5 dingen die ik heb geleerd in 3 jaar freelancen (LodiPlanting.com)

De afgelopen drie jaar heb ik veel geleerd. Dingen over mezelf, maar ook over freelancen. In dit artikel deel ik de 5 meest opmerkelijke zaken.

De 5 opmerkelijke dingen die ik als freelancer heb geleerd

Dit zijn mijn 5 belangrijkste leerpunten van de afgelopen drie jaar:

  1. Iedereen kan freelancen. Je kunt met elk talent geld verdienen.
  2. Niets verloop zoals gepland. Freelancen is een kwestie van durven springen.
  3. Tijd is het meest kostbare bezit. Tijd inruilen voor geld is goed begin.
  4. Durf beslissingen te nemen. Het is OK om van ‘richting’ te veranderen.
  5. Freelancen draait om geld. Iedereen heeft rekening te betalen.

Het is tijd om deze zaken te benoemen in mijn meest persoonlijke blog tot nu toe.

1. Iedereen kan freelancen

Ik geloof dat iedereen kan freelancen.
Het maakt niet uit wat je talent is. Als je echt wilt freelancen, dan vind je ook een manier waarop jezelf van een inkomen kunt voorzien.

In die zin kun je met elk talent geld verdienen.

Kijk maar naar mij!

Ik heb het designtalent van een blinde olifant, kan geen lijn code schrijven en ik ben alles behalve fotogeniek.

Iedereen kan freelancen (LodiPlanting.com)

Het enige wat ik echt goed kan is met mensen praten, koffie drinken en sinds kort ook e-mails versturen. Hoe kun je daar in hemelsnaam geld mee verdienen?

Het verhaal is nog straffer (lees ook zeker dit verhaal voor meer achtergrondinfo).

Het is dankzij deze skills dat ik mijn ideale levensstijl kan beleven en geld verdien met datgene wat ik het liefste doe. Al de rest besteed ik uit.

“Als Digital Nomad heb ik mijn ultieme vorm van vrijheid gecreëerd. Mijn business is 100% online en ik ben op weg om 10k per maand te verdienen.” – Lodi Planting

Maar dit is niet altijd zo geweest.

2. Niets verloopt zoals gepland

Iets wat weinig mensen weten is, dat ik als freelancer ben begonnen, omdat ik een succesvolle HR website had/heb.

Zelfstandige in bijberoep of voltijds ondernemen- (LodiPlanting.com)

Dankzij deze site werd ik op conferenties uitgenodigd, kreeg ik mijn boeken gratis opgestuurd en werd ik regelmatig gevraagd om mijn expertise te delen.

Bij de volgende hulpvraag besloot ik de sprong in het diepe te maken. Ik startte mijn eigen bedrijf Employerbility en ik kon gaan freelancen.

Ik had de sprong gemaakt. Met mijn BTW-nummer in mijn rugzak ging ik de wondere wereld van HR veroveren. Niet wetende wat ik allemaal zou tegenkomen.

3. Tijd is het meest kostbare bezit

Dit veroveren verliep echter minder vlot als gedacht.

Ik had veel te weinig praktische bagage. Wie ben ik om tegen een ervaren manager te zeggen, dat hij zijn mensen (volgens de theorie) niet goed behandeld?

Veel belangrijker. Ik vond het niet leuk om tijd in te ruilen voor geld.

Als freelancer werkte ik veel meer dan 8 uur per dag.

Ik werd van 9 tot 5 betaalt om mijn theoretische expertise als HR consultant te delen, maar alle taken eigen aan freelancer zijn kreeg ik niet betaald.

Natuurlijk is het tof om je eigen geld te verdienen, maar het is minder tof als je geen tijd hebt om het geld uit te geven. Ik wilde niet langer tijd inruilen voor geld.

Daarnaast wilde ik ook niet langer op een kantoor zitten.

Moest ik dat wel willen, dan was ik beter werknemer gebleven. Als werknemer genoot ik immers van vaste uren en dito vergoeding.

De illusie van werkzekerheid. Zekerheid is een mindset.(www.LodiPlanting.com)

Geen onzekerheid op het einde van de maand of ik mijn huur wel kon betalen. Ik geef bij deze ook toe dat ik vaak met samengeknepen billen heb gezeten.

4. Durf beslissingen te nemen

Nu 700 artikelen later ben ik gestopt met het regelmatig publiceren van HR artikelen.

Dit was een radicale beslissing langs mijn kant. Vooral omdat ik erg veel te danken heb aan mijn HR website.

Toch is het één van mijn beste tot nu toe.

Eens te meer omdat ik me kan focussen op de dingen die ik enerzijds veel liever doe en anderzijds waar ik veel meer waarde toevoeg.

Wat is jouw toegevoegde waarde (LodiPlanting.com)

Het leven is immers te kort om dingen tegen je zin te doen. Er is altijd iemand die het beter kan en er is altijd iemand die het liever doet.

Dus doe je iets niet graag? Ga op zoek naar iemand die het wel graag doet. Ook al kost dit je geld. Het is de investering waard. Durf de beslissing te nemen.

Hoe neem jij beslissingen (www.lodiplanting.com)

Hetzelfde geldt voor de mensen met wie je samenwerkt.

In mijn prille freelance carrière heb ik al twee keer een business partner gehad. Twee keer met een niet zo’n leuke afloop.

Maar ik ben er van overtuigd dat deze beslissingen op lange termijn veel meer goed dan slecht doen. Het draait wederom om de mindset die je hebt.

Misschien moet je als freelancer ook helemaal niet op zoek gaan naar business partners? En kun je beter op zoek gaan naar mensen met wie je kunt samenwerken.

5. Freelancen draait om geld

Het nemen van je eigen beslissingen is een vorm van vrijheid. Dat is vaak de reden waarom mensen besluiten te gaan freelancen.

Freelancers hebben schijt aan normen en waarden! (LodiPlanting.com)

Maar hoe je het ook draait of keert: uiteindelijk wil elke freelancer geld verdienen met zijn of haar business. Zelfs de meest nobele persoon heeft rekeningen te betalen.

Dat is eigen aan de tijd waarin we leven. Alles draait om geld. Dit is niet goed of slecht. Het is wel een gegeven waar je rekening mee moet houden.

Hoe meer je verdient als freelancer, hoe meer nobele dingen je kunt doen. En zelfs als je geen nobele dingen wilt doen, wil je voldoende geld verdienen.

Ik ook. Mijn streven is om 10k per maand te verdienen. Dit is het bedrag dat mij in staat stelt om elke dag echt datgene te doen wat ik leuk vind.

Doe de workshop

Geen haar op mijn hoofd (pun intended) dat ik 10k per maand kan opdoen, maar met 10k in de maand kan ik ook zaken gaan teruggeven aan de maatschappij.

Wat dat precies is weet ik nog niet. In dat opzicht kijk ik op naar sociale ondernemers of mensen die hun grote WHY echt heel scherp hebben gesteld.

Of zoals ik het al eens eerder heb omschreven. Hoe duidelijker je stip op de horizon is, hoe vaker goede zaken je pad kruisen omdat je er bewust van bent.

Dus beste freelancers. Stop met dingen doen die je niet leuk vindt en focus je op de zaken die voor jou belangrijk zijn. Wat is jouw eerste stap?

[x_prompt type=”left” title=”Wil je ook 10k verdienen?” message=”Kom naar de workshop. In de workshop deel ik het 10k framework. Zo kun je ook voor het einde van het jaar 10k verdienen.” button_text=”Kom je ook?” button_icon=”money” href=” https://lodiplanting.com/workshop/” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.