Mijn 3 doelstellingen voor 2014. Wat zijn die van jou?

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling 6 Comments

Een nieuw jaar is ideaal voor het maken van nieuwe voornemens en/of doelstellingen. Let wel: hier zit verschil in. Aan de hand van praktische uitleg en mijn eigen voorbeelden zal ik het verschil proberen duidelijk te maken. Ook zal ik toelichten waarom ik (maar) drie doelstellingen heb gekozen. Kies je voor een aantal voornemens of doelstellingen?

Doelen 2014

Maak jij voornemens dit jaar?

Een voornemen is een uitdrukking van een wens om iets meer/minder te doen in de toekomst. Bijvoorbeeld: ik wil meer sporten. Dit is een veel gehoord voornemen. Mensen maken vaak een goede start getuige ook het sterk verhoogde aantal fitnessinschrijvingen in de maand januari. Maar helaas blijft het bij die voortvarende start. Hoe komt dat? Waar zou dat aan kunnen liggen?

Of ga jij voor doelstellingen?

Ik denk dat dit komt doordat ‘ik wil meer sporten’ slechts een voornemen is. Mijn inziens bestaat er een verschil tussen een voornemen en een doelstelling. Een doelstelling is een opgelegd doel dat binnen een bepaalde periode moet worden behaald. Bijvoorbeeld: ik wil meer sporten om een ‘six pack’ te hebben. Nu is het veel helderder waarom je wilt gaan sporten en kun je jouw acties hier veel beter op afstemmen.

Het verschil tussen een voornemen en een doel

Kortom voornemens zijn goed. Doelstellingen zijn beter. Dit heeft dan vooral te maken dat  mensen hun voornemens vaak maar een korte tijd waarmaken. Wellicht heeft dit te maken met het vrijblijvende karakter van een voornemen. In tegenstelling tot een voornemen heeft een doelstelling dat minder. Dat komt omdat een doelstelling meer in detail, en vooral de gewenste eindpositie (waarom men iets (wil) voornemen), omschrijft. Dat maakt dat een doelstelling een veel grotere slagingskans heeft. Maar dan moet jouw doelstelling wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

De voorwaarden aan een doelstelling

Een doelstelling moet in bedrijfsterminologie SMART zijn. Dit betekent dat een doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden moet zijn. Bijvoorbeeld: ik wil meer sporten om tegen het einde van 2014 een ‘six pack’ te hebben. Een SMART doelstelling kan dus een afgeleide zijn van een groter doel. Het is immers onrealistisch om te verwachten dat binnen 1 jaar jouw grootste dromen uitkomen (volg het 6-stappenplan als je niet weet wat dat is). Experts en de praktijk leren ons dat je maximaal drie kleinere doelstellingen per jaar mag hebben. Kies je er meer dan zul je wellicht moeite krijgen met je focus.

Mijn drie doelstellingen voor 2014

Wat betekent dit nu concreet voor mij. Mijn droom is om met 4u werken per dag zoveel verdienen dat ik alles kan doen, hebben, zien & bijdragen wat ik wil. Dit is natuurlijk niet SMART en daarom focus ik mij op drie kleinere doelen in 2014. Tegen 2015 wil ik:

–       een sixpack hebben;

–       in totaal 3 maanden hebben gereisd;

–       financiële vrijheid ervaren.

1. Sporten voor een ‘six pack’

Het voorbeeld doorheen de tekst is een eigen voorbeeld. Ik wil heel graag weten wat het is om een afgetraind lichaam te hebben. Om mezelf te stimuleren heb ik een aantal dingen voor ogen. In eerste plaats ga ik samen met de personal trainer Marc Verwilghen trainen. Hij zal eveneens de puntjes op de i zetten qua een gezonds voedingspatroon. Daarnaast heb ik ook een maand Muay Thai gepland in Thailand (mooie combinatie met mijn tweede doelstelling). Tot slot ga ik (naar het voorbeeld van Rene Bolier) aangeven op Facebook hoeveel sportmomenten ik van de gewenste 150 heb gedaan. Laat de sociale druk maar komen!

2. Werken & reizen combineren

Ik wil in 2014 minstens 3 maanden hebben gereisd. Niet alleen om te reizen, maar ook omdat ik wil weten of ik mijn reiswensen kan combineren met mijn werk. Normaal gezien mag dit geen probleem zijn. In veel landen heb je immers een toegang tot het internet. In Thailand is dat al zeker het geval. Dat komt goed uit want dat staat al zeker op de planning. Zo wil ik namelijk 2 aaneensluitende maanden in Thailand blijven (1 maand om te sporten en 1 maand om te reizen en werken). Waar ik de andere maand ga spenderen weet ik nog niet. Misschien allemaal kleinere tripjes in Europa?

3: Financiële vrijheid ervaren

In 2014 wil ik er alles aan doen om vanaf 2015 een passief inkomen te genereren aan de hand van mijn online HR imperium. Klinkt lekker of niet? Dit betekent dat ik komend jaar hard en vooral slim zal moeten gaan werken. Om mezelf niet te verliezen in mijn projecten en/of nieuwe kansen wil ik me focussen op maximaal 12 projecten. Welke projecten dit zijn zal in de loop van het jaar wel duidelijk worden.

Nu ik mijn doelstellingen heb geformuleerd ben ik enerzijds heel benieuwd naar die van jou. Wat staat er op je agenda in 2014? Waar ga jij aan werken? Anderzijds hoop ik ook dat je me stimuleert (en indien mogelijk helpt) om mijn doelen te realiseren. Want binnen de mate van mijn mogelijkheden zal ik hetzelfde voor jou doen!

PS. Dit was een blog van Lodi Planting. Bekijk ook het stappenplan voor het leven wat je altijd al hebt willen leven.