuurlijk een geldige reden.
Zelf heb ik tot op heden een viertal e-boeken geschreven.
- Doe elke dag datgene wat je het liefste doet en verdien daar geld mee.
- Virtuele Assistenten. Een handleiding om met VA’s samen te werken.
- Hoe organiseer je een goede Mastermind?
- Maak je eigen website in 1 uur zonder technische kennis.
Elk e-boek heeft als doel om kennis te delen. Maar indirect heeft het delen van kennis ook invloed op je expert status en op het verdienen van geld.
Let wel: elk e-boek kun je gratis downloaden. Ik bied mijn e-boeken dus niet te koop aan en in die zin maken zij niet rechtstreeks onderdeel uit van mijn route naar 10k.
Om nog meer kennis te kunnen delen vraag ik je e-mailadres. Zo kan ik je wekelijkse updates opsturen die jou een betere freelancer maken.
Afhankelijk van welk e-boek je interesse heeft, krijg je in het begin ook automatisch andere e-mails opgestuurd. Zo probeer ik je echt aan te spreken op je interesse.
Als je weet waarom je een e-boek wilt schrijven, dan neem ik aan dat je ook een onderwerp in gedachten hebt.
De kans is groot dat je een e-boek wilt schrijven over een onderwerp dat in lijn ligt met jouw expertise (of interesse) als freelancer.
Als freelancer weet je immers veel over jouw onderwerp en dat helpt bij het vergroten van je expertise, helpt bij het delen van je kennis en in zekere zin dus ook je omzet.
Start met de laatste pagina van je e-boek
Maar goed, terug naar het schrijven van een e-boek.
Je start met de laatste pagina van je e-boek.
De laatste pagina bevat namelijk de belofte van je e-boek en dit is daarom de meest belangrijke pagina van heel het e-boek.
Iedereen die een boek wil kopen, leest altijd eerst de laatste pagina (back-cover). Deze pagina bepaalt dus of een (e)-boek al dan niet wordt aangekocht.
Behalve de belofte bevat de laatste pagina ook informatie over jou. De richtlijn is om 250 woorden te gebruiken voor de back-cover.
Bepaal de titel en subtitel van je boek
Bepaal vervolgens je titel en een subtitel.
Hierin kun je mensen meteen een idee geven waar het boek over gaat. Zeker in combinatie met de (back)cover is dit waardevolle informatie.
Net zoals een titel van een blog moet de titel van een e-boek uitnodigend zijn. De titel moet de interesse opwekken om het e-boek te willen lezen.
De subtitel vertelt vaak in iets meer detail waar het e-boek over gaat. Of het maakt een belofte naar de lezer toe.
Als je begint met de laatste pagina en je hebt de (sub)titel van je e-boek gekozen, dan kun je in feite al beginnen met het “verkopen” van je e-boek.
Ja, je leest het goed. Zonder ook maar één letter van het eigenlijke e-boek te hebben geschreven kun je het al “verkopen”.
Verkopen betekent in deze niet letterlijk verkopen. Tenzij je het e-boek schrijft om te verkopen. In alle andere gevallen wordt hier het peilen naar interesse bedoelt.
In theorie heet dit een idee bootstrappen en deze manier van werken is ideaal om elk idee (niet alleen boeken) te testen.
Het enige wat je moet doen is een landingspagina aan je website toevoegen en ervoor zorgen dat mensen op die pagina terecht komen.
Bijvoorbeeld door het inzetten van sociale media of het schrijven van artikelen met een link naar de specifieke pagina (als ik mijn cursus zou willen aanprijzen).
Op de landingspagina geef je de bezoeker vervolgens de mogelijkheid om zich op voorhand in te tekenen bijvoorbeeld door het achterlaten van een e-mailadres.
Door het schrijven van de achterflap in combinatie met de titel kun je je dus indekken voor alle kosten die je hebt gemaakt of gaat maken bij het schrijven van het e-boek.
Maak voldoende notities tijdens je onderzoek
Bij het onderzoeken van je onderwerp is het belangrijk om voldoende notities te maken. Deze notities gaan je namelijk helpen bij het schrijven van je e-boek.
Dankzij de notities kun je de grote brok tekst onderverdelen in meerdere alinea’s of kleinere hoofdstukken. In feite kun je zo de inhoudsopgave opmaken.
Dit helpt je om het hele e-boek te schrijven.
Eens te meer omdat het je helpt om jouw gevoelens met betrekking tot het onderwerp ook beter uiten. Of om de noodzakelijke helikopterview te hebben.
Kortom het maken van voldoende notities helpt je beter te reflecteren op het proces van het schrijven. Waardoor je alles in één keer of elke dag een stukje kunt schrijven.
Het schrijven van je e-boek
Aan de hand van notities, je laatste pagina en de gekozen toon, kun je beginnen met het schrijven van je eigenlijke e-boek.
Hoe je dit exact doet hangt af van een heleboel (persoonlijke) factoren af. Ga dus op zoek naar een manier van schrijven die voor jou bevalt.
Bij het schrijven van je e-boek is het belangrijk om de lezer meteen in het eerste hoofdstuk te overtuigen.
