Vaardigheden van een freelancer (LodiPlanting.com)

Overweeg je om freelancer te worden? Moet je dan voor een freelance carrière kiezen waar je de meeste kans op slagen hebt? Of ga je 100% voor jouw passie en talent? In dit artikel vind je het antwoord.

Veel freelancers kennen moeilijke tijden.

Dit komt doordat de economie sinds 2008 niet goed meer draait.

Dit komt ook doordat veel freelancers starten zonder concreet idee. Of dat zij niet goed weten wat ze moeten verwachten van een freelance carrière.

Time.com kwam met het oog op verwachtingen met een mooie infographic aanzetten.

Maar dit komt ook doordat veel freelancers gaan concurreren op prijs in plaats van kwaliteit. Wat altijd nefast is op lange termijn.

Waarom haal ik al deze redenen aan?

Als startende freelancer (die succesvol wil worden) heb je mijn inziens twee keuzes.

Ofwel kies je voor een carrière waar je de meeste kans van slagen hebt. Ofwel kies je voor een carrière waar jouw talent en passie het best tot zijn recht komt.

Afhankelijk van je keuze moet je specifieke beslissingen nemen. Maar ongeacht je keuze draait het altijd om jouw vaardigheden.

Vaardigheden_van_een_freelancer_lodiplantingcom

Een wit doek kan altijd nog een mooi schilderij worden.

Wat zijn veelgevraagde vaardigheden voor een freelancer?

Een manier om als (startende) freelancer te slagen is door te kijken naar de skills die op dit moment veel worden gevraagd.

Maar hoe kom je achter de meest of veelgevraagde vaardigheden voor een freelancer? Op Quora stelde iemand exact deze vraag.

De antwoorden die worden gegeven zijn fantastische en zeer gedetailleerd. Hieronder een opsomming van de tips die werden gegeven.

  1. Ga op zoek naar een database uitgegeven door de overheid.
  2. Onderzoek freelance job sites zoals Upwork, Elance of een lokaal alternatief.
  3. Gebruik Google Trends om een idee te krijgen hoe vaak er naar een specifiek vaardigheid, functie of rol wordt gezocht.

Er zijn natuurlijk nog andere manieren.

Denk bijvoorbeeld aan het starten van een discussie op LinkedIn in één van de groepen waar veel freelancers zitten. Of stuur een tweet uit met de hashtag #dtv.

Wat zijn deze vaardigheden waard?

Een andere manier is door je eigen onderzoek te doen via een enquête, een interview of iets dergelijks. Dit is een tijdrovende maar wel effectieve manier.

Indien je hiervoor kiest, dan zou ik er een marketing gerelateerd onderzoek van maken en er andere vragen aan toevoegen.

Wat_zijn_deze_vaardigheden_waard_lodiplantingcom

Vragen die aftoetsen of er nood is aan jouw (toekomstige) dienst of product. En zo ja, wie er specifiek nood aan heeft.

Vragen die toetsen wie je concurrenten zijn, wat zij aanbieden en hoe zij het communiceren.

Vragen die bepalen of jouw veelgevraagde vaardigheden ook iets waard zijn.

Dit laatste is wellicht te straf uitgedrukt.

De antwoorden op de vragen bieden je namelijk slechts een indicatie. Elke startende freelancer moet zijn of haar idee testen.

Zo weet je echt of er nood is aan jouw vaardigheden.

Wat zijn veelvoorkomende vaardigheden voor een freelancer?

Afhankelijk van je zoektocht zijn er specifieke carrières voor freelancers meer in trek dan anderen. Eens te meer omdat deze vaardigheden altijd nodig zijn.

Een voorbeeld van deze tijdloze vaardigheden zijn:

Maar let op: iets wat op dit moment veel voorkomt of veel wordt gevraagd biedt geen garantie op de toekomst. Voer dus regelmatig dezelfde zoekopdracht uit.

Locatie-onafhankelijke freelance carrières

Voor veel van de gevraagde skills maakt het niet uit of je fysiek aanwezig bent. Dit houdt in dat je als freelancer ook locatie-onafhankelijk kunt werken.

Maar hier hangen natuurlijk wel een aantal uitdagingen aan vast.

De grootste uitdaging (maar dit geldt voor alle freelancers) is het binnenhalen van die interessante en kwalitatieve opdracht.

Dit ervaar ik ook als één van de moeilijkste taken.

Ik ben immers meer weg dan thuis. Toch slaag ik er in om ongeveer 8 websites per maand te verkopen met dank aan referral technieken.

Vaardigheden versus talent: wat kies jij?

Met dit in je achterhoofd kun je nagaan of je kiest voor een carrière op basis van jouw kans op slagen of voor een carrière gebaseerd op jouw passie en talent.

Al denk ik dat deze begrippen vaak hand in hand gaan.

Als je één van de veelgevraagde of veelvoorkomende vaardigheden hebt, dan zit je gebeiteld. Je carrière heeft dan meer of sneller kans van slagen.

In sommige gevallen kun je zelfs locatie-onafhankelijk werken moest je dat willen.

Vaardigheden_versus_talent_lodiplantingcom

Maar. Er is altijd (een grote) maar.

Het hebben van een specifieke vaardigheid betekent niet noodzakelijk dat je datgene ook erg leuk vindt om te doen. En was de niet de reden dat je was gestart?

Freelancers die zonder passie zelfstandige worden houden het ondernemen niet vol en zij gaan uiteindelijk ten onder.

Zij krijgen dezelfde discussies met zichzelf toen zij nog werknemer waren. “Is dit wat ik echt wil?”. “Ga ik dit voor de rest van mijn leven doen?”.

Zij twijfelen. Aan alles. Dus ook hun eigen succes.

Wat zijn noodzakelijke vaardigheden van een freelancer?

Dit gezegd zijnde denk ik dat er een aantal voorwaarden verbonden zijn aan succes.

Zo zijn er vaardigheden of kenmerken die een freelancer (on)succesvol maken.

Succesvolle freelancers beschikken over:

Nog één ding.

Freelancers die succesvol willen starten, doen dit best op basis van passie of interesse in iets gecombineerd met hun vaardigheden. Zo heb je de meeste kans op slagen!

Welke ander vaardigheden en/of kenmerken eigen jij toe aan een succesvolle freelancers? En wat is jouw belangrijkste vaardigheid? 

Je feedback is hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.