Dit doe je in eerste plaats door actief te schrijven, korte bondige alinea’s te gebruiken, ondersteunende tussentitels te plaatsen, een goede regelafstand te gebruiken, de achtergrond wit te houden en je tekst zwart te maken, maar ook door je verhaal niet chronologisch te laten beginnen.
Heb je geen vlotte pen? Overweeg dan om een freelance ghostwriter of copywriter in te schakelen voor het schrijven van jouw e-boek.
Zo kun jij je focussen op de promotie van je e-boek.
De promotie van je e-boek
Een e-boek schrijf je niet om hem in een digitale boekenkast te laten verdwijnen.
Je wil dat geïnteresseerden jouw e-boek lezen en dat betekent dat je jouw e-boek gaat moeten promoten.
Het promoten van een e-boek is niet veel anders dan jezelf verkopen.
In eerste plaats moet je weten wie (welke doelgroep) interesse zou kunnen hebben in jouw onderwerp. Ik ga er van uit dat je dit op voorhand weet.
Het zou immers doodzonde zijn om tijd te stoppen in het schrijven van een e-boek als niemand hier op zit te wachten.
Als je weet wie je wilt bereiken, dan kun je ook achterhalen waar deze doelgroep zich bevindt. Zo vind je veel freelancers terug op LinkedIn of andere gespecialiseerde fora.
Dat is de tweede stap.
De derde stap is vervolgens rechtstreeks met je doelgroep communiceren. Het liefst in een taal waardoor zij zich aangesproken voelen.
Het heeft weinig zin om elitaire woordenschat te gebruiken als je doelgroep bestaat uit mensen zonder diploma.
Daarnaast moet je kunnen uitleggen wat de toegevoegde waarde (het bestaansrecht) is van jouw e-boek. Waarom moet men jouw e-boek kopen?
Als je dit niet kunt uitleggen, dan ga je jouw e-boek niet kunnen verkopen.
Dit gezegd zijn moet de promotie van je e-boek op voorhand gebeuren.
Wanneer je de stappen hebt gevolgd, dan heb je naar de interesse gepeild of zelfs al een aantal exemplaren verkocht via de aangemaakte landingspagina.
Maar je kunt evengoed ook al een Facebookpagina of LinkedIngroep aanmaken als het onderwerp van je e-boek zich daartoe leent.
Via deze wegen kun je op voorhand communiceren met je doelgroep. Bijvoorbeeld door hen regelmatig vragen te stellen.
Dit zijn je fans, je ambassadeurs en je potentiële kopers, omdat je een band met je publiek hebt opgebouwd.
Ongeacht het kanaal dat je inzet om je e-boek te promoten, is het belangrijk om altijd jezelf te zijn. Dit is je beste troef.
Deel daarom ook slechte ervaringen of persoonlijke verhalen die minder rooskleurig zijn. Zo identificeer je je met jouw publiek.
Het resultaat en de manier waarop je het opgelost is de toegevoegde waarde voor je publiek. Mensen willen onderdeel zijn van de weg die je aflegt.
Laatste tips bij het schrijven van een e-boek
Tot slot nog een aantal tips en losse opmerkingen bij het schrijven van een e-boek.
- Een e-boek schrijven doe je eenvoudig in Microsoft Word of lees deze gids als je liever met PowerPoint werkt.
- In Microsoft Word kun je bestanden opslaan als PDF.
- Een PDF kun je via een tool zoals ZamZar omzetten naar EPUB.
- EPUB is een veel gebruikt Nederlands formaat voor digitale boeken.
- Maar PDF wordt door alle e-readers ondersteund.
- Vergeet geen aantrekkelijke voorpagina (cover) te maken.
- Gebruik plaatjes in je e-boek die de tekst ondersteunen.
- Stop regelmatig met het schrijven. Dit ordent je gedachten.
- Laat je e-boek nalezen door familie, vrienden en andere experts.
Waar moet mijn volgende e-boek over gaan?
Dit gezegd zijnde is de kans groot dat ik een vijfde e-boek ga schrijven.
De idee is zelfs om dit e-boek op de NomadCruise (2) te gaan schrijven. Op 28/5 reis ik namelijk weer terug naar Europa middels een educatief schoolreisje.
Ook op de terugweg worden er weer workshops en een conferentie georganiseerd waaronder ‘Hoe schrijf ik een e-boek in 2 dagen’.
Dit is een zeer uitnodigende titel voor een workshop als je het mij vraagt.
Ik ben in elk geval al enthousiast.
Ik hoop dus dat ik na de cruise dit artikel kan aanvullen met nieuwe tips. Meer nog, ik hoop dat ik na de cruise een nieuw e-boek kan aankondigen.
Maar ik heb nog geen onderwerp. Dus daarom mijn vraag aan jou: waar moet mijn volgende e-boek over gaan?
PS. Op de cruise zal ik zelf ook voor de eerste keer mijn workshop “F*ck, I am a freelancer” geven waarin ik het framework voor 10k (EUR) per maand deel.
[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]
[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!